Απο την Κομοτηνη στο Εβραικο Μουσειο της Ελλαδος

Λίθινο απότμημα που αποδίδεται σε επιτύμβια πλάκα και ανερεύθη από συμπολίτη μας

Στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος θα βρίσκεται από εδώ και πέρα ένα κομμάτι της ιστορίας της Κομοτηνής, με τη μορφή ενός λίθινου αποτμήματος που αποδίδεται σε επιτύμβια πλάκα.
 
Το κομμάτι αυτό βρέθηκε ανάμεσα σε μπάζα από τον συμπολίτη μας κ. Λευτέρη Κωνσταντίνου, ο οποίος μετά από σχετική επικοινωνία μαζί τους απέστειλε το εν λόγω εύρημα στο Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.
 
Όπως εξήγησε ο ίδιος μιλώντας στον «ΠτΘ» ακολούθως στην προσπάθεια του να ανακαλύψει το περιεχόμενο αλλά και την προέλευση του εν λόγω ευρήματος, με δεδομένη την μακροχρόνια ιστορική παρουσία των Εβραίων στην πόλη μας και την εντύπωση ότι πρόκειται για εβραϊκή επιγραφή επικοινώνησε με αρκετούς φορείς, με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος να είναι αυτό που τελικά ανταποκρίθηκε προσφάτως στο κάλεσμά του.
 
Ο «ΠτΘ» επικοινώνησε με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος και συγκεκριμένα με την αρχαιολόγο κ. Αναστασία Λουδάρου, η οποία ανέφερε πως δυστυχώς, η αποσπασματικότημα του λίθινου αποτμήματος της –πιθανώς- επιτύμβιας πλάκας, δεν επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων ούτε για το περιεχόμενο του κειμένου, αλλά ούτε και για την χρονολόγηση αυτής.
 
Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε η ίδια το γεγονός ότι βρέθηκε σε περισυλλογή, δυσκολεύει την τοποθέτηση της επιγραφής στο χώρο και το χρόνο της οικιστικής δομής της πόλεως, επισημαίνοντας ωστόσο πως όπως υποδεικνύει η χρήση εβραϊκών και αραμαϊκών λέξεων στη δίστιχη επιγραφή της, πιθανότατα πρόκειται για θρηνητικό άσμα.
 
Ο κ.Κωνσταντίνου  δώρισε τελικά το κομμάτι αυτό στο Μουσείο, στην μνήμη της Εβραϊκής  Κοινότητας Κομοτηνής, προτρέποντας όλους όσους βρουν κάτι ανάλογο να το παραδώσουν  αρμοδίως.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.