Απο τα θρανια του ΔΠΘ στα εδρανα της Βουλης των Ελληνων

Τρεις φοιτητές της Κομοτηνής σε ρόλους Βουλευτών και Δημοσιογράφων

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά στις 9-12 Μαρτίου διοργανώθηκε στην Αθήνα το Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων (ΜΒΕ), ένα συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων. Σε αυτό νέοι φοιτητές από κάθε σχολή της χώρας και του εξωτερικού λαμβάνουν θέσεις βουλευτών και υπουργών, συζητούν θέματα που απασχολούν την Ελλάδα και αποφασίσουν ψηφίζοντας τα δικά τους νομοσχέδια.
 
Το συνέδριο αποτελεί πιστή προσομοίωση της νομοθέτησης στην Ελλάδα, με σκοπό οι νέοι να εξοικειωθούν με αυτήν και συνεπώς να εκτιμήσουν βαθύτερα τις δημοκρατικές διαδικασίες του Ελληνικού Πολιτεύματος, λαμβάνοντας ρόλους Βουλευτών, Υπουργών, Προέδρων, Νομικών Συμβούλων, Δημοσιογράφων και Εθελοντών.
 
Ανάμεσά τους βρέθηκαν τρεις δραστήριοι νέοι που ζουν στην Κομοτηνή και σπουδάζουν σε σχολές του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Ο λόγος για τους κ.κ. Κωνσταντίνο Βαργεμιτζίδη, φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστήμων του ΔΠΘ και Ιδρυτικό Μέλος του blog «EXARTICIS», Θοδωρή Χαραλαμπάκη, φοιτητή στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΔΠΘ, δημοσιογράφο ΜΒΕ και ιδρυτικό μέλος του blog «ΕΧΑRTICIS» και  Στέλιο Βούκουνα, τεταρτοετή φοιτητή Νομικής Σχολής ΔΠΘ, ο οποίος, μάλιστα, διακρίθηκε, αποσπώντας «Βραβείο Δημοκρατίας», για την μέγιστη συνεισφορά του στη διαδικασία.
 
Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο συνέδριο προσομοίωσης των διαδικασιών της Βουλής των Ελλήνων οι τρεις δραστήριοι φοιτητές μίλησαν στον «ΠτΘ» για το πώς βλέπει ένας νέος τον τρόπο με τον οποίο αυτές διεξάγονται. Από τη συζήτηση δεν έλειψαν οι μελλοντικές βλέψεις τους για τον χώρο της πολιτικής και της δημοσιογραφίας, καθώς και οι τοποθετήσεις τους αναφορικά με την αναγκαιότητα εκπροσώπησης από κάθε περιοχή της Ελλάδας στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων. 
 
Από τα θρανία του ΔΠΘ, λοιπόν, στα έδρανα της Βουλής των Ελλήνων οι τρεις φοιτητές και ο λόγος στους ίδιους…
 
ΠτΘ: Ποιες αρμοδιότητες κληθήκατε να φέρετε εις πέρας μέσω των ρόλων που αναλάβατε;

Σ.Β.: Στο ΜΒΕ υπάρχουν συγκεκριμένοι ρόλοι για κάθε συμμετέχοντα. Υπάρχει ο ρόλος του Βουλευτή μιας παράταξης, του Τομεάρχη και του Προέδρου. Εγώ από τον ρόλο του Βουλευτή μαζί με την υπόλοιπη ομάδα κληθήκαμε να επεξεργαστούμε το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο Υπουργός στην επιτροπή που ήμασταν. Στο ΜΒΕ υπάρχουν 4 επιτροπές στις οποίες χωρίζονται οι συμμετέχοντες. Εγώ ήμουν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Επεξεργαστήκαμε το νομοσχέδιο, προτείναμε πολλές τροπολογίες και προσθήκες και στο τέλος διαμορφώθηκε ένα νομοσχέδιο που εξασφάλιζε την ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και την πράσινη ανάπτυξη.

