Αποχωρησαν κυβερνηση και ΛΑΟΣ

Ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει ψηφοφορία η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της νέας πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής σχετικά με τη δεύτερη δικογραφία που αφορά στον Αριστοτέλη Παυλίδη και την υπόθεση της άγονης γραμμής Τήλου. Ο ΛΑΟΣ αποχώρησε και στην Βουλή έμειναν το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Πεταλωτής κατήγγειλε την στάση της κυβέρνησης λέγοντας ότι επιλέγει τον δρόμο της συγκάλυψης και της υποχώρησης των παρανομιών και των σκανδάλων των ίδιων των στελεχών της.

Ο κ. Πεταλωτής σχολίασε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία ήταν απούσα για μια ακόμη φορά. «Στα παγκόσμια χρονικά δεν υπάρχει καμία υποχώρηση κυβερνώσας παράταξης από κοινοβουλευτική διαδικασία. Όταν υπάρχει μυστική ψηφοφορία και η ΝΔ δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους βουλευτές της τότε επιλέγει τον δρόμο της συγκάλυψης και της υποχώρησης των παρανομιών και των σκανδάλων των ίδιων των στελεχών. Αυτό αποτελεί ασέβεια και ευτελισμό όχι μόνο του Κοινοβουλίου αλλά και της ίδιας της πολιτικής ζωής, σε μία περίοδο απαξίωσής της.

Παρόμοιες ενέργειες καταφέρνουν μόνο να βλάπτουν την πολιτική εικόνα και την πολιτική σκέψη των συμπολιτών μας».


Παρά την αποχώρηση των δυο κομμάτων έγινε εν μέρει συζήτηση από τους εναπομείναντες με ανάλογη τοποθέτηση των βουλευτών των τριών κομμάτων, εις εκ των οποίων ο κ. Πεταλωτής. «Έγινε περιορισμένη συζήτηση, δεν τοποθετήθηκαν άλλοι βουλευτές πέραν των εισηγητών και δεν ακολούθησε ψηφοφορία. Μ’ αυτήν την εξέλιξη μια κορυφαία διαδικασία που προβλέπεται από το Σύνταγμα, τον κανονισμό της Βουλής και το νόμο περί ευθύνης υπουργών ματαιώθηκε κι αυτό δημιουργεί τεράστιες ευθύνες για τη ΝΔ, όχι μόνο για την προχθεσινή διαδικασία, αλλά και την ίδια την συζήτηση που πρέπει ν’ ανοίξει γύρω από το τι είδους πολιτική ζωή θέλουμε, τι σημαίνει διαφάνεια στην διοίκηση, στην πολιτική ζωή και τη δικαιοσύνη και τι σημαίνει ανάκληση της πολιτικής σκέψης και συμπεριφοράς στην καθημερινότητά μας.

Έχει δημιουργηθεί μια φιλολογία – στοχευμένη κατά την άποψή μου – περί της προτεραιότητας του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη σκανδαλολογία. Είναι άποψη του ΠΑΣΟΚ ότι υπάρχουν σκάνδαλα κι όχι απλά σκανδαλολογία. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ως σαφή προτεραιότητα την καθημερινή ζωή του έλληνα πολίτη, την πολιτική και την οικονομία και την καταπολέμηση της διαφθοράς που έχουν σχέση με την καθημερινότητα.

Τα τεράστια χρηματικά ποσά που πηγαίνουν στις μίζες πολιτικών προσώπων και ζημιώνουν το ελληνικό κράτος θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό κοινωνικό κράτος που πάσχει στην υγεία, την παιδεία, την κοινωνική πρόνοια και σχετίζεται με την οικονομική ασφυξία, την έλλειψη στρατηγικού σχεδίου που βιώνει σήμερα ο έλληνας πολίτης. Η συζήτηση για τα σκάνδαλα έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητά μας και δεν αποτελεί παραπολιτική.

