Απο την Κομοτηνη ξεκινησε την περιοδεια ευαισθητοποιησης κατα του καρκινου ο Κ.Χαρδαβελας

«Ένα όπλο που μας επιτρέπει να παλέψουμε τον καρκίνο είναι η ψυχή, η θέληση και η αγάπη για ζωή»

Από την Κομοτηνή ξεκίνησε την περιοδεία του σε όλη την Ελλάδα ο δημοσιογράφος, κ. Κώστας Χαρδαβέλας στις 3 Φεβρουαρίου. Βρισκόμενος σε κοινωνική εκδήλωση του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου ως κεντρικός ομιλητής μίλησε με θέμα «Νίκησε τους φόβους σου, κέρδισε τη ζωή». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Νομού Ροδόπης «Γυναίκα και δημιουργία» και την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ Κομοτηνής. 

Κώστας Χαρδαβέλας «Το 90% των ελληνικών οικογενειών έχουν τουλάχιστον ένα μέλος που να νοσεί» 

Έχοντας στο ιστορικό του την εμπειρία της μάχης με τον καρκίνο και της αποθεραπείας του, μετέδωσε με αισιοδοξία το ελπιδοφόρο του μήνυμα του «ζην» και του «ευ ζην». «Ποτέ δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα» είπε, στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα ελπίδας, μάχης και αγώνα «για να κερδίσουμε την μάχη, ακόμα και όταν μας βρει ο καρκίνος πρέπει να παλέψουμε με την ψυχή μας».
 
Αυτό που κρατά ως απόσταγμα της δύσκολης εμπειρίας του, που άρχισε το καλοκαίρι του 2009, είναι πως «είναι μεγάλης σημασίας να έχει κανείς  ανθρώπους δίπλα του για να παλέψουν όλοι μαζί το “θηρίο” που λέγεται καρκίνος, αλλά, κυρίως να μην τους δώσει την ευκαιρία να τον λυπηθούν», μιας και το χειρότερο θέαμα στα μάτια ενός ασθενή, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η λύπηση που βλέπει στα μάτια των γύρω του.
 

«Όλα ξεκινούν από την πρόληψη», υπογράμμισε, «o καρκίνος δεν είναι ατομικό ζήτημα, αλλά εθνικό μιας και μελέτες δείχνουν πως το 90% των ελληνικών οικογενειών έχουν ένα τουλάχιστον μέλος που να νοσεί».
 
«Ξεκινάω από την Κομοτηνή μία μεγάλη περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, για να μάθω στους ασθενείς πως δεν πρέπει να φοβούνται. Ο τρόμος είναι αυτός που ουσιαστικά ταΐζει τον καρκίνο», εξήγησε, θέλοντας να δώσει δύναμη και κουράγιο σε όσους παλεύουν με την αρρώστια, «όταν φοβόμαστε κάτι, αποδυναμώνεται ο οργανισμός μας, αποδυναμώνονται τα κύτταρα που μπορούν να παλέψουν το κακό. Άρα, λοιπόν, ένας άνθρωπος φοβισμένος με κατεβασμένα τα χέρια, είναι πολύ πιο εκτεθειμένος στην ασθένεια. Ένα όπλο που μας επιτρέπει να παλέψουμε τον καρκίνο είναι η ψυχή μας, η θέληση και η αγάπη για ζωή».
 
Το βιβλίο του «Το ζεϊμπέκικο του νικητή», προσέθεσε, είναι αφιερωμένο στους νικητές της ζωής – γιατί όποιος μάχεται είναι ήδη νικητής -. Μία κατάθεση ψυχής που, όπως είπε ο ίδιος, έγραφε τις νύχτες «της μοναξιάς και του πόνου» και  περιγράφει τη μάχη με την ασθένεια και τις χημειοθεραπείες που ακολούθησαν.
 
«Δεν είχα σκοπό να γράψω ένα βιβλίο», εξήγησε, «αλλά ένοιωσα την ανάγκη να καταφύγω στο γράψιμο, μιας και ήταν για εμένα ένα είδος ψυχοθεραπείας. Αργότερα, ο γιος μου επιμελήθηκε τις σελίδες, ενθύμια από το ταξίδι μου στην κόλαση και την επιστροφή στη ζωή». 

Νατάσα Λιβεριάδου «Η Αντικαρκινική Εταιρεία φροντίζει καθημερινά τους καρκινοπαθείς, καλύπτοντας τις ανάγκες τους δύσκολους καιρούς» 

Στο πλευρό του Τμήματος Ροδόπης της Αντικαρκινικής εταιρείας στέκουν με ιδιαίτερη χαρά η ΔΚΕΠΠΑΚ και ο γυναικείος σύλλογος νομού Ροδόπης «Γυναίκα και Δημιουργία», όπως υπογράμμισε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος αμφότερων, κ. Νατάσα Λιβεριάδου.
 
Η Αντικαρκινική Εταιρεία, αν και βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση, δήλωσε, φροντίζει καθημερινά τους καρκινοπαθείς, καλύπτοντας τις ανάγκες τους σε φάρμακα, θεραπείες και μετακίνηση σε δύσκολους καιρούς.
 

Ο σύλλογος «Γυναίκα και Δημιουργία» που μετρά ήδη περισσότερα από 20 χρόνια λειτουργίας, συνέχισε, είναι πάντοτε ευαισθητοποιημένος γύρω από ανθρώπινα και κοινωνικά ζητήματα. Η κινητοποίηση των μελών του και η υποστήριξη σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, έκρινε η ίδια, ήταν ιδιαιτέρως ικανοποιητική και έδωσε ελπίδα και αισιοδοξία.
 
Ο Δήμος Κομοτηνής και η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτισμού, προσέθεσε, βρίσκεται συνεχώς κοντά στην Αντικαρκινική Εταιρεία ήδη από την πρώτη μέρα της ιδρύσεώς της. Η επικοινώνηση και η συζήτηση γύρω από τον καρκίνο είναι έναυσμα για να τεθούν επί τάπητος σοβαρά ζητήματα, τόνισε, ενώ δεν αφορά μόνο τους ίδιους τους ασθενείς, αλλά το κοινωνικό σύνολο γενικότερα. 

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων «Οι δοκιμασίες φέρνουν δύναμη στην ψυχή μας» 

Στην εκδήλωση παρευρέθη και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, κ. Παντελεήμων, ο οποίος αφού χαιρέτισε τους παρευρισκομένους δήλωσε πως επικροτεί το σπουδαίο έργο του τμήματος Νομού Ροδόπης της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, αλλά και τη συνεργασία του με την ΔΚΕΠΠΑΚ και τον γυναικείο σύλλογο «Γυναίκα και δημιουργία».
 
«Πάντοτε όταν υπάρχει ενότητα και συνεργασία μεταξύ μας μοιάζουμε ως πόλη οχυρωμένη», εξήγησε για να επισημάνει πως «η σημερινή εκδήλωση είναι μία ευκαιρία να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δοκιμάζονται στη ζωή τους. Οι δοκιμασίες πάντα φέρνουν δύναμη στην ψυχή μας ανοίγουν νέους ορίζοντες στην καρδιά μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.