Αποχη και αποχωρησεις απο το Δημοτικο Συμβουλιο

Δεν ήρθε η παράταξη «Εμείς η πόλη» αποχώρησε μετά τον ισολογισμό ο Σπάρτακος - Για «θεαματικό ακτιβισμό» της μείζονος αντιπολίτευσης μίλησε ο Δήμαρχος Κομοτηνής

Η αποχή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, της παράταξης «Εμείς η πόλη» από το διπλό Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίτης 28 Νοεμβρίου, και η αποχώρηση, μετά την συζήτηση του ισολογισμού του Δήμου Κομοτηνής, της παράταξης του Σπάρτακου, ήταν το αποτέλεσμα της αντίδρασης που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή ακριβώς αυτό το διπλό συμβούλιο. 

Όπως είναι γνωστό, τρείς παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «Εμείς η πόλη», «Πολη-τική Ανατροπή» και «Σπάρτακος» είχαν ζητήσει την αναβολή της συνεδρίασης, λόγω τόσο του μεγάλου αριθμού των θεμάτων, όσο και εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός τους δεν είχαν ανεβεί μέχρι τη Δευτέρα πριν τη συνεδρίαση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Δήμου. 

Αποχή με διαμαρτυρία 

Η συνεδρίαση όμως προχώρησε κανονικά, για αυτό και η παράταξη «Εμείς η πόλη» απείχε δείχνοντας την δυσαρέσκειά της, όπως τονιζόταν και σε επιστολή που κατέθεσε στο Δήμο η επικεφαλής της κ. Φελίνα Καζάκου, με την οποία μιλούσε για πληθώρα θεμάτων που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και εξέφρασε την έντονη αντίθεσή τους για την ελλιπή ενημέρωση. «Η υπευθυνότητα και η σοβαρότητα που μας διακρίνει δεν μας επιτρέπουν να λειτουργούμε με επιπολαιότητα και χωρίς ολοκληρωμένη γνώση στη συζήτηση και ψήφιση καίριων θεμάτων του Δήμου Κομοτηνής» σημείωσε, αναφέροντας πως υπάρχουν σημαντικά θέματα στα οποία θα πρέπει να δίνεται η δέουσα προσοχή, ενώ μίλησε και για παραβίαση του κανονισμού του οργάνου. 

Δεν παραβιάστηκε ο κανονισμός 

Απαντώντας στα όσα έθεσε στην επιστολή της η κ. Καζάκου, η πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου επισήμανε πως ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, αναφέρει πως οι σύμβουλοι έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν γνώση για όλες τις εισηγήσεις και στοιχεία μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση.
 
Σημείωσε δε πως η ημερήσια διάταξη βγαίνει τρεις ημέρες πριν την συνεδρίαση, και όλες οι εισηγήσεις βρίσκονται σε φυσική μορφή στη γραμματεία, ενώ αναρτώνται και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, κάτι που γίνεται για διευκόλυνση των συμβούλων, ώστε να μην χρειάζεται να προσέρχονται στην γραμματεία.
 
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, από την Παρασκευή, όταν βγήκε η ημερήσια διάταξη, τα μισά θέματα είχαν αναρτηθεί στην πλατφόρμα και τα υπόλοιπα αναρτήθηκαν το πρωί της Δευτέρας, ενώ ανά πάσα στιγμή οι φάκελοι ήταν πλήρεις στην γραμματεία, και μπορούσε όποιος ήθελε να προσέλθει για αυτούς, οπότε δεν υπάρχει παραβίαση του κανονισμού.
 
Υπενθύμισε δε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας της κ. Καζάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρξαν συνεδριάσεις με παρόμοιο αριθμό θεμάτων.
 
 

«Θεαματικός ακτιβισμός» 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης τόνισε πως τα θέματα είναι όντως πολλά, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, γιατί πλέον το Δημοτικό Συμβούλιο, πρέπει να αποφαίνεται για μια σειρά από θέματα για τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε αρμοδιότητα, τα οποία είναι στην πλειοψηφία τους καθαρά τυπικά.
 
Η μόνη λύση ώστε τα θέματα να είναι λιγότερα που διαβλέπει είναι η αύξηση των δημοτικών συμβουλίων, ώστε να γίνονται 3-4 το μήνα, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχε το θέμα του Ισολογισμού η δεύτερη συνεδρίαση  θα είχε 60 θέματα.
 
Όσο για τις αιτιάσεις της κ. Καζάκου, εξέφρασε την άποψή πως ο λόγος για τον οποίο η παράταξη της επέλεξε τον «θεαματικό ακτιβισμό» της απουσίας από το Συμβούλιο έχει να κάνει με την προσπάθεια να υποβαθμιστεί η συνεδρίαση για τον ισολογισμό, μιας και θεωρεί πως τα αποτελέσματα αποδεικνύουνπράγματα που στεναχωρούν την κ. Καζάκου.
 
«Πατώντας επάνω σε πραγματικά δεδομένα με τις δυσχέρειες στον όγκο των θεμάτων, βρήκαν χρυσή ευκαιρία για επικοινωνιακή υποβάθμιση των αποτελεσμάτων του ισολογισμού» σημείωσε, αναφέροντας πως τιμά τις υπόλοιπες παρατάξεις που έδωσαν το παρών στη συνεδρίαση. 

Αναβολή για τα σημαντικότερα θέματα 

Από την πλευρά των άλλων παρατάξεων που διαμαρτυρήθηκαν, ο επικεφαλής του Σπάρτακου κ. Κώστας Καραΐσκος σημείωσε πως παρόλο που τους βρήκε σύμφωνους η ανακοίνωση για το θέμα της αναβολής, και πως τα θέματα ήταν πολλά για να αναλυθούν, παρέστησαν στη συζήτηση του ισολογισμού, θεωρώντας πως πρέπει να κάνουν την τοποθέτηση και την κριτική τους επάνω σε αυτόν, όμως στη συνέχεια αποχώρησαν από τη δεύτερη συνεδρίαση.
 
Η δε επικεφαλής της «Πολη-τικής Ανατροπής» κ. Ελένη Λαφτσή σημείωσε πως ο όγκος των θεμάτων ήταν μεγάλος, και με τον τρόπο που τέθηκαν θεωρεί πως υποτιμάται ο ρόλος τόσο των συμβούλων όσο και του διακριτού ρόλου της αντιπολίτευσης. Όμως έχοντας πλήρη συνείδηση των δικαιωμάτων αλλά και των υποχρεώσεών τους, επέλεξαν να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση θεωρώντας πως τα ζητήματα που έχουν να συζητήσουν ήταν ιδιαίτερα σοβαρά, και δεν θα ήθελαν να είναι απόντες από αυτή.
 
Έτσι παρέμειναν και στη δεύτερη συνεδρίαση, από την οποία όμως αναβλήθηκαν και αποσύρθηκαν τα πιο «βαριά» θέματα, όπως δύο θέματα που αφορούν την ΔΙΑΑΜΑΘ και ένα θέμα για την έγκριση νέου Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.