Απεργουν σημερα οι δημοσιοι υπαλληλοι

Με κύρια αιτήματα την επίλυση των προβλημάτων που παρατηρούνται στο Ταμείο Πρόνοιας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η ΑΔΕΔΥ προχωρά σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση σήμερα Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου.

Tα κυριότερα προβλήματα των δημοσίων υπαλλήλων είναι:

Η κατάρρευση του Ταμείου Πρόνοιας, όπου χιλιάδες συνταξιούχοι επί 17 μήνες αναμένουν την καταβολή του εφάπαξ (περίπου 200 από αυτούς δεν βρίσκονται πλέον στη ζωή), όταν οι αποφάσεις εις βάρος της περιουσίας του Ταμείου, καθώς και οι δικαστικές αποφάσεις για τους δικαστικούς και τις διεκδικήσεις τούς έχουν στοιχίσει 1,3 δισ. από τις εισφορές των άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Από τον προϋπολογισμό του 2009 αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις (σε γιατρούς, φαρμακοποιούς κ.λπ.) του 2008, ενώ η μη χρηματοδότηση για το 2009 θα οδηγήσει τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου σε νέα διακοπή της ιατροφαρμακευτικής ασφαλιστικής κάλυψης.

Η εισοδηματική πολιτική για το 2009 που οδεύει για ημερήσια «αύξηση» από τα 0,70 λεπτά στα 0,50 λεπτά και εξαθλιώνει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των συνταξιούχων.

17000 συνταξιούχοι και μόνο 50 θα πάρουν εφάπαξ

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ κ. Τσουκαλά. «Είναι πολλά τα θέματα. Σήμερα η ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να περισώσει και να διαφυλάξει από την κυβερνητική λαίλαπα ό,τι μπορεί. Κυρίως όμως τοπικά μας ενδιαφέρει προς το παρόν το θέμα του εφάπαξ και του ΟΠΑΔ, δηλαδή η καταλίστευση του εφάπαξ και η μη απόδοση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που περίπου μετά ένα αιώνα χάνονται».

Όπως σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς όσον αφορά στο εφάπαξ, « οι εκάστοτε κυβερνήσεις για να καλύψουν τις όποιες μαύρες τρύπες δημιουργούνταν έπαιρναν χρήματα από τα ασφαλιστικά ταμεία και από το Ταμείο Πρόνοιας και Αρωγής. Σήμερα το Ταμείο Πρόνοιας έχει μια τρύπα περίπου 1 δις και έτσι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του».
17000 είναι οι συνταξιούχοι που έχουν να πάρουν εφάπαξ και μόλις 50 μπορούν να το πάρουν.

Συναντήσεις με τους κλαδικούς συλλόγους

Τα τελευταία χρόνια οι κινητοποιήσεις δεν έχουν τη μαζικότητα που θα έπρεπε και αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τόσο τοπικά όσο και κεντρικά την ΑΔΕΔΥ για την ανάγκη αναθεώρησης των κινητοποιήσεων. «Πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση με τους εργαζόμενους κατά χώρους, κατά κλάδους, κατά συνδικάτο και να δούμε τα προβλήματα του καθενός. Από την άλλη πρέπει να βρούμε άλλες μορφές αγώνα που θα έχουν λιγότερο κόστος οικονομικό ώστε να δημιουργηθεί μια νέα ώθηση. Δεν μπορούμε να κινητοποιούμαστε με το παραμικρό και έτσι έχει χαθεί η ουσία της απεργίας».

Το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ν. Ροδόπης έχει ήδη καταστρώσει ένα πρόγραμμα επαφής με τους διάφορους κλαδικούς συλλόγους του νομού. «Έτσι στις αρχές Μάρτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με το σύλλογο δικαστικών υπαλλήλων, ώστε να υπάρχει μια ενιαία κινητοποίηση. Πέρα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, υπάρχουν προβλήματα διαφορετικά σε κάθε χώρο, όπως εργασιακά, μισθολογικά», σημειώνει ο κ. Τσουκαλάς.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.