Αποχαιρετιστηρια τελετη των αποφοιτων του Μειονοτικου Λυκειου Κομοτηνης

Την αποχαιρετιστήρια τελετή 73 αποφοίτων του Μειονοτικού Λυκείου Κομοτηνής, Τζελάλ Μπαγιάρ, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο Τουριστικό Περίπτερο της Νυμφαίας απόλαυσαν κύρια οι ίδιοι οι μαθητές, έχοντας για συντροφιά τους καθηγητές, γονείς αλλά και επισήμους που ήρθαν να τούς μεταφέρουν τις ευχές τους για μια νέα και πετυχημένη σελίδα στη ζωή τους.

Ο υποδιευθυντής του σχολείου Γιώργος Καζάκος μετέφερε ότι αποφοιτούν φέτος 73 από τους 76 μαθητές, τρεις παραπέμπονται και ο αριθμός των μαθητών είναι ρεκόρ. «Είναι η μεγαλύτερη τάξη που παρουσιάζει αυτό το λύκειο σε όλη του τη διαδρομή, από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα. Το σχολείο ιδρύθηκε το 1952 και η πρώτη του τάξη ξεκίνησε το 1953.

Είναι η πρώτη φορά που είχαμε τρία τμήματα και 76 μαθητές στη Γ΄ Λυκείου, εκ των οποίων τα μισά είναι αγόρια και τα μισά κορίτσια κι αυτό είναι σημαντικό».

Το Τζελάλ Μπαγιάρ αποκαλείται «κολλέγιο» λόγω της ποιότητας των σπουδών αλλά και της νοοτροπίας και επ’ αυτού του χαρακτηρισμού ο κ. Καζάκος αναφέρει εύλογα ότι τούς κολακεύει σαν εκπαιδευτικούς. «Είναι από τα καλύτερα σχολεία στην Ελλάδα από άποψη οργάνωσης και πειθαρχίας, αν και το πρόγραμμα σπουδών είναι δύσκολο».

Η ικανοποίηση των εκπαιδευτικών και της διεύθυνσης του σχολείου οφείλεται και στο γεγονός ότι οι εισακτέοι στην Α΄ Λυκείου το 2003 αποφοιτούν κατά πλειοψηφία, επομένως ήταν μια πολύ καλή «φουρνιά». Όπως εξήγησε ο κ. Καζάκος «οι μαθητές που μπήκαν το 2003 στην Α΄ Λυκείου αποφοιτούν σχεδόν όλοι.

Συνήθως στο λύκειο δεν έχουμε διαρροές. Τα παιδιά δεν φεύγουν από το μειονοτικό λύκειο, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου μετά το μειονοτικό γυμνάσιο μαθητές επιλέγουν το τεχνικό λύκειο ή τα τμήματα του ΟΑΕΔ.

Οι μαθητές του λυκείου αποφοιτούν κανονικά, συμμετέχουν στη διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, με την ειδική κατηγορία της ποσόστωσης. Έχουμε και αποφοίτους που δίνουν εξετάσεις στα τουρκικά πανεπιστήμια κι επιλέγουν στη συνέχεια πού θα σπουδάσουν.

Στην Ελλάδα θα μπουν κατά πάσα πιθανότητα σε κάποια σχολή. Είναι μεγάλο κατόρθωμα για τα παιδιά το ότι φτάνουν στην αποφοίτηση. Συνήθως τα κορίτσια επιλέγουν τα παιδαγωγικά τμήματα, πολλά παιδιά μπαίνουν σε ΤΕΙ, ενώ υπάρχουν και απόφοιτοι του σχολείου που τελείωσαν Πολυτεχνείο στη Θεσσαλία ή τη Θεσσαλονίκη.

Τα αγόρια φεύγουν πιο μακριά, ενώ τα κορίτσια δεν απομακρύνονται».

Ο κ. Καζάκος
αισθάνεται μεγάλη περηφάνια όταν βλέπει τους αποφοίτους του μειονοτικού λυκείου να ολοκληρώνουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. «Όλη την καριέρα μου την αφιέρωσα στη μειονοτική εκπαίδευση γι’ αυτό και νιώθω μεγάλη χαρά όταν βλέπω μαθητές μας να προοδεύουν» κατέληξε.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.