Απο σημερα η παραδοση των τευτλων
Σήμερα, 28 Αυγούστου, αρxίζει η συγκομιδή και παραλαβή τεύτλων από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Ξάνθης. Ο προϊστάμενος της Γεωπονικής Υπηρεσίας κ.Λευτέρης Ξανθόπουλος περιέγραψε την διαδικασία που θα ακολουθήσουν, εκτιμώντας ταυτόχρονα και την φετινή παραγωγή.
«Το εργοστάσιο παραλαμβάνει τεύτλα και από τους τρεις νομούς της Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και από την Κομοτηνή. Σε κάθε νομό υπάρχει μια γεωπονική υπηρεσία.
Η εξαγωγή γίνεται πρώτα με μια βαθμολόγηση από τον τομέα αυτόν, ο οποίος ξεχωρίζει τα ώριμα τεύτλα. Ένα δεύτερο κριτήριο είναι η ποικιλία του προϊόντος. Επίσης, γίνεται και κάποιος μικροέλεγχος κατά τη διάρκεια το καλοκαιριού», ανέφερε ο κ.Λ.Ξανθόπουλος για την διαδικασία της συγκομιδής τεύτλων και το πλαίσιο αυτής.
Κατά τη διάρκεια, λοιπόν, του καλοκαιριού παίρνουν κάποια δείγματα από μίσχους, τα οποία αναλύονται ως προς το αζωτούχο θρέψεως.
«Όσο περισσότερο άζωτο έχουν, τόσο πιο άγουρα είναι και επιστρέφονται. Η εξαγωγή δηλαδή γίνεται σύμφωνα με την ωρίμανση των χωραφιού σε κάθε περιοχή,/i>».
Κάθε μέρα η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Ξάνθης παραλαμβάνει συγκεκριμένο αριθμό τεύτλων.
«Τα τεύτλα τα οποία έρχονται στο εργοστάσιο από όλες τις περιοχές ξεπερνάνε καθημερινά τους 6.000 τόνους.
Εάν παραλαμβάνουμε περισσότερους τόνους τότε δημιουργείται πρόβλημα, ακόμη και εάν τα τεύτλα μένουν έξω στο σιλό». Πάντως την ίδια μέρα που παραλαμβάνουν τα τεύτλα τα επεξεργάζονται.
Όσο για τις τιμές του προϊόντος είναι γνωστές στον παραγωγό την ίδια μέρα της σποράς.
«Μέσα από την σύμβαση ξέρουμε τις τιμές, οι οποίες είναι κυμαινόμενες ανάλογα με τον ζαχαρικό τίτλο.
Οι τιμές δεν προσδιορίζονται τώρα, αλλά είναι ήδη προκαθορισμένες», επεσήμανε ο κ.Ξανθόπουλος.
Όσο για το πέρας της παράδοσης τεύτλων, εκτιμάται ότι θα΄ναι το αργότερο γύρω στις 12-15 Νοεμβρίου. «Εφόσον οι καιρικές συνθήκες επιτρέψουν την εξαγωγή».
Οι καιρικές συνθήκες και οι έντονες βροχοπτώσεις του καλοκαιριού επηρέασαν την παραγωγή.
«Υπάρχουν κάποιες μικρές ζημιές σε φρεσκοποτισμένα χωράφια λόγο της κατακράτησης των υδάτων.
Γενικά όμως, ως προς τους ποσοτικούς στόχους μας, είμαστε σε καλή κατεύθυνση.
Το ζάχαρο σίγουρα επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες, η αρρώστια ήταν σε άνθηση, αλλά την ελέγχουμε εντέλει.
Πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά».
Ν.Χ.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