Θ.Χ.: Συμμετείχα για πρώτη φορά στη προσομοίωση και έκανα δήλωση για τη δημοσιογραφική ομάδα. Επομένως, έλαβα μέρος ως δημοσιογράφος, κάτι το οποίο το ήθελα και δεν ήταν τυχαία ή έσχατη λύση. Μαζί με άλλα έξι άτομα συμπληρώναμε τη δημοσιογραφική ομάδα και ήμασταν υπεύθυνοι στο να μεταφέρουμε κάθε μία χρήσιμη και σχετική πληροφορία από την ολομέλεια ή τις επιτροπές. Σκοπός μου ως υπεύθυνος  στην επιτροπή δημόσιας διοίκησης, τάξης και δικαιοσύνης ήταν να μεταφέρω στους αρχισυντάκτες τις τα γεγονότα, ενώ στις άτυπες συζητήσεις των βουλευτών έπαιρνα συνεντεύξεις από βουλευτές ,υπουργούς και τομεάρχες για τις θέσεις και την πορεία που ακολουθούσαν κατά την ψήφιση των άρθρων. Τα άρθρα και οι συνεντεύξεις μου φιλοξενήθηκαν στην ηλεκτρονική εφημερίδα του Μοντέλου, Info/Cracy.

Κ.Β.: Στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων, είχα τη θέση του βουλευτή στο κόμμα της Ενωμένης Αριστεράς, στην επιτροπή περιβάλλοντος. Σκοπός μας ήταν οι τροποποιήσεις των άρθρων που είχαν κατατεθεί για το περιβάλλον. Όσες προσθήκες είχαμε επεξεργαστεί με την υπόλοιπη ομάδα είχαν σκοπό να περάσουν στο κυρίως άρθρο, σε συνεργασία με τις άλλες παρατάξεις, Σοσιαλιστική Δύναμη, Φιλελεύθερη Κίνηση και Εθνικό Κίνημα. 

Κωνσταντίνος Βαργεμιτζίδης «Μέσα από την προσωμοίωση μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα για τα πιστεύω σου»

ΠτΘ: Τι «κρατάτε» από την εμπειρία συμμετοχής σας σε προσομοίωση διαδικασιών του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. Υπήρξαν δυσκολίες και κωλύματα που χρειάστηκε να ξεπεραστούν;

Σ.Β.: Το ΜΒΕ είναι μια πολύ σημαντική εμπειρία. Προσωπικά κατάφερα να συζητήσω με άτομα της ηλικίας μας, να μοιραστώ τις ανησυχίες μας και να ανταλλάξω ιδέες μαζί τους. Ακόμα, ανέπτυξα ισχυρές φιλίες. Το συνέδριο διαρκεί τέσσερις μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων ο κάθε συμμετέχων μπορεί να αναπτύξει ισχυρό δέσιμο με ορισμένους από τους άλλους συμμετέχοντες. 

Θ.Χ.: Από την προσομοίωση αποκόμισα σαφέστατα μία καλή εμπειρία, αλλά όχι μόνο ως δημοσιογράφος. Είδα, ακόμη, πώς λειτουργεί μία ομάδα σε επίπεδο δημοσιογραφικό, πώς λειτουργούν οι διαδικασίες σε επίπεδο κοινοβουλευτικό και  πώς γίνονται όλα τα ψηφίσματα για να περάσει ένα νομοσχέδιο, ζητήματα που με ενδιαφέρουν εξίσου με την  δημοσιογραφία. Άλλωστε είναι αυτό που σπουδάζω και έτσι μπορώ να κάνω μία άτυπη «πρακτική», όπως και όλοι όσοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη πολιτική.
Σίγουρα υπήρχαν δυσκολίες, όχι όμως απροσπέλαστα εμπόδια. Ως δημοσιογράφος έπρεπε καθημερινά να καταγράφω ορθά τα όσα έλαβαν χώρα, αλλά και συνεντεύξεις των συμμετεχόντων, αποφεύγοντας να μεταδίδω ψευδείς ειδήσεις ή να προσβάλλω κάποιον συμμετέχοντα. Αυτές οι διαδικασίες ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρες και με τις μέρες σωρεύτηκε κούραση.

