«Απο την πολιτικη λειπει η φαντασια, η αφοσιωση, η ψυχικη δυναμη»

Η Ανατολή Αμπεριάδου – Αγοράκη είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό «Κομοτηνή Νέα Εποχή» με επικεφαλής το Δάμωνα Δαμιανό. Ενός έτους οι γονείς της φεύγουν από το Θρυλόριο, όπου κατοικούσαν και εγκαθίστανται στην Κομοτηνή, στην οποία η Ανατολή Αμπεριάδου –Αγοράκη μένει μέχρι και σήμερα με εξαίρεση την περίοδο των σπουδών της στο ΤΕΙ Λάρισας. Από το 1984 είναι υπάλληλος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Είναι παντρεμένη με τον Χρήστο Αγοράκη και έχει ένα γιο το Δημήτρη, φοιτητή.

Σήμερα μας μιλά για την απόφασή της να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση, για την πολιτική και το όραμά της που πρέπει να έχει μέλλον αλλά και για τη δυναμική του συνδυασμού στον οποίο συμμετέχει.

ΠτΘ: Πώς και γιατί αποφασίσατε ν’ ασχοληθείτε με την πολιτική, σ’ ένα τόπο που οι γυναίκες δεν έχουν και μεγάλη παράδοση σ’ αυτόν τον τομέα;

Α.Α.:
Μέσα από τη διαδρομή της ιστορίας, ξέρουμε ότι οι γυναίκες υπήρξαν ο μοχλός της εξέλιξης του κόσμου, πάλεψαν γερά και με ψυχή όπου χρειάστηκε, ως μητέρες, ως σύντροφοι, ως εργαζόμενες. Ο χώρος της πολιτικής άνοιξε το δρόμο σαν ένα ακόμη μέσο έκφρασής τους. Εξάλλου η Ροδόπη μας εκπροσωπείται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και από γυναίκα βουλευτή.

Με μοναδικά μου κίνητρα την αγάπη και την έγνοια για τον τόπο μου, έχω την πίστη ότι θα μπορέσω με εφόδιο τη δύναμη της θέλησής μου και τη γνώση των αναγκών του Δήμου να διαθέσω την ψυχή μου συμβάλλοντας στην πρόοδό του.

ΠτΘ: Τι πιστεύετε ότι είναι η πολιτική στις μέρες μας; Μόνο διαχείριση;

Α.Α.:
Πιστεύω πως η πολιτική και στις μέρες μας είναι η «τέχνη» του εφικτού, μέσα σε μια μεγάλη οικογένεια λαών, η οποία προσπαθεί να σεβαστεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε μέλους της. Μπορούμε όμως με δεδομένες τις τάσεις κάθε εποχής να προχωρούμε και να βελτιώνουμε πράγματα που αφορούν στην περιοχή μας, με ιδέες, προγράμματα και λύσεις που δεν θα περιορίζονται μόνο στη διαχείριση της πολιτικής, αλλά θα έχουν κατεύθυνση την υλοποίηση των θέσεών μας.

ΠτΘ: Για ποιες αλλαγές αγωνίζεστε να γίνουν στην κοινωνία;

Α.Α.: Οι αλλαγές στην κοινωνία επιβάλλεται να έχουν αντικείμενο τον Άνθρωπο, μέσα σ’ ένα προστατευμένο περιβάλλον, που θα ευημερεί χάρη στους Ανθρώπους, οι δε προτάσεις που κατατίθενται, λαμβάνοντας ως βάση την ευθύνη και το σεβασμό για όλες τις κοινωνικές ομάδες ανεξαρτήτου ηλικίας, να διευκολύνουν την καθημερινότητα. Καταλήγοντας θα έλεγα ότι έχοντας στο νου τον περιορισμό της βίας, το ευρύτερο επίπεδο μόρφωσης, τις ισότιμες ευκαιρίες των μελών της κοινωνίας, την ενεργοποίηση της άμυνάς της, θα αγωνιστώ να είναι καλύτερη η ζωή της πόλης μας.

