Απο βεβαιο θανατο σωθηκε θαλασσια χελωνα στην Καβαλα

Είχε πιαστεί στα δίχτυα ψαρά και κόντευε να πνιγεί - Ανένηψε χάρη στις ενέργειες των ειδικών του ΙΝΑΛΕ Καβάλας

Μια θαλάσσια χελώνα πιάστηκε σε δίχτυα στη Νέα Πέραμο Καβάλας. Πρόκειται για μια νεαρή Πρασινοχελώνα (Chelonia mydas) είδος σπανιότερο, στην περιοχή του βορείου Αιγαίου, από την γνωστή σε όλους Καρέτα. Ανασύρθηκε από τη θάλασσα, μη έχοντας τις αισθήσεις της, το πρωί της Πέμπτης από ψαρά της περιοχής. Από τις ενδείξεις φαίνεται ότι είχε εγκλωβιστεί αρκετή ώρα πριν την ανάσυρση των διχτυών και κόντευε να πνιγεί. Ο ψαράς, που είναι συνεργάτης του Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «Δήμητρα» που εδρεύει στην Καβάλα, ειδοποίησε τηλεφωνικά και μια ομάδα του ΙΝΑΛΕ έσπευσε να την παραλάβει μόλις έφτασε το καΐκι στο λιμάνι, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης στα όρια του οποίου ανήκει πλέον και ο Κόλπος Ελευθερών.

Στις εγκαταστάσεις του ΙΝΑΛΕ άρχισε ένας αγώνας δρόμου με μαλάξεις και άλλες κινήσεις, από εξειδικευμένο προσωπικό, για να αφαιρεθεί νερό από τους πνεύμονες. Ενώ στην αρχή δεν έδινε σημεία ζωής, μετά από πολύ ώρα οι πρώτες ενδείξεις ανάνηψης άρχισαν να φαίνονται και τελικά μέχρι το μεσημέρι η χελώνα άρχισε να αναπνέει ελαφρά. Ο κίνδυνος όμως δεν είχε απομακρυνθεί ακόμα, μόνο σήμερα (13 Απριλίου) το πρωί η αναπνοή της βελτιώθηκε και άρχισαν οι πρώτες κινήσεις του κεφαλιού και των ποδιών της. Η χελώνα θα παραμείνει εκτός νερού μέχρι να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις και τις δυνάμεις της και θα μεταφερθεί σε ειδική δεξαμενή τις επόμενες μέρες, ώστε να παρακολουθείται και όταν κριθεί ότι είναι σε καλή κατάσταση θα απελευθερωθεί στην περιοχή που βρέθηκε.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά το ΙΝΑΛΕ σε ανάρτησή του, ζητώντας από τους ενδιαφερόμενους να στείλουν τις προτάσεις τους στο fb του Ινστιτούτου, ώστε η γενναία χελώνα να αποκτήσει όνομα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.