K.B.: Σίγουρα, εφόσον παίρνεις την απόφαση να συμμετάσχεις σε μια τέτοια πρότυπη προσομοίωση του Μοντέλου Βουλής των Ελλήνων, θα συναντήσεις πολλές δυσκολίες, όπως παράδειγμα εγώ συμμετείχα στην επιτροπή για το περιβάλλον και οι γνώσεις μου ήταν αρκετά περιορισμένες πάνω σε πολλά θέματα, όπως την ενέργεια και τις ανανεώσιμες πήγες. Αυτό από μόνο του καθιστά δύσκολο το όλο εγχείρημα, γιατί πρέπει να διαβάσεις και να προετοιμαστείς σωστά για την ώρα των συνεδριάσεων ή ακόμα και οι συνεδριάσεις που κάναμε όλο αυτών των καιρών με τα παιδιά από το κόμμα μέσω Skype, επειδή δεν είμαστε όλοι στο ίδιο μέρος ήταν δύσκολο και ταλαίπωρο. Δυσκολίες ακόμα υπάρχουν, όταν θα έπρεπε να έρθεις σε συνεννόηση και συνεργασία με τα αλλά τρία κόμματα, καθώς μας χωρίζουν πολλές διαφορετικές ιδεολογίες και πεποιθήσεις αλλά και κάποιες που μας ενώνουν.

Ξεκίνησα πρώτα από τις δυσκολίες, γιατί στο τέλος όλα αυτά που κερδίζεις είναι πολλά μπροστά σε ότι συνάντησες μέχρι και κατά τη διάρκεια του ΜΒΕ. Μαθαίνεις τον τρόπο νομοθέτησης της χωράς σου και τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, συζητάς, ανταλλάσσεις απόψεις, πλάθεις λόγο, ήθος, δημοκρατία, συνδιαλέγεσαι και αναπτύσσεις τον νου σου.. Κυριότερο για μένα προσωπικά, είναι οι φιλίες και οι αξίες που κερδίζεις μέσα από αυτή την προσομοίωση και μπορείς να μιλήσεις ελεύθερα σε έναν χώρο για τα πιστεύω σου, κάτι που απουσιάζει από τη σημερινή κοινωνία.
 

 

Στέλιος Βούκουνας «Όποιος μιλάει για μια χαμένη γενιά, κάνει μεγάλο λάθος»

ΠτΘ: Τι σημαίνει για εσάς ο χώρος της πολιτικής και της δημοσιογραφίας; Πώς αξιολογείται την ενασχόληση νέων ανθρώπων με τους χώρους αυτούς;

Σ.Β. : Μου αρέσει να ενημερώνομαι για τις εξελίξεις, αλλά και να αναλαμβάνω δράση ο ίδιος. Ασχολούμαι με τα κοινά του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής και είμαι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Νομικών στο παράρτημα της Κομοτηνής (ELSA Komotini) ενός νομικού σωματείου. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες μπορείς να δημιουργήσεις, να αλλάξεις προς το καλύτερο την ζωή σου, μπορείς με λίγα λόγια να παράξεις πολιτική. Πιστεύω ότι η πολιτική ασκείται «από κάτω προς τα πάνω». Η κοινωνία των πολιτών πρέπει να είναι ενεργή, ζωντανή, δραστήρια και να αναλαμβάνει δράσεις.Το να ασχολούνται οι νέοι με τα κοινά είναι απαραίτητο, όχι απλά σημαντικό. Επικρατεί δυστυχώς στις μέρες μας η απολιτικοποίηση, η αδιαφορία για τα κοινά και η ιδιώτευση.

