Απληρωτοι οι εργαζομενοι του Βοηθεια στο Σπιτι και στη Ροδοπη

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις ζητώντας να σταματήσουν οι καθυστερήσεις και να συναφθεί η νέα τους σύμβαση - Τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή συνάντησαν στελέχη του προγράμματος από την ΑΜΘ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, και τα οποία τους έχουν οδηγήσει στην προκήρυξη απεργίας την Πέμπτη 29 Μαρτίου, συζήτησαν στελέχη του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από την ΑΜΘ με τον βουλευτή του ΚΚΕ κ. Γιάννη Δελή στην Κομοτηνή το βράδυ της Τετάρτης 21 Μαρτίου. 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ συνολικά το πρόγραμμα απασχολεί γύρω στα 230 άτομα, τα οποία συμμετείχαν στην πανελλαδική στάση εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα βρεθούν στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.
 
Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Σωματείου ΑΜΘ του «Βοήθεια στο Σπίτι» κ. Κυριακή Αλατζά,  τα αιτήματα τους σε αυτή την απεργία, είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που έχουν εδώ και 15 χρόνια που λειτουργεί το πρόγραμμα, και μπορούν να συνοψιστούν στη λύση του εργασιακού τους. «Εδώ και τόσα χρόνια όλοι μας δουλεύουμε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, οι οποίες ανανεώνονται καθυστερημένα, και όταν ανανεώνονται η ροή της χρηματοδότησης καθυστερεί πάρα πολύ» σημείωσε, διευκρινίζοντας πως ακόμα και σήμερα δεν έχει υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση που αφορά την καινούρια τους παράταση, από 1-1-2018 μέχρι 31-12-2019.
 
Έτσι παρόλο που φτάνουμε στα τέλη του Μαρτίου, με τη σύμβαση να μην έχει υπογραφεί, αυτοί εργάζονται στο μεγαλύτερό τους μέρος απλήρωτοι, αν και τα πράγματα είναι διαφορετικά από περιοχή και περιοχή ακόμη και στην ίδια Περιφέρεια. Έτσι τα μέλη του «Βοήθεια στο Σπίτι» πληρώνονται στην Ξάνθη, ενώ δεν έχουν πληρωθεί στην Ροδόπη, την Καβάλα, τον Έβρο, με τη Δράμα να αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση, μιας και διαφοροποιείται το θέμα από Δήμο σε Δήμο, κάτι που οφείλεται στην μη χρηματοδότηση του προγράμματος.
 
Το εργασιακό περιλαμβάνει και το αίτημα, όπως και παλιότερα, να υπάρξει η οριστική τακτοποίηση όλων των εργαζομένων του προγράμματος, καθώς εργάζονται ανελλιπώς επί 15 συνεχόμενα χρόνια, αλλά και άλλα στοιχεία, όπως το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι οδηγούν αυτοκίνητα, τα οποία δεν έχουν άδεια να κυκλοφορήσουν,  καθώς και η καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος και στους οικογενειακούς βοηθούς του προγράμματος, οι νέες προσλήψεις και η αναβάθμιση των απαιτούμενων υλικοτεχνικών μέσων.
 
Από την πλευρά του ο κ. Δελής τόνισε πως το θέμα του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της γενικότερης αφερεγγυότητας της κυβέρνησης, η οποία, σημείωσε, συνεχίζει την κοροϊδία και δεν κάνει αυτούς τους απαραίτητους εργαζόμενους, για τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε χιλιάδες κόσμο, αορίστου χρόνου, και ψήφισε μάλιστα πρόσφατα διάταξη με την οποία απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.