Απεργουν σημερα Πεμπτη οι δημοσιογραφοι

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία σε όλα τα ΜΜΕ της χώρας κήρυξαν για την Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, από τις 06:00 το πρωί μέχρι τις 06:00 το πρωί της Παρασκευής, το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η ΕΣΗΕΑ. Βασικά αιτήματα της απεργίας αποτελούν το θέμα των αμοιβών και των συμβάσεων, οι απολύσεις εργαζομένων και γενικότερα, οι εργασιακές σχέσεις και η ποιότητα της ενημέρωσης.

Τη συμπαράσταση της στην απεργία εκφράζει με ανακοίνωση της και η ΓΣΕΕ, η οποία τονίζει ότι βρίσκεται στο πλευρό των δημοσιογράφων και υποστηρίζει τα αιτήματα για υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις εργασιακές σχέσεις και την απασχόληση.

Την ανάγκη να μπουν κανόνες στο χάος της ενημέρωσης επισήμανε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, η οποία διεκδικεί τη θέσπιση και την εφαρμογή συμβάσεων εργασίας που να εξασφαλίζουν την επαγγελματική αξιοπρέπεια και την εργασιακή ασφάλεια των λειτουργών του Τύπου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Τετάρτη, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Αριστείδης Μανωλάκος αναφέρθηκε στην κρίση στον τομέα της ενημέρωσης, ο οποίος έχει τεθεί και πάλι στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, ενώ επισήμανε ότι η κύρια ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης, έκανε λόγο για διαπλοκή του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής εξουσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ τόνισε ακόμα ότι είναι επιβεβλημένο να υπάρξουν ρυθμίσεις συνολικά για το καθεστώς των επιχειρήσεων των ΜΜΕ, που να διασφαλίζουν τους κανόνες του ανταγωνισμού. Ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια ΜΜΕ, που λειτουργούν ως «όργανα εκβιασμού ή εξυπηρέτησης του πολιτικού συστήματος» και πρόσθεσε ότι «δεν είναι δυνατό να προβάλλεται η ελευθεροτυπία, ως άλλοθι για να διατηρείται η ασυδοσία».

Ο κ. Μανωλάκος είπε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος Βενιζέλου για τον Τύπο και επέρριψε ευθύνες προσωπικά στον πρωθυπουργό διότι –όπως είπε– όλες οι προσπάθειες που έχουν γίνει για να ξεκινήσει η διαδικασία αλλαγής του, προσέκρουσαν στην άρνησή του. Ξεκαθάρισε ότι η ΕΣΗΕΑ απορρίπτει από θέση αρχής την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση κώδικα δεοντολογίας των Μέσων Ενημέρωσης. Όπως σημείωσε, ο κώδικας δεοντολογίας θα πρέπει να διαμορφωθεί από τους δημοσιογράφους και τους ιδιοκτήτες των Μέσων και η κυβέρνηση να έχει απλώς την ευθύνη για την εφαρμογή του. Επισήμανε στο σημείο αυτό ότι η Ένωση Συντακτών έχει διαμορφώσει κώδικα δεοντολογίας για τα μέσα ενημέρωσης από το 1998, τον οποίο αρνούνται να εφαρμόσουν οι ιδιοκτήτες. Τόνισε δε ότι «κώδικας δεοντολογίας για την άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος υπάρχει». Τέλος, ο κ. Μανωλάκος ανέφερε πως επώνυμοι δημοσιογράφοι που έχουν σχέσεις εργολαβίας ή ιδιοκτησίας με επιχειρήσεις των μέσων ενημέρωσης θα πρέπει εντός δέκα ημερών να καταθέσουν τις δημοσιογραφικές τους ταυτότητες. Μετά από το διάστημα αυτό, η Ένωση Συντακτών θα προχωρήσει στη διαγραφή τους.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας, οι δημοσιογράφοι θα πραγματοποιήσουν στη 1 μ.μ. της Πέμπτης, συγκέντρωση στο θέατρο «Ακάδημος».

Στο θέμα του κώδικα δεοντολογίας αναφέρθηκε την Τετάρτη ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος δήλωσε ότι επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Α. Μανωλάκο και τον ενημέρωσε για την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει διάλογο, με βάση την πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε του διαλόγου και πρόσθεσε: «Εάν η ΕΣΗΕΑ προωθήσει διαδικασίες αυτορρύθμισης, τις χαιρετίζουμε».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.