Εφέτης -ανακριτής για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», σε διορισμό εφέτη – ανακριτή για την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου προχώρησε προχθές η Ολομέλεια Εφετών, μετά την απόφαση του προέδρου του Αρείου Πάγου να μην αποσταλεί εκ νέου η δικογραφία στη Βουλή, καθώς έκρινε ότι δεν προέκυψαν νέα στοιχεία που να εμπλέκουν πολιτικά πρόσωπα.

Το Σώμα ψήφισε ως τακτική εφέτη, που θα αναλάβει τη διενέργεια της κύριας ανάκρισης για την υπόθεση, την πρόεδρο Εφετών Ειρήνη Καλού, με αναπληρωτή της τον Νικήτα Χριστόπουλο. Νωρίτερα, με αίτημά της προς την Ολομέλεια Εφετών, εμπλεκόμενη στην υπόθεση, πρώην στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ζήτησε από το Σώμα των Εφετών να παραγγείλει στον εφέτη – ανακριτή τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη, ο κ. Πεταλωτής κατήγγειλε τη στάση του κ. Σανιδά. «Για μια ακόμη φορά, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Σανιδάς, παρεμβαίνοντας ωμά στην πολιτική ζωή της χώρας και τη δικαιοσύνη, στα σημεία που πρέπει ν’ απέχει όπως είναι η κρίση των δικαστών για το αν μια δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αμελλητί στη Βουλή, αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον βραχίονα της κυβέρνησης της ΝΔ. Ματαίωσε αυτή τη διαβίβαση της σκανδαλώδους υπόθεσης Βατοπεδίου που αγγίζει άμεσα πολιτικά πρόσωπα η οποία παραγράφεται τον επόμενο μήνα. Για να γίνει πιο σίγουρη η παραγραφή του μεγάλου σκανδάλου επέλεξε να διαβιβάσει τη δικογραφία στην Ολομέλεια των Εφετών για να ορίσει εφέτη ή εφέτες ανακριτές – όπως έγινε – για να καθυστερήσει περισσότερο η διαδικασία, όπως έγινε, με εξαίρεση έναν εφέτη που είχε διαφορετική άποψη και υποστήριξε ότι έπρεπε η δικογραφία να είναι στη Βουλή.

Πρόκειται για εκτροπή της δικαιοσύνης και αποδεικνύει αυτό που καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση με τμήμα της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είναι σύστημα που ευτελίζει την πολιτική ζωή και τη δικαιοσύνη στη χώρα μας.

Διάρρηξη σχετική με το Βατοπέδι

Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε σε μια περίεργη διάρρηξη που συνδέεται με την υπόθεση του Βατοπεδίου. «Στην προχθεσινή συζήτηση νομοσχεδίου στην επιτροπή δικαιοσύνης της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Δένδιας δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο οποίο του κατήγγειλαν διάρρηξη στο γραφείο του προϊσταμένου της τριμελούς διοίκησης του εφετείου Αθηνών Γ. Γιαννούλη, όπου φυλασσόταν η δικογραφία για το Βατοπέδι. Στη συνέχεια δεν είχαμε καμία ενημέρωση. Είναι άγνωστο το τι συνέβη με την δικογραφία και δημιουργεί υπόνοιες το ότι δεν μάθαμε τι συνέβη. Θα πρέπει κάποιος να δώσει απαντήσεις για το τι έγινε με τη συγκεκριμένη υπόθεση». Η δικογραφία είναι τεράστια και φυσικά πολύ σημαντική.

