Απο τα παρκε της Κομοτηνης και τον παγκο του ΓΑΣ Κομοτηνη στα παρκε του Καταρ και τον παγκο της Αλ-Αχλι

«Οι εμπειρίες, η γνώση του διαφορετικού και οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξα όλα αυτά τα χρόνια στο Κατάρ αλλά και στις διάφορες χώρες που επισκέφτηκα με την Εθνική ομάδα, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο»

Έχοντας σημειώσει  σημαντικές επιτυχίες με τον ΓΑΣ «Κομοτηνή», καθώς πανηγύρισε μία άνοδο στην Β΄ Εθνική και  οδήγησε το εφηβικό τμήμα του Συλλόγου στην τελική φάση του  Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων το 2009, του «χτύπησε» την πόρτα η Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης του Κατάρ, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία των μικρών ηλικιακά ομάδων του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας.

Έτσι λοιπόν πήρε τη γενναία απόφαση να αφήσει τα πάτρια εδάφη και να διεκδικήσει ένα πολύ καλό μπασκετικό «αύριο»  στο ανεξάρτητο εμιράτο της Μέσης Ανατολής και πλέον βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία της Αλ-Αχλί, έχοντας στο πλευρό του έναν ακόμα γνώριμο μας από το πέρασμα του από τον ΓΑΣ και την Α.Ε. Κομοτηνής, Γιόβαν Μίκιτς.

5 χρόνια μετά, ο Τάκης Φωτεινάκης ανοίγει τα χαρτιά του στον «Παρατηρητή της Θράκης» και μας διηγείται όλα όσα ζει αυτός και η οικογένεια του στην Ντόχα του Κατάρ, σε μία συζήτηση που δεν περιορίζεται σε αμιγώς μπασκετικά θέματα…

«Μέλημα μου η εξασφάλιση της οικογενειακής μας ισορροπίας»

ΠτΘ:  Πόσο δύσκολη ήταν η απόφαση να φύγεις οικογενειακώς από την Ελλάδα για το Κατάρ;
Τ.Φ.:  Όπως και κάθε άλλη φορά, σε οποιοδήποτε επαγγελματικό μου βήμα, η συναίνεση της οικογένειας μου και η εξασφάλιση της οικογενειακής μας ισορροπίας ήταν το πρώτο κριτήριο για να πάρω την απόφαση να δεχθώ την πρόταση της Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης του Κατάρ. Από εκεί και πέρα, η πρόταση ήταν πολύ ελκυστική, κάλυψε τις μπασκετικές μου ανησυχίες για κάτι νέο, διαφορετικό. Ένιωσα αμέσως ότι θα αποτελέσει έναν σταθμό στην καριέρα μου, που θα με βοηθήσει να εξελιχθώ επαγγελματικά και θα μου ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτική.

ΠτΘ: 5 χρόνια μετά νιώθεις δικαιωμένος για αυτήν την επιλογή;
Τ.Φ
.: Ειλικρινά δεν θα ήθελα να το προσδιορίσω ως δικαίωση ή κάτι παρόμοιο. Έκανα μια επιλογή συνειδητά, γνωρίζοντας τα υπέρ και τα κατά της. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια και διανύοντας ήδη τον 6ο χρόνο στο Κατάρ, θα έλεγα ότι είμαι απόλυτα ευχαριστημένος και χαρούμενος που αποφάσισα να ξενιτευτώ. Οι εμπειρίες, η γνώση του διαφορετικού και οι διαπροσωπικές σχέσεις που ανέπτυξα όλα αυτά τα χρόνια στο Κατάρ αλλά και στις διάφορες χώρες που επισκέφτηκα με την Εθνική ομάδα, με έκαναν καλύτερο άνθρωπο -θέλω να πιστεύω και καλύτερο προπονητή-, μα πάνω από όλα, το ταξίδι αυτό με εμπλούτισε με πολύτιμη πείρα. Πείρα που δεν θα είχα ενδεχομένως την ευκαιρία να την αποκτήσω στην Ελλάδα. Είχα την ευτυχία να παρακολουθήσω, να δουλέψω και να συνεργαστώ πλάι σε καταξιωμένους προπονητές, να ανταλλάξω ιδέες, γνώσεις και εικόνες, να συζητήσω άπειρες ώρες για μπάσκετ, να δοκιμάσω νέα πράγματα, να δω διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των πραγμάτων. Σίγουρα λοιπόν, το ταξίδι αυτό μου αφήνει ένα πολύ θετικό πρόσημο.

«Οι ευρωπαίοι προπονητές ανέβασαν το επίπεδο του πρωταθλήματος και την τεχνογνωσία»

ΠτΘ:  Μετά από αρκετά χρόνια στις μικρές Εθνικές του Κατάρ, ανέλαβες ανδρική ομάδα. Πώς είναι το επίπεδο στο πρωτάθλημα;
Τ.Φ
.: Το πρωτάθλημα της πρώτης επαγγελματικής κατηγορίας του Κατάρ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό φέτος. Αν θα θέλαμε να κάνουμε μια σύγκριση με το ελληνικό επαγγελματικό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, θα έλεγα πως ο περιορισμός των τριών ξένων στο Κατάρ το κάνει σαφώς λιγότερο ποιοτικό σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν παύει όμως να αποτελεί μια καλά οργανωμένη επαγγελματική λίγκα, με βεβαιότητα η καλύτερη στην ευρύτερη περιοχή. Οι ομάδες είναι άρτιες, οικονομικά τακτοποιημένες και σου παρέχουν τη δυνατότητα να δουλέψεις απερίσκεπτα. Η Αλ Αχλί, η ομάδα που έχω την τιμή να δουλεύω φέτος, είναι ένα πολύ οργανωμένο σωματείο με δικό του γήπεδο, διοικητική, οργανωτική, ιατρική και υλικοτεχνική υποστήριξη.

