Αποχη απο τα καθηκοντα τους αποφασισαν οι δικηγοροι

Έκτακτη σύγκλιση του Γενικής Συνέλευσης του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, κατά την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της αποχής που πρότεινε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου κατά το χρονικό διάστημα 3 έως 7 Δεκεμβρίου, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα δικαστήρια της πόλης όσον αφορά στη στελέχωσή τους. Η αποχή, όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χατζηνέστωρος, «είναι προειδοποιητική και εάν δεν βρεθεί λύση θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω αποχή και μέτρα»

Η εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία έγινε τελικά δεκτή, βασίσθηκε σε συγκεκριμένα στοιχείων που αφορούν στην κατάσταση των δικαστηρίων και δείχνουν την τραγική κατάσταση από άποψη στελέχωσης, εικόνα που μετέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ηρακλής Χατζηνέστωρος. Όπως είπε ο κ. Χατζηνέστωρος, για το Εφετείο προβλέπονται δέκα οργανικές θέσεις εφετών και τρεις οργανικές θέσεις προέδρων, «οι οποίοι τυπικά υπηρετούν. Εν τοις πράγμασι όμως αυτή τη στιγμή στο Εφετείο δικάζουν οκτώ εφέτες και τρεις πρόεδροι, ο ένας εκ των οποίων τον Ιανουάριο θα αποσπασθεί στη Λάρισα. Οκτώ εφέτες για τον όγκο των υποθέσεων που εισάγονται στο Εφετείο Θράκης είναι αριθμός μικρός, γιατί το εφετείο Θράκης έχει μια ιδιαιτερότητα. Αφενός έχει μεγάλη περιφέρεια, με δεδομένο ότι σε αυτό ανήκουν οκτώ πρωτοδικεία από τη Δράμα έως την Ορεστιάδα και αφετέρου συνορεύει με χώρες, από τις οποίες εισάγονται ναρκωτικές ουσίες, αλλά και οικονομικοί μετανάστες, γεγονός που σημαίνει ότι ο όγκος των υποθέσεων σε σχέση με άλλα εφετεία της χώρας είναι μεγάλος. Επίσης, πολύ μεγάλο βάρος για τους δικαστές που υπηρετούν είναι οι λεγόμενες διαχειριστικές υποθέσεις, υποθέσεις δηλαδή κατά τις οποίες οι κατηγορούμενοι φαίνονται ότι εξαπάτησαν το ελληνικό δημόσιο και την ευρωπαϊκή ένωση, δημιουργώντας βιομηχανίες μαϊμού».

Όσον αφορά στο πρωτοδικείο, προβλέπονται δεκαεννέα θέσεις υπαλλήλων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν τυπικά δεκατέσσερις υπάλληλοι στην πραγματικότητα όπως είπε ο κ. Χατζηνέστωρος δώδεκα «διότι οι δύο από αυτούς έχουν αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες. Εκείνο που είναι εντυπωσιακό και πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι στο Πρωτοδικείο δεν υπηρετεί καμία δακτυλογράφος. Ουσιαστικά δηλαδή επαφιόμαστε στον πατριωτισμό των Ελλήνων, με την έννοια ότι οι γραμματείς οι οποίες τυπικά δεν είναι υποχρεωμένες να δακτυλογραφούν τις αποφάσεις το κάνουν σε βάρος της υπόλοιπης δουλειάς τους ή εν πάση περιπτώσει παρουσιάζεται το φαινόμενο οι δικαστές οι ίδιοι να φέρνουν έτοιμες γραμμένες τις αποφάσεις από τους υπολογιστές τους».

