«Αποδιοπομπαιοι τραγοι» των πλειστηριασμων οι συμβολαιογραφοι

Ζητούν προστασία πρώτης κατοικίας και απαλοιφή της στοχοποίησής τους - Χρήστος Τερζίδης, Πρόεδρος Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης «Είμαστε κάθετοι ότι η πρώτη κατοικία θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται• η κυβέρνηση οφείλει να δώσει μία λύση νομοθετώντας ακόμα και δίχως την έγκριση της Τρόικας»

Την ώρα που χιλιάδες Έλληνες βρίσκονταν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο πλειστηριασμού των επαγγελματικών τους χώρων αλλά και της προσωπικής τους περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης πλέον και της κύριας κατοικίας τους, για χρέη προς τις τράπεζες και το δημόσιο, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονταν σε ανταλλαγή ανακοινώσεων σε σχέση με το φλέγον ζήτημα των πλειστηριασμών.
 
Η προσωρινή «λύση» για όσους την Τετάρτη θα έβλεπαν τα ακίνητά τους να βγαίνουν στο σφυρί, ήρθε με την απόφαση των Συμβολαιογράφων όλης της χώρας, να απέχουν από τους πλειστηριασμούς που ήταν προγραμματισμένοι. Συγκεκριμένα, με απόφαση της συντονιστικής επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, οι συμβολαιογράφοι απείχαν από τους πλειστηριασμούς, ενώ σε σχετική συνέντευξη τύπου που έδωσαν κατήγγειλαν την στοχοποίησή τους, καθώς δέχονται επιθέσεις και απειλές, καλώντας παράλληλα τον πολιτικό κόσμο να νομοθετήσει άμεσα και να θέσει όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
 
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου εξέφρασαν την εκτίμηση πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξει επιτάχυνση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, επισημαίνοντας πως μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου 2016 μόνο στο Ειρηνοδικείο Αθηνών εκκρεμούσαν 40.000 διαταγές πληρωμών, πολλές από τις οποίες συνδέονται άμεσα με πλειστηριασμούς ακινήτων και αγροτεμαχίων και έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου ώστε να προστατευτεί, από τους αρμόδιους φορείς, η διαδικασία των πλειστηριασμών «για το καλό του πολίτη και της τήρησης της νομιμότητας». 

Χρήστος Τερζίδης «Βασικός μας στόχος ήταν να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά των αρμοδίων για να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα» 

Η μικρή «ανάσα» που προσέφεραν σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ελλήνων πολιτών την Τετάρτη που μας πέρασε, με την αποχή τους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης κ. Χρήστο Τερζίδη βασίζεται στη λογική της πίεσης από πλευράς των συμβολαιογράφων ούτως ώστε «να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά όσων είναι αρμόδιοι, κυρίως της κυβέρνησης, για να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα».
 
Μάλιστα η απόφαση αυτή δεν είναι πρωτοφανής, καθώς όπως υπενθύμισε ο κ. Τερζίδης από τον Φεβρουάριο έως και τον Μάιο του τρέχοντος έτους κάθε Τετάρτη οι συμβολαιογράφοι όλης της χώρας απεργούσαν, με αιτία το προωθούμενο, τότε, ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
 
Έκτοτε, όπως τόνισε, υπήρξαν εξελίξεις σε ό,τι αφορά το ζήτημα των πλειστηριασμών και κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία έπαψε να υφίσταται, με τα αποτελέσματα αυτού να τα βιώνουμε πλέον καθημερινά.
 
«Είναι σκόπιμο να προβλέπει κανείς τις εξελίξεις και όχι να έρχεται εκ των υστέρων για να επιλύει τα προβλήματα που συσσωρεύονται., τα οποία ενδεχομένως να είναι δυσεπίλυτα. Μπορεί κανείς βέβαια να κατανοήσει ότι τα τελευταία χρόνια δεν νομοθετούν οι κυβερνήσεις αλλά οι εγχώριοι δανειστές εκπροσωπούμενοι από την Τρόικα και για να ακριβολογούμε νομοθετούν οι εγχώριες κυβερνήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της Τρόικας» σημείωσε ο ίδιος υπογραμμίζοντας πως μετά και τις τελευταίες αποφάσεις έχουμε πλέον έναν μεγάλο όγκο πρώτων κατοικιών που εν δυνάμει κινδυνεύουν να εκτεθούν ή εκτίθενται ήδη σε πλειστηριασμό. 

