Απλοποιηση των ευρωπαικων κανονων για τα προσθετα τροφιμων

Tην ενημέρωση και απλοποίηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την έγκριση πρόσθετων τροφίμων, αρωματικών υλών και ενζύμων προβλέπει μια συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου μέσα στον Ιούλιο, η οποία επικυρώθηκε από την Ολομέλεια. Αναφέρεται ότι θα συμβάλλει στην ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την ενίσχυση της προστασίας τόσο της ανθρώπινης υγείας όσο και των καταναλωτών.

Αναφέρεται ότι η έγκριση μιας νέας ουσίας θα ακολουθεί μια διαφανή και κεντρική διαδικασία βάσει της επιστημονικής γνωμοδότησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια των Τροφίμων, υπό την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι τα κριτήρια έγκρισης θα είναι σύμφωνα με την νομοθεσία που διέπει τα προς έγκριση τρόφιμα. Bάσει της συμφωνίας, ο Οργανισμός θα γνωμοδοτεί εντός 9 μηνών και όχι 6, όπως είχε αρχικά ζητήσει το Συμβούλιο. Στην συνέχεια η Επιτροπή θα πρέπει εντός 9 μηνών να αποφασίσει εάν θα συμπεριλάβει την νέα ουσία στον κατάλογο των επιτρεπόμενων ουσιών.

H ενιαία διαδικασία έγκρισης θα συμβάλλει στην ελεύθερη διακίνηση των τροφίμων στην ΕΕ και σε ένα υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας και των καταναλωτών, όπως επισημάνθηκε.

Ασφαλή πρόσθετα

Επισημαίνεται στην συμφωνία ότι ένα πρόσθετο τροφίμων θα εγκρίνεται μόνο όταν η χρήση του είναι ασφαλής, είναι τεχνολογικά απαραίτητο, δεν παραπλανεί τον καταναλωτή, και του επιφέρει πλεονεκτήματα και οφέλη. Επιπλέον, τα πρόσθετα τροφίμων σε ανεπεξέργαστες τροφές και οι γλυκαντικές και χρωστικές ουσίες σε τροφές βρεφών και μικρών παιδιών θα απαγορευθούν ολοσχερώς.

Tα πρόσθετα τροφίμων με αζωχρώματα (Ε 110, Ε 104, Ε 122, Ε 129, Ε 102, Ε 124) θα πρέπει να φέρουν μια ετικέτα με την επισήμανση ότι οι ουσίες αυτές «μπορεί να έχουν μια δυσμενή επίδραση στην δραστηριότητα και την προσοχή των παιδιών», βάσει μιας διάταξης που εισήγαγαν στην συμφωνία οι ευρωβουλευτές.

Παράλληλα με την διαδικασία έγκρισης για τις νέες ουσίες, όλα τα πρόσθετα τροφίμων, οι αρωματικές ουσίες και τα ένζυμα που ήδη κυκλοφορούν στην αγορά (300 πρόσθετα τροφίμων και 2.600 ένζυμα) θα επαναξιολογηθούν σταδιακά. Θα συνεχίσουν δε να διατίθενται στην αγορά μέχρι το τέλος της διαδικασίας επαναξιολόγησής τους. Εάν, όμως, δεν περιληφθούν στον κατάλογο των εγκεκριμένων ουσιών, θα απαγορευθούν.

Επιμέλεια: Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.