Τραγική και η κατάσταση στο Ειρηνοδικείο παρόλη την παρουσία τριών ειρηνοδικών που καλύπτουν τις οργανικές θέσεις. Όσον αφορά όμως τους υπαλλήλους, από τις επτά οργανικά θέσεις «έχουμε δύο υπαλλήλους μόνο, εκ των οποίων η μία είναι προϊσταμένη της γραμματείας και δεν είναι υποχρεωμένη να ανεβαίνει στην έδρα, η οποία βέβαια ασκεί αυτό το δικαίωμά της και οι τρεις ειρηνοδίκες εξυπηρετούνται από μία γραμματέα όταν έχει έδρα το Ειρηνοδικείο και εκδικάζει υποθέσεις. Βέβαια, βρέθηκε μια προσωρινή λύση με την απόσπαση του γραμματέα του Ειρηνοδικείου Σαπών, ο οποίος έρχεται κάθε φορά που το Ειρηνοδικείο έχει έδρα προκειμένου να γράφει τα πρακτικά».

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα δικαστήρια. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου πριν τρεις εβδομάδες περίπου επισκέφθηκε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και του ανέλυσε τα θέματα που ταλαιπωρούν τα δικαστήρια καθώς και του επέδωσε και σχετικά έγγραφα με τις θέσεις του αλλά και με τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για να ευοδωθεί η προσπάθειά του. Την επόμενη ακριβώς εβδομάδα το Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με τους Προέδρους και των άλλων εφετειακών συλλόγων, δηλαδή Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας επισκέφτηκε και τον Πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τους εξέθεσε το θέμα. «Ενώ είχαμε υποθέσεις και ενώ μάθαμε ότι υπήρξε θετική εισήγηση προς το Συμβούλιο προκειμένου να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις των Εφετών κατά δύο, ώστε να γίνουν δώδεκα, και να αποσπασθεί κάποιος έμπειρος εφέτης, ώστε να καλύψει τις ανάγκες, τα αιτήματά μας απερρίφθησαν». Με βάση αυτά τα δεδομένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου εισηγήθηκε στη συνέλευση και έγινε δεκτό οι δικηγόροι του Νομού Ροδόπης να απέχουν από την άσκηση των καθηκόντων τους στα δικαστήρια και μόνο από τις 3 έως και τις 7 Δεκεμβρίου. «Είναι εβδομάδα που συνεδριάζουν όλα τα δικαστήρια της περιοχής και το Εφετείο και το Ειρηνοδικείο και τα Πρωτοδικεία». Ταυτοχρόνως, γίνεται προσπάθεια να ακολουθήσουν και οι άλλοι εφετειακοί σύλλογοι της Περιφέρειας και απ’ ό,τι έγινε γνωστό μέχρι σήμερα ακολουθεί και η Καβάλα, και η Δράμα και η Ορεστιάδα. Η Αλεξανδρούπολη και η Ξάνθη θα έχουν συνελεύσεις τη Δευτέρα για να αποφασίσουν σχετικά.

«Είναι επιβεβλημένη η ενέργειά μας αυτή. Δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο ούτε τους συναδέλφους μας, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρχει δικαιοσύνη από κατάκοπους δικαστές Πραγματικά το βάρος των υποθέσεων σε σχέση με άλλα εφετεία που έχουν τις ίδιες οργανικές θέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλο. Με υπολογισμό κάθε εφέτης χρεώνεται είκοσι υποθέσεις σε κάθε πολιτική δικάσιμο ενώ σε άλλα εφετεία τρεις ή τέσσερις. Ασχολούνται αυτοί οι άνθρωποι με τα ποινικά ακροατήρια δέκα έως δώδεκα ημέρες το μήνα με αποτέλεσμα να μη τους μένει καθόλου καιρός και είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ασχοληθούν όπως πρέπει με τις πολιτικές υποθέσεις. Δεν αντιστοιχεί ούτε μία ημέρα σε κάθε υπόθεση. Αντιλαμβάνεσθε λοιπόν ότι αυτό όλο το ζήτημα είναι σε βάρος ημών και υμών και των πολιτών και γενικότερα σε βάρος απονομής της δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Χατζηνέστωρος.