Μαρία Αμπατζή

Ερώτηση κατέθεσε ο Γιώργος Πεταλωτής στη βουλή

Για το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας Εργασίας Κομοτηνής

Ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης Γιώργος Πεταλωτής, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, με θέμα την κυβερνητική αδράνεια για τη στελέχωση και λειτουργία στην Κομοτηνή του Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, αν και έχει ιδρυθεί από το 2004.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις 28 Απριλίου γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία, που αποτελεί μια ολοκληρωμένη και εφαρμοσμένη μεθοδολογική προσέγγιση, απόλυτα συνυφασμένη με την παραγωγή και την εργασία στις σύγχρονες κοινωνίες. Δυστυχώς όμως απολύτως ξένη με τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2004 ιδρύθηκε στην Κομοτηνή το παράρτημα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας με στόχο την επί τόπου επιστημονική συμβολή στην ανάπτυξη προληπτικής πολιτικής για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων στην ευρύτερη περιοχή, μέχρι σήμερα παραμένει κλειστό αν και είναι εξοπλισμένο με ιατρείο, με βιβλιοθήκη και χώρους σεμιναρίων και όμως δεν μπορεί να συνεισφέρει στην επιτακτική ανάγκη να αναπτυχθεί μια ουσιαστική πολιτική εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων για τα τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία των εργαζομένων και την αποφυγή επαγγελματικών κινδύνων και ατυχημάτων. Δεν μπορεί να προσφέρει ούτε το υλικό που διαθέτει και παράγει το Ινστιτούτο, ούτε τις συμβουλές προς κάθε εμπλεκόμενο στην παραγωγή, η οποία εξ ορισμού ενέχει πολλαπλούς και όχι πάντα τόσο ορατούς κινδύνους βλαβών στην υγεία του προσωπικού των επιχειρήσεων. Ένα τόσο χρήσιμο εργαλείο παραμένει επί πέντε χρόνια σε αχρησία εξαιτίας της αδιαφορίας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας το οποίο δεν μεριμνά για τα λειτουργικά έξοδά του αφού αυτή είναι που διαχειρίζεται τους πόρους που έχουν συγκεντρωθεί για το σκοπό αυτό, από εργαζομένους και εργοδότες στο ταμείο του ΛΑΕΚ. Στην παρούσα συγκυρία, η Κυβέρνηση δεν κυρώνει την περσινή συλλογική σύμβαση εργασίας που προβλέπει αυξημένη χρηματοδότηση για τα παραρτήματα της περιφέρειας του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, ανάμεσά τους και της Κομοτηνής (όπως και του Βόλου, των Χανίων κτλ.) με συνέπεια να μην μπορεί να προσληφθεί και να εργασθεί το απαραίτητο τεχνικό, διοικητικό και ιατρικό προσωπικό.

ΕΠΕΙΔΗ το δικαίωμα στην ασφαλή και υγιή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο όπως και η ενημέρωση για τα θέματα αυτά.

ΕΠΕΙΔΗ η ποιοτική σε κάθε της παράμετρο εργασία αποτελεί συνιστώσα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και βασικό κριτήριο μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

ΕΠΕΙΔΗ η Υγιεινή και η Ασφάλεια της Εργασίας ως έννοια είναι δεκτική παρακολούθησης και εφαρμογής κανόνων και οδηγιών.

ΕΠΕΙΔΗ αφορά εργοδότες, εργαζομένους, ακαδημαϊκούς και όλη την κοινωνία και ολοκληρώνεται στο πλαίσιο ενός θεσμού όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας.

ΕΠΕΙΔΗ παραμένει επί μακρόν ανενεργή μία εξαιρετική προσπάθεια σε πολύ προωθημένο στάδιο ανάπτυξης, πράγμα ακατανόητο.

ΕΠΕΙΔΗ είναι απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας για την έναρξη και την ομαλή λειτουργία του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στην Κομοτηνή και η Πολιτεία εμφανίζεται ασυνεπής.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ.Υπουργός

•Γιατί δεν προωθείται επί πέντε χρόνια από την Κυβέρνηση το θέμα της έναρξης λειτουργίας του παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας στην Κομοτηνή;

•Πότε και με ποιες ενέργειες θα επιτρέψει τη λειτουργία του;

•Πώς σκοπεύει να το ενισχύσει εφεξής και να εκμεταλλευθεί τις δυνατότητές του;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.