Απο τη Ροδοπη στο Ωδειο Ηρωδου του Αττικου

«Στα μυστικά της Εγνατίας» θα εντρυφήσουν οι Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, Γιάννης Κ. Παγκοζίδης, Κυριάκος Πετράς, Γιώργος Κ. Παγκοζίδης, Ιωάννης Χ .Παγκοζίδης και Βασίλης Γ. Φαρασόπουλος

Συνεχίζονται πυρετωδώς οι προετοιμασίες για την παράσταση «Τα μυστικά της Εγνατίας» σε επιμέλεια του Νίκου Κυπουργού και της Ελίτας Κουνάδη, στην οποία συμμετέχουν από τη Ροδόπη η Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, Γιάννης Κ. Παγκοζίδης, Κυριάκος Πετράς, Γιώργος Κ. Παγκοζίδης, Ιωάννης Χ .Παγκοζίδης και Βασίλης Γ. Φαρασόπουλος.
 
Η συναυλία, που είναι αφιερωμένη στη βόρεια Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 11 Ιουνίου στις 9 το βράδυ, και σε αυτή οι καλλιτέχνες από την Ροδόπη θα αποτελέσουν το μέρος ενός μεγάλου συνόλου από μουσικούς και τραγουδιστές από τη Θράκη, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, σε ένα μουσικό οδοιπορικό στις μουσικές, τα τραγούδια και τις γλώσσες που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού.
 
Οι μουσικοί θα έχουν διπλή παρουσία, με την μία εξ αυτών να αφορά μουσική από την Καππαδοκία, με  Μικρασιάτικα και Τουρκόφωνα τραγούδια από τους Ασκητές, τα οποία θα αποδώσει η κ. Κατίνα Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου μαζί με τον αδερφό της Βασίλη Φαρασόπουλο, με τον Γιάννη Παγκοζίδη στο ούτι και στο τραγούδι, τον Κυριάκο Πετρά στο βιολί, και τον Γιώργο Παγκοζίδη στο τουμπερλέκι.
 
Τη δεύτερη ο Γιάννης Παγκοζίδης, ο Ιωάννης Χ. Παγκοζίδης και ο Γιώτης Κογκαλίδης θα παίξουν στη σκηνή του Ηρώδειου ποντιακά τραγούδια από το Κίζαρι.
 
 

Τραγούδια και παραδόσεις από όλη την Εγνατία 

Η συναυλία αποτελεί μια μουσική Βαβυλωνία που φέρνει για πρώτη φορά επί σκηνής τραγούδια Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόφωνα, Τουρκόφωνα, Ποντιακά, Καππαδοκικά, Ρομανέ, Εβραϊκά, Πομάκικα, σε μια μεγάλη γιορτή που φωτίζει τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αναδεικνύει την ενωτική δύναμη της μουσικής.
 
Τα τραγούδια της παράστασης συνδέονται άλλοτε θεματικά (του γάμου, της αγάπης, της ξενιτιάς, του χωρισμού, της μάνας, που συναντιούνται σε όλες σχεδόν τις πολιτισμικές ομάδες). Άλλοτε συνδέονται με διασταυρώσεις μουσικών και τραγουδιστών που δίνουν ο ένας στον άλλον τη σκυτάλη.
 
Η ιδέα και η καλλιτεχνική επιμέλεια και έρευνα είναι του Νίκου Κυπουργού και της Ελίτας Κουνάδη, την επιστημονική επιμέλεια για την πολυσυλλεκτική αυτή παράσταση έχουν οι Μιράντα Τερζοπούλου και ο Λεωνίδας Εμπειρίκος, τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και μεταφραστής, Νίκος Χατζόπουλος, υπεύθυνος για τον ήχο είναι ο Γιώργος Καρυώτης, ενώ η παραγωγή είναι του Μανώλη Σάρδη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.