Εξίσου άσχημη και η κατάσταση στα διοικητικά δικαστήρια, όπου έχουν καλυφθεί οι οργανικές θέσεις από τους εφέτες και τους πρωτοδίκες και τους προέδρους όμως είναι λίγοι σε σχέση με το βάρος των υποθέσεων που εισάγονται. Παραθέτοντας στοιχεία ο κ. Χατζηνέστωρος τόνισε ότι υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις για προσδιορισμό από το 2005, δηλαδή δεν έχει ορισθεί η δικάσιμός τους, για 664 υποθέσεις, από το 2006 741, και από το 2007 μέχρι τις 30/9, 806. «Είναι άξιον απορίας πότε θα δικασθούν αυτές οι υποθέσεις, πότε θα βγει απόφαση, πότε θα καθαρογραφούν οι αποφάσεις και πότε θα μπορέσει να έχει ο πολίτης μια απόφαση στο χέρι του», κατέληξε.

Συμπληρώνοντας ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου κ. Σπύρου ζήτησε τη βοήθεια «των συναδέλφων μας» όπως είπε, «τον Υπουργό Παιδείας τον κ. Στυλιανίδη, τον βουλευτή κ. Πεταλωτή πρώην πρόεδρο του Συλλόγου και, βεβαίως, το γείτονα υπουργό της κυβέρνησης κ. Κοντό. Είναι νομίζω μία χρυσή συγκυρία για τον τόπο μας οι παράγοντες αυτοί που έχουν βοηθήσει και βοηθούν και αυτή τη στιγμή όχι απλά ζητώ τη βοήθειά τους αλλά να σκύψουν στο πρόβλημα. Είναι μια φωνή αγωνίας όχι των δικηγόρων, αλλά των πολιτών της Ροδόπης, της ευρύτερης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης. Όταν δεν απονέμεται δικαιοσύνη αυτό αντικατοπτρίζεται στους πολίτες και όχι στους δικαστές και δικηγόρους. Οι δικαστές έρχονται για ένα ή δύο χρόνια και φεύγουν. Και εδώ θα καταγγείλω και τον τρόπο μεταθέσεώς τους και το σύστημα το αθηνοκεντρικό που υπάρχει και δεν μπορεί μέχρι τώρα να καμφθεί. Αυτή όμως η ώρα είναι η ύστατη που θα πρέπει να δοθεί το μάξιμουμ των δυνάμεων για να γίνει σωστότερη απονομή δικαιοσύνης στην περιοχή μας».

Ο κ. Σπύρου
κατήγγειλε, όσον αφορά στις μεταθέσεις δικαστών, ότι στην περιοχή μας έρχονται οι νέοι δικαστές αυτοί δηλαδή που βγαίνουν από την Εθνική Σχολή Δικαστών, «που σημαίνει ότι είναι άπειροι. Δεύτερον προάγονται ως Πρόεδροι Πρωτοδικών δικαστές που έρχονται ως δικαστές στην περιοχή μας, προάγονται ως εφέτες και έρχονται για πρώτη φορά στην περιοχή μας. Δεν θέλω να τους υποβαθμίσω, μάλιστα όσοι δικαστές είναι εδώ απονέμουν τα μέγιστα και είναι συλλειτουργοί της δικαιοσύνης όπως και εμείς, αλλά το ζήτημα είναι αντικειμενικό. Στελεχώνονται τα πέριξ της Αττικής Εφετεία και Δικαστήρια με έμπειρους δικαστές και εφόσον υπερκαλυφθούν αυτά έρχονται στην Περιφέρεια και ειδικά στη δικά μας δικαστές που για πρώτη φορά αναλαμβάνουν καθήκοντα που δεν έχουν ξαναασκήσει. Εκτός από το να αυξηθούν οι θέσεις των δικαστών πρέπει να είναι και έμπειροι και να έχουν ουσιαστική παρουσία στην περιοχή».

Τέλος, ο κ. Σπύρου κατέθεσε το αίτημα για μόνιμες θέσεις δικαστικών υπαλλήλων «και βεβαίως πρώτα απ’ όλα του Εφετείου. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο έσχατο σκαλοπάτι για την απονομή της δικαιοσύνης στον τόπο μας».

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.