ΠτΘ: Είθισται σε προεκλογικές περιόδους, και όχι μόνον, οι υποψήφιοι να αναφέρονται σε οράματα που αφορούν στην ανάπτυξη της περιοχής. Σας εκφράζει αυτό;

Α.Α.:
Είναι γεγονός πως αυτές τις μέρες ακούγονται πολλές υποσχέσεις, λόγια και οράματα που αγγίζουν τα όρια των υπερβολών. Συνήθως η επόμενη μέρα τα’ αφήνει όλα πίσω στο χθες και ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι που θ’ ανοίξει πάλι την επόμενη τετραετία για τον ίδιο λόγο. Οπότε θα συμφωνήσω με τον όρο οράματα που όμως έχουν αύριο, λόγω του ότι θεωρω πως είναι δεσμεύσεις που επιβάλλεται να τηρούνται με γνώμονα πάντα το κοινό όφελος. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που είμαι υποψήφια με τον συνδυασμό του Δάμωνα Δαμιανού, γιατί τον διακρίνει η εντιμότητα και ακεραιότητα ως άνθρωπο και κατ’ επέκταση και ως πολιτικό πρόσωπο, έτσι ώστε οι ιδέες που έχει να μην είναι μόνο «σχέδια επί χάρτου» αλλά να είναι πράξεις που θα αφορούν όλους.

ΠτΘ:Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένας θεσμός με πολλές αρμοδιότητες. Τι πιστεύετε ότι λείπει απ’ αυτούς που τη διαχειρίζονται;

Α.Α.:
Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα «έργο τέχνης» ανθρώπων, ένας μεγάλος «πίνακας δημιουργίας». Θέλω να πιστεύω πως όλοι όσοι αναλαμβάνουν να τον φιλοτεχνήσουν ξεκινούν με τις καλύτερες προθέσεις να ζωγραφίσουν κάτι όμορφο που θα μείνει κόσμημα σε βάθος χρόνου και θα σηματοδοτεί μια εποχή, θα είναι προίκα για τις επόμενες γενιές.

Συνήθως όμως εκείνα που λείπουν είναι η φαντασία, λείπει η αφοσίωση, λείπει η ψυχική δύναμη, συστατικά που πιστεύω πως εμπνέουν τα μεγάλα έργα, με αποτέλεσμα να τα κάνουν «κακότεχνα».

ΠτΘ: Είστε υποψήφια με το συνδυασμό του Δάμωνα Δαμιανού. Οι περισσότεροι συνυποψήφιοί σας είναι νέα άτομα. Θεωρείτε ότι αυτό είναι μειονέκτημα για το συνδυασμό;

Α.Α.:
Θα έλεγα το αντίθετο, είναι το πλεονέκτημα του συνδυασμού, γιατί οι νέοι άνθρωποι και μαζί με όλους που αισθανόμαστε νέοι, δε κάνουν εκπτώσεις στις αρχές και τις αξίες τους, ούτε διαπραγματεύονται το ήθος τους, γιατί με την φρεσκάδα των ιδεών τους και το μεράκι για δουλειά θα ταράξουν δημιουργικά τα «στάσιμα νερά» του Δήμου.

Με καινοτόμες προτάσεις για συμμετοχικές διαδικασίες που δεν εύρισκαν έδαφος νωρίτερα, θα δώσουν παλμό και ζωντάνια με δραστηριότητες σε πολλούς τομείς, γιατί προέρχονται από το παραγωγικό δυναμικό της ζωής του τόπου.

Με όλα τα παραπάνω και νοιώθοντας πως ο καθένας από εμάς έχει να πει πολύ περισσότερα, δημιουργήθηκε μια συμπαγής ομάδα ανθρώπων που στο καθαρό πρόσωπο του Δάμωνα Δαμιανού βλέπουμε να γίνεται ορατή η χάραξη της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ».

ΠτΘ: Σας ευχαριστούμε πολύ και σας ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Α.Α.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.