Παρ' όλα αυτά όποιος μιλάει για μια χαμένη γενιά, κάνει μεγάλο λάθος. Η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι νέοι σήμερα, οι ευκαιρίες που έχουμε, μας δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε τους στόχους μας. Αρκεί, φυσικά, να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε. Οι μεγάλες κοινωνικές αλλαγές ξεκινούν από τους νέους. Έχουμε καθήκον απέναντι στη χώρα αλλά και απέναντι στους εαυτούς μας να συμμετέχουμε στα κοινά.

Θ.Χ.: Η δημοσιογραφία όπως προανέφερα είναι κάτι που αγαπώ, κάτι το οποίο ήθελα επίσης να σπουδάσω. Ήταν άλλωστε και η πρώτη σχολή που είχα δηλώσει. Μου αρέσει να έχω πολύπλευρη άποψη στα θέματα, καθώς επίσης γνώσεις αλλά και άποψη για αρκετά πράγματα. Αυτό μπορεί να μου το δώσει η δημοσιογραφία. Ακόμη, μέσα από αυτή πιστεύω ότι κανείς  μπορεί να ψάξει την αλήθεια, την πιο  αντικειμενική αλήθεια των πραγμάτων. Θέλω, επιπλέον,  να ψάχνω και να βρίσκω την αλήθεια μεταφέροντάς την στο κόσμο. Τα παραπάνω είναι που με οδήγησαν στο να δημιουργήσω το δικό μου site/blog ενημερωτικού τύπου, με την αλήθεια την οποία μπορεί να μη προβάλουν τα κοινά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Κ.Β.: Προσωπικά, η σχέση μου με την πολιτική ξεκινάει από τις σπουδές μου, καθώς είμαι τριτοετής φοιτητής της σχολής Πολίτικων Επιστήμων του Δ.Π.Θ. Βέβαια, δεν πρέπει να συγχέουμε την πολιτική με την πολιτική επιστήμη, πιστεύω μπορούμε να αντιληφθούμε, τι είναι να κάνεις πολιτική και τι είναι η πολιτική σαν επιστήμη. Παράλληλα, μέσα από το ανοιχτό blog που έχουμε δημιουργήσει με μια ομάδα παιδιών, έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά με την πολιτική, γράφοντας κάποιες απόψεις μας και μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που κάνουμε με βάση και την πολιτική. Δεν είναι απλά σημαντικό, είναι αναγκαίο επιτέλους οι νέοι να ασχοληθούν με τα κοινά και να μην είναι καθηλωμένοι και να αναλάβουν δράσεις. Προτρέπω όλους τους νέους να βγουν έξω να μάθουν, να γνωρίσουν, να πολιτικοποιηθούν και να αντιδράσουν και να μην ακολουθούν ότι τους «ταΐζουν» τα Μ.Μ.Ε (όχι όλα) και να αντισταθούν στον υπνωτισμό της νεολαίας των τελευταίων χρόνων. Ας βγούμε να δημιουργήσουμε, να φτιάξουμε και να αλλάξουμε ο καθένας προς στο καλύτερο τον τόπο που ζούμε. 


 
 

Θοδωρής Χαραλαμπάκης «Δημοσιογραφία και πολιτική για εμένα είναι συνυφασμένα»

ΠτΘ: Σας άνοιξε η δράση νέους ορίζοντες για πιθανή ενασχόληση με την πολιτική ή την δημοσιογραφία στο μέλλον;

Σ.Β.: Θεωρώ ότι δεν μπορώ ακόμα να πω αν θέλω ή όχι να ασχοληθώ με την πολιτική. Δεν είναι στόχος μου να γίνω κάποια μέρα πολιτικός. Θέλω να γίνω καλός Νομικός, να υπηρετήσω την επιστήμη που έχω επιλέξει και τα άλλα θα προκύψουν στην πορεία.

