Αποφασισμενη η Τουρκια να γυρισει πισω τις μεταναστευτικες ροες

Ο Πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα, Κερίμ Ουράς, από την Κομοτηνή «Νομίζω ότι οι παράτυποι μετανάστες που δεν το έχουν καταλάβει αυτό, θα το καταλάβουν σε λίγο»

Θέματα που αφορούν τη μειονότητα, τις δυνατότητες που δίνει η γειτόνευση της Τουρκίας με την περιοχή μας αλλά και την αποφασιστικότητα της χώρας του να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές συζήτησε με το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη και τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Γιώργο Παυλίδη την Παρασκευή 1 Απριλίου ο πρέσβης της Τουρκίας στην Ελλάδα κ. Κερίμ Ουράς, κατά την επίσκεψή του στην Κομοτηνή.
 
Κατά την επίσκεψή του στον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργο Παυλίδη ο κ. Ουράς, ο οποίος συνοδευόταν από το πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή κ. Αλί Ριζα Ακιντζί, άκουσε για τις προσπάθειες της Περιφέρειας να περιορίσει και να αναστρέψει τις συνέπειες της κρίσης στην περιοχή μας.
 
Μετά τη συνάντηση ο κ. Ουράς σημείωσε πως είναι τιμή και χαρά του που ξανασυναντά τον κ. Παυλίδη, τον οποίο είχε γνωρίσει και προεκλογικά, τονίζοντας πως υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν μαζί. Η Τουρκία και η Ελλάδα, ανέφερε, μοιράζονται ένα αρκετά μακρύ σύνορο και είναι καλό και για τις δύο χώρες να προχωρήσουν μαζί και να έχουν μια συνεργασία. «Ξέρουμε πως αν έχει η μειονότητα κάποια προβλήματα, βρίσκεται πάντα σε καλά χέρια και θα συνεργαστούμε για το καλύτερο».
 
Ο πρέσβης ερωτηθείς για το θέμα της δημιουργίας δεύτερης γέφυρας στους Κήπους τόνισε πως αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόοδος και θα κατασκευαστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος άλλωστε βρέθηκε στην περιοχή μας περνώντας από τη γέφυρα και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι πλέον δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών, αφού ιδίως μετά το άνοιγμα των συνόρων της ΑΜΘ και προς τα Βόρεια η κίνηση είναι αυξημένη. 

«Θα γυρίσουμε πίσω τις ροές»

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το προσφυγικό, με τον κ. Ουράς να εκφράζει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να γυρίσει τη ροή των «παράτυπων μεταναστών», όπως τους χαρακτήρισε, πίσω.
 
«Νομίζω ότι οι παράτυποι μετανάστες που δεν το έχουν καταλάβει αυτό, θα το καταλάβουν σε λίγο» ανέφερε, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του οι τελευταίοι μετανάστες που έφτασαν στις ακτές δεν γνώριζαν ότι υπήρχε τέτοια συμφωνία, και αν τη γνώριζαν δεν θα έρχονταν καθόλου, ενώ όπως σημείωσε ήδη παρατηρείται μείωση του αριθμού των μεταναστών.

«Οι σύγχρονοι δουλέμποροι, βλέποντας αυτούς τους αριθμούς να πέφτουν προσπαθούν να προωθήσουν τους μετανάστες ρίχνοντας τις τιμές και προσπαθώντας να τους περάσουν πάλι. Εμείς δεν θέλουμε ανθρώπους να κινδυνεύουν και δε θέλουμε παιδιά και ανθρώπους να πνίγονται στο Αιγαίο» σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν απτά αποτελέσματα.
Μίλησε δε για αγαστή συνεργασία με τις Ελληνικές αρχές, συνομιλίες και επαφές που μπορεί να μην φαίνονται δημόσια, όμως τα θετικά αποτελέσματά τους θα φανούν σύντομα. 

Έμφαση στον Τουρισμό από την Περιφέρεια

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης κ. Παυλίδης, που υποδέχτηκε τον πρέσβη μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Μιχάλη Αμοιρίδη τόνισε πως κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν αναπτυξιακά θέματα, αύξησης της τουριστικής κίνησης προς την περιοχή και το νέο περιβάλλον που δημιουργείται στην ΑΜΘ που της δίνει τεράστιες τουριστικές δυνατότητες.
 
Η Περιφέρεια προσβλέπει και στην κατεύθυνση της Τουρκίας, σημείωσε, ιδιαίτερα της Κωνσταντινούπολης για την αύξηση της επισκεψιμότητας και του τουρισμού, γιατί μέχρι τώρα δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες.

Ο κ. Παυλίδης έκανε αναφορά και στο προσφυγικό, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις δηλώσεις του κ. Πρέσβη και την αποφασιστικότητά που δείχνει στην αντιστροφή και τη μείωση της ροής προς την Ελλάδα, χαρακτηρίζοντάς τη μεγάλο βήμα τόσο για την χώρα μας όσο και την Ευρώπη, γιατί «η άγνοια, του να έρχονται ακόμα και σήμερα με κλειστό το διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων δημιουργεί ανθρωπιστικά προβλήματα, πιέσεις στη χώρα αλλά και πολιτικές αναταράξεις σε όλη την Ευρώπη».
 
Τόνισε δε ότι η Περιφέρεια προσβλέπει στην φιλία των δύο λαών, τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ τους την οποία θεωρεί δεδομένη, ενώ προσέφερε στον Πρέσβη ένα αναμνηστικό δώρο με το σύμβολο της Περιφέρειας σε αυτό. 

Συνάντηση και με το Δήμαρχο Κομοτηνής

Πριν βρεθεί στην Περιφέρεια, ο κ. Ουράς, επισκέφτηκε το Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Γιώργο Πετρίδη, ο οποίος τον υποδέχτηκε στο γραφείο του μαζί με την αντιδήμαρχο κ. Σιμπέλ Μουσταφάογλου, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής κ. Νότη Χαραλαμπίδη.
 
Ο κ. Πετρίδης συνομιλώντας με τον Πρέσβη εξήρε τον Πρόξενο κ. Ακιντζί και την παρουσία του στην περιοχή, με τον Πρέσβη να απαντά ότι γνωρίζει την ικανότητα του προξένου και πως για αυτό το λόγο δεν έρχεται συχνά εδώ.
 
Οι δύο άντρες αντάλλαξαν δώρα μετά τη σύντομη συνάντησή τους, με τον κ. Πετρίδη να προσφέρει στον Πρέσβη ένα αναμνηστικό με το σύμβολο του Δήμου Κομοτηνής ενώ ο κ. Ουράς προσέφερε στο Δήμαρχο μια έκδοση του μουσείου Μπενάκη με Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης του Βρετανού καλλιτέχνη Thomas Hope (1769–1831) τα οποία βρίσκονται στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.