ΠτΘ:  Αν σου δινόταν η δυνατότητα να βαθμολογήσεις τις προπονήσεις και την τεχνογνωσία σε ποιο επίπεδο θα τις τοποθετούσες;
Τ.Φ
.: Προπονητικά το Κατάρ αποτελεί ένα πολύ ενδιαφέρον προορισμό, με την έννοια ότι έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις και να αντιμετωπίσεις αθλητές και προπονητές από πολλές διαφορετικές χώρες και παραστάσεις. Το επίπεδο και η τεχνογνωσία τα τελευταία χρόνια έχει ανέβει κατακόρυφα, απόρροια της έλευσης ευρωπαίων προπονητών από Ελλάδα και Σερβία κυρίως. Αμερικανοί προπονητές, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της μέσης Ανατολής πάντοτε υπήρχαν στην χώρα. Όπως καταλαβαίνετε αυτό το πολύχρωμο ψηφιδωτό προπονητών που συνθέτουν το πρωτάθλημα το καθιστούν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό. Φέτος στην επαγγελματική κατηγορία δουλεύουμε τρεις Έλληνες προπονητές, ένας Αμερικανός, ένας Ιρακινός, ένας Τυνήσιος, ένας Μαροκινός και δυο Αιγύπτιοι.

ΠτΘ:  Παρακολουθείς ευρωπαϊκό μπάσκετ; Υπάρχουν κοινά και διαφορές στην φιλοσοφία;
Τ.Φ.: Φυσικά και παρακολουθώ! Οι αγώνες της Euroleague, του Champions League αλλα και του ελληνικού και Ισπανικού πρωταθλήματος είναι όχι μόνο απολαυστικοί να τους παρακολουθείς, αλλά και πηγή έμπνευσης. Το μπάσκετ στο Κατάρ είχε κυρίως επιρροές από τον κόσμο του NBA, με την έννοια του λιγότερου οργανωμένου παιχνιδιού και της έμφασης στην ατομική ικανότητα του παίκτη. Αυτό σιγά σιγά αλλάζει, όπως ανέφερα η έλευση Ευρωπαίων κυρίως προπονητών συνέβαλε σε αυτό. Σήμερα θα λέγαμε ότι το Κατάρ είναι στο μεταβατικό στάδιο από το λιγότερο οργανωμένο και περισσότερο ανθρωποκεντρικό στο περισσότερο οργανωμένο και ομαδικό πνεύμα.

ΠτΘ:  Πώς είναι η ζωή στο Κατάρ και ποια είναι η καθημερινότητα εκεί;
Τ.Φ.
: Το Κατάρ είναι μια πολύ μικρή, εύπορη και ασφαλή χώρα που συνδυάζει, εξαιτίας της σύνθεσης του με περισσότερους από 2 εκατομμύρια μετανάστες, πολιτισμούς, ήθη και έθιμα και παραστάσεις από πολλές διαφορετικές χώρες. Οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί με τους Έλληνες, μας εκτιμούν και θαυμάζουν τον πολιτισμό μας. Η καθημερινότητα μας είναι όπως σε κάθε άλλη χώρα, δουλειά και οικογενειακές υποχρεώσεις καταναλώνουν το περισσότερο χρόνο.

«Υπάρχει νοσταλγία, αλλά περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η παραμονή μου στο εξωτερικό»

ΠτΘ: Θα σκεφτόσουν τον επαναπατρισμό;
Τ.Φ.
: Πάντα υπάρχει η νοσταλγία της πατρίδας, της ευρύτερης οικογένειας και των φίλων που αφήνεις πίσω. Επαγγελματικά όμως οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλύτερες και οι δυνατότητες εξέλιξης ακόμα πιο πολλές. Θα έλεγα ότι προς το παρόν περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η παραμονή μου στο εξωτερικό, είτε στο Κατάρ είτε άλλου.

ΠτΘ: Παρακολουθείς καθόλου τις εξελίξεις στο μπάσκετ της Κομοτηνής;
Τ.Φ
.: Περιστασιακά θα έλεγα, ειδικά φέτος το χειμώνα οι υποχρεώσεις με την ομάδα είναι πολύ αυξημένες και δεν υπάρχει χρόνος αρκετός. Νομίζω ότι τηρουμένων των αναλογιών και των δυσχερειών που υπάρχουν, οι ομάδες της πόλης κάνουν αξιόλογες προσπάθειες να σταθούν ανταγωνιστικά στα πρωταθλήματα. Τους εύχομαι υγεία και καλή τύχη και όλα τα υπόλοιπα με επιμονή και υπομονή θα έρθουν.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.