«Οι συμβολαιογράφοι αντιμετωπίζουν ευθύνες, αν δεν εκτελέσουν τους πλειστηριασμούς» 

«Σε όλη τη χώρα δε, σε περιπτώσεις εκκίνησης διαδικασιών πλειστηριασμών, όπως παρακολουθούμε όλοι υπάρχουν διάφορες αντιδράσεις και ακτιβιστικές δράσεις, οι οποίες καταφέρονται κατά των συμβολαιογράφων, κυρίως, αγνοώντας ότι ως συμβολαιογράφοι είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε τον πλειστηριασμό διαφορετικά υπάρχουν πειθαρχικές, αστικές, και ποινικές ευθύνες. Την ίδια ώρα η πολιτεία κοιτάζει όλα αυτά τα ζητήματα εκ του μακρόθεν, δίχως να βλέπουμε οποιαδήποτε διάθεση, τουλάχιστον μέχρι τώρα, να δοθούν λύσεις στα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί και μάλιστα αναμένονται να ενταθούν το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε εξηγώντας πως η απόφαση των συμβολαιογράφων έχει διπλή ανάγνωση και αφορά τόσο στην προστασία των συμβολαιογράφων και τη διαφύλαξη της νομιμότητας της διαδικασίας όσο και στην προστασία των ίδιων των πολιτών που βρίσκονται αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.
 
Άλλωστε όπως επεσήμανε ο κ. Τερζίδης η θέση των συμβολαιογράφων σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας είναι σαφής. «Είμαστε κάθετοι ότι η πρώτη κατοικία θα πρέπει να συνεχίσει να προστατεύεται, να δοθεί μία λύση από πλευράς της κυβέρνησης έστω και νομοθετώντας δίχως την έγκριση της Τρόικας» τόνισε. 

«Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα και για τις διάφορες περιπτώσεις πλειστηριασμών» 

Από κει και ύστερα όπως επεσήμανε ο ίδιος κρίνεται αναγκαίος ένας διαχωρισμός σε ό,τι αφορά τις περιπτώσεις των πλειστηριασμών καθώς όπως τόνισε «με τις ακτιβιστικές αυτές δράσεις που λαμβάνουν χώρα σε όλη τη χώρα, ματαιώνονται όλοι ανεξαιρέτως οι πλειστηριασμοί». «Υπάρχουν πλειστηριασμοί από διάφορες αιτίες, όπως για οφειλές από αδικοπραξίες, για οφειλές από ιδιώτη προς ιδιώτη από εμπορικές συναλλαγές ή ακόμα και για οφειλές συζύγου προς σύζυγο για διατροφή. Ακόμα και περιπτώσεις εργαζομένων ενός εργοστασίου για παράδειγμα που δεν τους πληρώνει ο εργοδότης τους. Θα πρέπει να βρεθεί λύση για όλα αυτά» συνέχισε. 

«Η πολιτική ηγεσία συνολικά να προχωρήσει σε γενναίες αποφάσεις, ξεχνώντας ενδεχόμενα μικροκομματικά οφέλη και αναστολές» 

Ο κ.Τερζίδης υπογράμμισε μάλιστα πως η προστασία της πρώτης κατοικίας θα πρέπει να επεκταθεί και προς τα χρέη προς το δημόσιο, τα ταμεία, τους δήμους κ.ο.κ. τονίζοντας πως «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σύνθετο θέμα στο οποίο θα πρέπει όλη η πολιτική ηγεσία να τοποθετηθεί, με γνώμονα το όφελος της χώρας και των Ελλήνων πολιτών, ξεχνώντας όλοι, στο σύνολό τους, ενδεχόμενα μικροκομματικά οφέλη ή κάποιες αναστολές που ενδεχομένους έχουν, προκειμένου να προχωρήσουν σε γενναίες αποφάσεις».
 
Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Θράκης έκανε γνωστό πως υπάρχει μία πρώτη αντίδραση από μέρους της κυβέρνησης, η οποία φαίνεται πως προτίθεται να μην επιτρέψει τον πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας για χρέη προς το δημόσιο, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, σημειώνοντας ωστόσο πως θα πρέπει να γίνει κάτι δραστικό καθώς «υπάρχει μεγάλη υπερέκθεση των Ελλήνων στον δανεισμό και αν δεν γίνει κάτι η ήδη υπάρχουσα ένταση θα κλιμακωθεί».
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.