Αποδραση στο μυθικο Παγγαιο

Στον καταπράσινο παράδεισο του Παγγαίου, του βουνού του Ορφέα, όπου ο μυθικός αοιδός κάθε πρωί υμνούσε το θεό Ήλιο από την κορυφή του ή και του Διόνυσου που είχε εγκαταστήσει το Μαντείο του στο οποίο ιέρεια έδινε χρησμούς, στον τόπο που τελούνταν τα Διονυσιακά Μυστήρια, στο χρυσοφόρο Παγγαίο, μέσα στο δάσος από οξιές, έλατα, καστανιές, πλατάνια και δρυς, που σκεπάζουν πλαγιές και ρεματιές. βρίσκεται το Δασικό χωριό του Παγγαίου που ενδείκνυται σε κάθε φυσιολάτρη για να περάσει εκεί τις μονοήμερες ή τις πολυήμερες διακοπές του.

Χτισμένο σε υψόμετρο 650μ. στην ανατολική πλαγιά του Παγγαίου και κατασκευασμένο από ολόκληρους κορμούς δέντρων, συνδυάζοντας την Ευρωπαϊκή τεχνοτροπία με την ελληνική παραδοσιακή φιλοξενία το δασικό χωριό δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να απολαύσουν τη μοναδικότητα της φύσης αλλά και να γευτούν παραδοσιακές συνταγές στο εστιατόριο του δασικού χωριού.

Μόλις 6χιλ. από την παλιά εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης το “Δασικό χωριό” περιβάλλεται από δασώδη έκταση όπου μπορεί να βρει κανείς μοναδικά μονοπάτια, χώρους άθλησης, χώρους φιλοξενίας με υπέροχα δωμάτια, φιλανδικής κατασκευής με άριστο και πολυτελή εξοπλισμό για άνετη και ευχάριστη διαμονή.

Καφετέρια 120 θέσεων με μοναδική θέα τον κάμπο της Ελευθερούπολης έως τον κόλπο της Καβάλας και παραδοσιακή ταβέρνα με ψητά και χωριάτικες πίτες από τους δύο παραδοσιακούς φούρνους. Στο σαλέ “Δασικό χωριό” σας δίνεται η ευκαιρία να δραστηριοποιήσετε το σώμα αλλά και το πνεύμα σας στη μαγεία της φύσης. Σε υψόμετρο 2000μ. περίπου λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Παγγαίου, και σε μια γωνιά του bar θα βρείτε μια μικρή βιβλιοθήκη με έντυπο υλικό για πληροφορίες σε ό,τι αφορά το Παγγαίο και την περιοχή γύρω από αυτό.

Την ομορφιά και το μυστήριο αυτού του όρους με το σπήλαιό του και το μοναστήρι του αξίζει να το επισκεφτεί κανείς και να νιώσει από κοντά αυτή τη πρωτόγνωρη μαγεία, να αποδράσει στη φύση και να γνωρίσει τις ομορφιές του βουνού και τις συγκινήσεις που απλόχερα μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες του.

Η ευκαιρία να γνωρίσετε το υπέροχο αυτό δασικό χωριό δίνεται μέσα από εκδηλώσεις που διοργανώνει το Δασικό Χωριό Παγγαίου σε συνεργασία με το Κέντρο Επιχειρηματικών Ερευνών και Ανάπτυξης από το Μάιο και για όλο το καλοκαίρι μια σειρά με την ονομασία «Παγγαιόραμα» με επίκεντρο το Όρος Παγγαίο και σημείο αναφοράς το Δασικό Χωριό.

Η εκκίνηση δίδεται την Κυριακή 22 Μαΐου, όπου διοργανώνεται μια μεγάλη ποδηλατική εκδρομή και όχι μόνο!!!

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το ακόλουθο:

13.13-13.0 Ποδηλατική εκδρομή 30χλμ. Για τους λάτρες της ποδηλασίας βουνού στο καταπράσινο Παγγαίο.

18.18-18.0 Τοξοβολία, αναρρίχηση, ποδηλασία και flying fox και όλους τους επισκέπτες από την Riverland στο Δασικό Χωριό Παγγαίου.

12.0 Προβολή Ηχοράματος με θέμα το Παγγαίο από τον Κελαϊδάκη

Αλέξανδρο στο Δασικό Χωριό Παγγαίου.

45.45-45.45 Παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Ελευθερούπουλης, Ακροβουνίου, Σιδηροχωρίου, και από τον Παραδοσιακό – Πολιτιστικό Σύλλογο Νικήσιανης «ο Αράπης» στο Δασικό Χωριό Παγγαίου.

17.17-17.0 Κλήρωση δώρων από τους χορηγούς.

Η εκδήλωση δεν έχει αγωνιστικό χαρακτήρα, αλλά ψυχαγωγικό.

Δίνοντας τα χαρακτηριστικά στοιχεία του δασικού χωριού ο υπεύθυνός του κ. Χατζηνικολής Απόστολος ανέφερε ότι είναι κατασκευασμένο σε τοποθεσία που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Ελευθερούπολης. Περιλαμβάνει 20 δωμάτια, σαλέ, εστιατόριο και καφετέρια. Είναι κτισμένο σε 650 μέτρα υψόμετρο στο δρόμο που οδηγεί προς το χιονοδρομικό του Παγγαίου. Η συγκεκριμένη επιχείρηση λειτουργεί από το 1997 αλλά η διαχείριση από τον ίδιο ξεκίνησε από το 2000.

Μέχρι σήμερα οι επισκέπτες του Δασικού Χωριού προέρχονταν από την ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδος και συνήθως για εκδρομή Σαββατοκύριακου. Όπως όμως δηλώνει ο κ. Χατζηνικολής στόχος είναι το δασικό χωριό να γίνει γνωστότερο ανά την Ελλάδα και ένα από τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων για πρώτη φορά φέτος με συγκεκριμένο πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Πέρα από τις αθλητικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν και πολιτιστικές γιατί απώτερος στόχος είναι να γίνει γνωστή και η πολιτιστική δραστηριότητα της περιοχής αλλά και τα τοπικά προϊόντα της

«Στόχος μας είναι ο εναλλακτικός τουρισμός και η προβολή του Παγγαίου που είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδος. Η θέση του είναι τέτοια που μπορεί κάποιος να απολαύσει όλη τη Β. Ελλάδα και όλο το Β. Αιγαίο», τονίζει ο κ. Χατζηνικολής ο οποίος διατυπώνει όμως και ένα παράπονο, τη μη στήριξη των προσπαθειών που γίνονται από τους πολιτικούς φορείς του τόπου. « Ευτυχώς όμως που υπάρχουν οι χορηγοί οι οποίοι στηρίζουν τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και τους ευχαριστούμε για αυτό».

Ευκαιρία λοιπόν για απόδραση. Στο Παγγαίο. Και ίσως μεθυσμένοι από το κρασί της περιοχής αν είμαστε τυχεροί να συναντήσουμε τους σατύρους και τις μαινάδες, τους ακόλουθους του Διονύσου να μετέχουμε στο γλέντι τους και κατ’ αυτό τον τρόπο να ευλογήσουμε τη φύση..

Με οδηγό τη λύρα του Ορφέα…

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.