Απο το 1ο ΓΕΛ-2ο ΕΠΑΛ ξεκινα η ενεργειακη αναβαθμιση των σχολειων του Δημου Κομοτηνης

Πρόταση για έργο 2,5 εκ. ευρώ θα καταθέσει ο Δήμος Κομοτηνής για τη σχολική δομή

Πρόθεση του Δήμου να προχωρήσει και σε άλλα έργα ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων

Να πραγματοποιήσει έργο ενεργειακής αναβάθμισης, ύψους 2,5 εκ. ευρώ, στην κτιριακή μονάδα που στεγάζει το 1ο ΓΕΛ και το 2ο ΕΠΑΛ, θέλει ο Δήμος Κομοτηνής, ξεκινώντας με αυτό τον τρόπο την πορεία προς την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του.

Έτσι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής ενέκρινε την υποβολή πρότασης χρηματοδότησης του Δήμου Κομοτηνής στο πλαίσιο πρόσκλησης της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.

Με την πρόταση του Δήμου, θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας που μπορούν να αποφέρουν μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο κτίριο του σχολικού συγκροτήματος καθώς και του λειτουργικού του κόστους, μέσω της αναβάθμισης κατά 4 ενεργειακές κατηγορίες, από την κατηγορία Ε στην κατηγορία  Β+.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις αφορούν στη μείωση των θερμικών απωλειών κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης και των ψυκτικών φορτίων κατά την περίοδο ψύξης καθώς και στην μείωση της κατανάλωσης του συστήματος θέρμανσης, ψύξης και φωτισμού.

Πρόθεση να γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και σε άλλα κτίρια

Όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών κ. Δημήτρης Καρασταύρου, πρόθεση της Δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσουν με τα υπόλοιπα κτίρια και τις σχολικές μονάδες, ολοκληρώνοντας τυχόν τακτοποιήσεις σύμφωνα με το νόμο.

Ελπίζουν δε να μπορέσουν να εντάξουν κάποια από αυτά στο πρόγραμμα Ηλέκτρα του αρμόδιου Υπουργείου, που θα δίνει τη δυνατότητα για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων.

Όσο για το ποια κτίρια θα ενταχθούν, ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως αποτελούν προτεραιότητα μεγάλα συγκροτήματα με ιδιαίτερα προβλήματα, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στα μικρότερα.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό σε αυτή την περίοδο να κάνουμε την ενεργειακή αναβάθμιση σε όσο περισσότερα κτίρια μπορούμε, η αρχή έγινε με αυτό το πολύ μεγάλο συγκρότημα και ελπίζουμε ότι τα υπόλοιπα θα γίνουν το ίδιο καλά» σημείωσε.

Ποιες παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στο κτίριο

Πιο συγκεκριμένα, ανάμεσα στις παρεμβάσεις που προτείνονται είναι η προσθήκη εξωτερικής θερμομόνωσης των κάθετων στοιχείων της τοιχοποιίας, θερμομόνωση οροφής κάτω από τις κεραμοσκεπές και  θερμομόνωση του δώματος. Προβλέπεται δε η εφαρμογή συστήματος εξωτερικής θερμομόνωσης με πετροβάμβακα με σκοπό τη μείωση των θερμικών απωλειών και των ψυκτικών φορτίων, τη βελτίωση των συνθηκών άνεσης και την βελτίωση της εσωτερικής εμφάνισης του κτιρίου, ενώ θα υπάρχει  εφαρμογή θερμομόνωσης στο δώμα, και την κεραμοσκεπή, καθώς και  στην εσωτερική τοιχοποιία όπου αυτό επιβάλλεται.

Επίσης θα γίνει αντικατάσταση των κουφωμάτων με νέα θερμομονωτικά – ενεργειακά κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή και διπλό ενεργειακό υαλοπίνακα χαμηλής εκπομπής.  Έτσι οι υφιστάμενοι υαλοπίνακες αλουμινίου, που έχουν υψηλό συντελεστή θερμοπερατότητας, αρκετές φθορές και ελλιπή στεγανότητα, θα αντικατασταθούν με πιστοποιημένα κουφώματα αλουμινίου με διπλούς υαλοπίνακες χαμηλού συντελεστή θερμοπερατότητας και χαμηλού συντελεστή εκπομπής και ηλιακού κέρδους Η αντικατάσταση τους αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των θερμικών απωλειών ευκολότερη ψύξη των κτιρίων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ανάλογα θα αντικατασταθούν και οι εξωτερικές θύρες του κτιρίου.

Το Σύστημα Κεντρικής Θέρμανσης και Κλιματισμού θα αναβαθμιστεί με Αντλίες Θερμότητας Αέρος/Νερού τεχνολογίας Inverter σε συστοιχία, συνοδευόμενη από αντικατάσταση των υπαρχόντων κυκλοφορητών με νέους κυκλοφορητές τεχνολογίας Inverter χαμηλής κατανάλωσης και εγκατάσταση μονάδων αερισμού τύπου VAM με εναλλάκτη θερμότητας.

Παρεμβάσεις θα γίνουν επιπλέον και στον φωτισμό, όπου βασικός στόχος των επεμβάσεων είναι η αποτελεσματική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας χωρίς επιπτώσεις στην ποιότητα του φωτισμού και την οπτική άνεση των χρηστών των κτιρίων.

Για αυτό και προβλέπεται η αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων πεπαλαιωμένης, συμβατικής τεχνολογίας φθορισμού με νέα, υψηλής απόδοσης, τεχνολογίας LED. 

Τέλος η πρόταση προβλέπει την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού συστήματος με συμψηφισμό, με συνολική ηλεκτρική ισχύ 99,6 kW, με στόχο το συμψηφισμό της παραγωγής και της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στο σχολείο. Το συνολικό μέγεθος των φωτοβολταϊκών σταθμών έχει καθοριστεί από τη διαθέσιμη έκταση των κεραμοσκεπών.καθώς επίσης και από τη μέγιστη δυνάμενη να εγκατασταθεί ισχύ για καθεστώς netmetering.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.