Απο το δημο Σωστη ενημερωτικη εκδηλωση για τους κερασοπαραγωγους

Ειδήσεις από τον τουρκόφωνο τύπο της περιοχής μας φιλοξενεί σήμερα η σελίδα και συγκεκριμένα την ενημερωτική εκδήλωση που έγινε με θέμα το κεράσι από το δήμο Σώστη αλλά και την πρωτοβουλία του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας να ξεκινήσει δενδροφυτεύσεις σε συνεργασία με τους δήμους της περιοχής.

Από την εφημερίδα λοιπόν Γκιουνδέμ σε μετάφραση Σιμπέλ Χατζή Αλή…

Κεράσι, το εναλλακτικό προϊόν του Γιακά

Από το δήμο Σώστη ενημερωτική εκδήλωση για τους κερασοπαραγωγούς

Ενημερωτική εκδήλωση – ημερίδα για τους κερασοπαραγωγούς της περιοχής του Γιακά διοργάνωσε ο δήμος Σώστη την προηγούμενη εβδομάδα σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης. Παραπάνω από 200 προσκεκλημένοι παρακολούθησαν την ομιλία του Γενικού Διευθυντή της Βιομηχανικής Μονάδας «ΑΛΑΡΑ ΦΙΔΑΝ» κ. Τζιχανγκήρ Κορκμάζ από την Τουρκία.

Ο δήμαρχος Σώστη κ. Ισμέτ Καδή στην εισήγησή του τόνισε ότι ως τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικών προϊόντων. «Ως δήμος Σώστη θεωρούμε ότι είμαστε τυχεροί στο θέμα αυτό. Γνωρίζουμε ότι το κεράσι για μας είναι εναλλακτικό προϊόν. Στην προσπάθειά μας για τη βελτίωση της παραγωγής του κερασιού ήρθαμε σε επαφή με τη Βιομηχανική Μονάδα «ΑΛΑΡΑ», η οποία είναι εξειδικευμένη στην παραγωγή και την προώθηση του προϊόντος».

Ο κ. Τζιχανγκήρ Κορκμάζε
ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους τόσο για την κερασοκαλλιέργεια όσο και για την καλλιέργεια άλλων φρούτων. Τόνισε ότι η περιοχή είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια και άλλων προϊόντων – φρούτων όπως είναι το βερίκοκο, το ρόδι. Επίσης, ενημέρωσε τους κερασοπαραγωγούς και για το θέμα της συσκευασίας του προϊόντος.

Μεταξύ άλλων που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο αντινομάρχης κ. Αχμέτ Χατζηοσμάν, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο επιχειρηματίας κ. Αλή Μουμίνογλου και πρόεδροι των συνεταιριστικών ομάδων.

Γκιουνδέμ

23/03/2007

Έχω και εγώ ένα δέντρο

Καμπάνια αναδάσωσης από το Σύλλογο Επιστημόνων της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης

400 δέντρα φυτεύτηκαν στην πρώτη φάση της καμπάνιας αναδάσωσης που ξεκίνησε ο Σύλλογος Επιστημόνων της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Η καμπάνια ξεκίνησε από το δήμο Σελέρου στις 18 Μαρτίου με συμμετοχή 300 ατόμων, μεταξύ των οποίων υπήρχαν μαθητές δημοτικών και γυμνασίων αλλά και εκπαιδευτικοί. Επίσης συμμετείχε και ο υποπρόξενος του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή κ. Οζγκούρ Σαχίν.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης κ. Τζεμίλ Καμπζά μιλώντας για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία εξήγησε ότι η ιδέα ανήκει στον ταμία του Συλλόγου κ. Μεχμέτ Εμίν. «Το θέμα συζητήθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου όπου και αποφασίστηκε. Στη συνέχεια κάναμε προτάσεις στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το δήμο Σελέρου ήρθε άμεσα απάντηση. Συμμετείχαν 300 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά και φυτεύτηκαν 400 δέντρα. Κατά τη γνώμη μου είχαμε επιτυχία. Θέλουμε να συνεχίσουμε την καμπάνια μας σ’ άλλες περιοχές του Ν. Ροδόπης».

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Σελέρου κ. Μπιρόλ Ιντζεμεχμέτ
μετέφερε ότι δέχτηκαν αμέσως την πρόταση του Συλλόγου Επιστημόνων, μιας και είχαν κατάλληλο χώρο. «Δεν περιμέναμε να έχει τόση μεγάλη ανταπόκριση. Πραγματικά με ικανοποίησε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον των παιδιών και των γυναικών. Θα αναδασώσουμε και τον υπόλοιπο χώρο. Θέλω να συγχαρώ τους υπεύθυνους του συλλόγου για την πρωτοβουλία τους αυτή. Ευχαριστώ όλους όσους στήριξαν την καμπάνια».

Ενδιαφέρον από τους πολιτικούς

Έντονο ήταν και το ενδιαφέρον των πολιτικών για την καμπάνια αναδάσωσης που ξεκίνησε ο Σύλλογος Επιστημόνων σε συνεργασία με το δήμο Σελέρου.

Μεταξύ άλλων που συμμετείχαν ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της Ανώτατης Συμβουλευτικής Επιτροπής κ. Χασάν Χατίπογλου, ο αντιπρόεδρος κ. Αχμέτ Φαϊκογλου, ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ξάνθης κ. Χιουσνιού Σερδαρζαδέ, ο δήμαρχος Σώστη κ. Ισμέτ Καδή, ο πρόεδρος της «Τουρκικής Νεολαίας Κομοτηνής» κ. Αδνάν Σελήμ, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής κ. Αλή Αλή, ο αντιπρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης – Έβρου κ. Ριντβάν Κοτζαμουμίν, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι από τη Ξάνθη κ.κ. Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, Ιρφάν Χατζηγκενέ, Τζελαεντίν Ντουλγέρ.

Γκιουνδέμ

23/03/2007

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.