Θ.Χ.: Η δημοσιογραφία είναι κάτι το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ στο μέλλον, όπως βέβαια και με τη πολιτική, καθώς είναι η επιστήμη με την οποία ασχολούμαι πιο σοβαρά. Αυτά τα δύο ενδιαφέροντα θα έλεγα είναι κοινώς συνυφασμένα για μένα και συνδέονται και αρκετά. Επομένως, δεν θα απέκλεια στο μέλλον μία σύνδεση αυτών των  δύο σε επαγγελματικό επίπεδο. Τώρα στο συγκεκριμένο μοντέλο η αλήθεια είναι μου παρουσιάστηκε μία καλή ευκαιρία στο να μεταβώ και σε νέα μονοπάτια, τα οποία βλέπω με θετικό πρόσημο και θα με ενδιέφερε.

Κ.Β.: Σίγουρα ναι και όχι μόνο ως πολιτική για την χώρα μας, αλλά και πολιτική στην ανάλυση στην δημοσιογραφία και στην οργάνωση. Απλά πρέπει να αντιληφθούμε ότι είναι μια απλή προσομοίωση. Δεν γίναμε ξαφνικά ειδικοί να αναλάβουμε δράση σε ένα θεσμό όπως είναι η Βουλή. Γενικά είναι σημαντικό να μην μένουμε στάσιμοι και να μαθαίνουμε συνέχεια, να έχουμε συνέχεια στόχο ψηλά χωρίς ταβάνι και να μην τα παρατάμε ποτέ.
 

 
«Το Μοντέλο Βουλής Ελλήνων έχει σκοπό να ενώσει ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας με διαφορετικά γνωρίσματα» 

ΠτΘ: Ποια η σημασία να υπάρχουν εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές στο Μοντέλο Βουλής των Ελλήνων;

Σ.Β.: Έχει μεγάλη σημασία να είναι εκπρόσωποι από όλες τις περιοχές. Βέβαια να διευκρινίσουμε ότι επειδή το ΜΒΕ δεν λειτουργεί ακριβώς όπως και η Βουλή, δεν προωθούνται τα συμφέροντα κάθε τοπικής κοινωνίας όπως γίνεται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ωστόσο, παραμένει σημαντική η παρουσία ατόμων από όλη την Ελλάδα, καθώς στο πλαίσιο του Συνεδρίου μπορούμε να συζητήσουμε τις ιδιαιτερότητες και τις ευκαιρίες κάθε περιοχής.

Θ.Χ.: Το Μοντέλο Βουλής Ελλήνων δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους και όχι μόνο να βιώσουν αυτή την όμορφη εμπειρία του Κοινοβουλίου. Δίνει την ευκαιρία να ακουστεί η άποψη σου, να επηρεάσει ακόμα και να δημιουργήσει το νέο ρεύμα. Επομένως έχοντας στο μοχλό ο καθένας αυτή την ευκαιρία μπορεί, έχοντας βιώσει και κάποιες λάθος λειτουργικές καταστάσεις στον τόπο του, να μεταφέρει το κλίμα και να προσπαθεί να εκφράσει και την Περιφέρεια. Η περιφέρεια η οποία κατ’ εμέ χρειάζεται εκπροσώπηση και στήριξη. Τέλος, δεν θα προσφέρει μόνο για την περιοχή του αλλά θα πάρει και από την πόλη, από ένα αστικό κέντρο.

Κ.Β.: Πιστεύω ότι το ΜΒΕ έχει και αυτό τον σκοπό να ενώσει ανθρώπους από κάθε γωνιά της χώρας, με διαφορετικά ήθη, έθιμα και προβλήματα του τόπου και γνωρίσματα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα, είναι η Θεσσαλονίκη, η Κομοτηνή, η Ορεστιάδα η Λάρισα, τα Γιάννενα, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα Επτάνησα και άλλες τόσες περιοχές με διαφορετικά προβλήματα και απαιτήσεις. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολιτικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο και μια μεγάλη ιστορία ∙ όλα αυτά σε αλληλεπίδραση μεταξύ τους.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.