Απο τη Ζωοφιλικη Εταιρεια Κομοτηνης ενημερωση για την ασθενεια Λεισμανιαση η ΚΑΛΑΖΑΡ

Στα πλαίσια της ενημέρωσης σε θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με τα ζώα, η Ζωοφιλική Εταιρεία Κομοτηνής σας ενημερώνει για την ασθένεια Λεϊσμανίαση ή Καλαζάρ.

«Η Λεϊσμινίαση, γνωστή πιο κοινά ως Kala-azar, είναι μια πρωτοζωϊκή παρασιτική ασθένεια, η οποία μολύνει κύτταρα συγγενή με τα κύτταρα του αίματος και προσβάλλει το αμυντικό σύστημα. Προσβάλλει κυρίως σκυλιά άγρια,σαρκοβόρα και τρωκτικά,αλλά μπορεί επίσης να προσβάλλει και ανθρώπους, κυρίως αυτούς που έχουν ανώριμο ή ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και παιδιά κάτω των 3 ετών.

Η ασθένεια μεταδίδεται από την ζωοφιλή σκνίπα, η οποία τσιμπάει το ζώο και όχι ανθρώπους. Η σκνίπα απορροφά αίμα από μολυσμένο ζώο, καταπίνει το παράσιτο και κατόπιν τσιμπώντας ένα υγιές σκυλί το μολύνει.

Αρχικά δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα. Μόνο μία εξέταση αίματος μπορεί να δώσει απάντηση και για αυτό οι κτηνίατροι συνιστούν να κάνετε εξέταση αίματος μια φορά το χρόνο ή καλύτερα δύο φορές το χρόνο σε ειδικευμένα εργαστήρια.

Τα συμπτώματα:

Σε αρχικό στάδιο, μυρωδιά μούχλας, νύχια μεγάλα, μακρυά και γαμψά. Αργότερα: απώλεια βάρους, πιτυρίδα στο κεφάλι, την πλάτη και τα αυτιά, το τρίχωμα μοιάζει σαν νάχει μπαλώματα και είναι θαμπό και σε ορισμένες περιοχές πέφτει τελείως, έκκριση άσπρων υγρών, αιμορραγίες από τη μύτη, ατροφία ειδικά στους μύες των κροτάφων, αιμορραγίες γύρω από τα μάτια, τη μύτη, τις αρθρώσεις, προβλήματα ήπατος και νεφρών, απώλεια ορέξεως, ή βουλιμία, διογκωμένοι λεμφαδένες, πυρετός,, δυσκολία στο βάδισμα, το ζώο δείχνει γερασμένο.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πλήρης ίαση για τα ζώα, αλλά η ασθένεια μπορεί με τη θεραπεία να φθάσει σε ύφεση. Έχουν αναφερθεί και περιπτώσεις αυτοϊασης.

Οι άνθρωποι μπορούν να αρρωστήσουν από Λεϊσμινίαση, αλλά όχι από την σκνίπα που τσιμπάει τα σκυλιά. Οι άνθρωποι μολύνονται από την ανθρωπόφιλη σκνίπα και όχι από τη ζωόφιλη. Επίσης, δεν υπάρχει περίπτωση απευθείας μολύνσεως από άρρωστο σκυλί, ούτε ακόμα αν το σκυλί σας γλύψει ή πέσει σάλιο επάνω σας ή ακόμα κι αν σας δαγκώσει.

Υπάρχει θεραπεία για τον άνθρωπο. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα δρουν άμεσα στα μολυσμένα από την ασθένεια κύτταρα με πάρα πολύ θετικά αποτελέσματα. Η διάγνωση της ασθένειας γίνεται και στον άνθρωπο με εξέταση αίματος.

Για να μην κολλήσει ο σκύλος σας την ασθένεια ,χρησιμοποιείστε εντομοαπωθητικό γύρω από την περιοχή που ζει ο σκύλος σας για να τον προστατέψετε από την πιθανότητα να τον τσιμπήσει σκνίπα. Προστατέψτε το σκυλί χρησιμοποιώντας ειδικά εντομοαπωθητικά, μετά τη δύση του ηλίου. Εάν ο σκύλος σας κοιμάται έξω από το σπίτι, φροντίστε να είναι προστατευμένο και καθαρό το σπιτάκι του και να μην ακουμπά στο έδαφος. Κάνετε στον σκύλο σας εξέταση για Kala-azar κάθε χρόνο ή καλύτερα κάθε έξι μήνες.

Σημεία που πρέπει να θυμάστε πάντα

Η Λεϊσμινίαση μεταδίδεται από μολυσμένη σκνίπα και όχι από τα σκυλιά, αλλά εάν μια σκνίπα τσιμπήσει ένα μολυσμένο ζώο γίνεται φορέας και μολύνει (ή σκνίπα) αλλά και τα άλλα σκυλιά που θα τσιμπήσει.

Οι γάτες δεν αρρωσταίνουν από Λεϊσμινίαση, οι άνθρωποι όμως αρρωσταίνουν. Η έρευνα για τη Λεϊσμινίαση συνεχίζεται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ελπίζουμε ότι κάποια μέρα σύντομα θα βρεθεί ο τρόπος πρόληψης και οριστικής θεραπείας της ασθένειας».

Οι ως άνω πληροφορίες προέρχονται από εργασίες του καθηγητού Σ. Χαραλαμπίδη τμήμα Κτηνιατρικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και άλλων επιστημών και περιέχονται στα ενημερωτικά φυλλάδια που διανέμει δωρεάν η ζωοφιλική εταιρεία Κομοτηνής.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.