Απεργουν οι τελωνειακοι στις 4 και 5 Φλεβαρη

Με συνεχόμενες απεργίες απαντούν οι δημόσιοι υπάλληλοι στις προθέσεις της κυβέρνησης να μειώσει τις αποδοχές των υψηλόμισθων στο Δημόσιο και να καταργήσει την αυτοτελή φορολόγηση των επιδομάτων.

 

Εφοριακοί και τελωνειακοί αρχίζουν το απεργιακό μπαράζ στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Φεβρουαρίου.

• Ο αιφνιδιαστικός τρόπος μείωσης είναι άδικος

Επεξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πήραν αυτή την απόφαση ο Γιάννης Νικολαϊδης μέλος της ΠΑΣΚ τελωνειακών Νομού Έβρου τονίζει ότι «μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης σχετικά με τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και ειδικότερα με τις αποδοχές του δικού μας κλάδου, των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και με βάση τα όσα ακούγονται ότι θα οι περικοπές που θα γίνουν είναι μεγάλες αποφασίσαμε να κινητοποιηθούμε».

 

Οι τελωνειακοί είναι αντίθετοι με τις περικοπές αυτές «με τον τρόπο που πραγματοποιούνται. Θα δεχόμασταν στο πλαίσιο της σφιχτής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης για την οικονομική ανόρθωση της χώρας να δεχθούμε την απώλεια μέρους των αποδοχών μας, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο που μεθοδεύεται σήμερα. Εννοούμε ότι αν είχε δοθεί ένας χρόνος προσαρμογής των υπαλλήλων στα νέα οικονομικά δεδομένα που αφορούν στον κλάδο μας θα ήταν διαφορετικός ο τρόπος αντίδρασής μας. Αυτός όμως ο αιφνιδιαστικός τρόπος με τον οποίο γίνεται περικοπή πεντακοσίων ή και εξακοσίων ευρώ από τις μηνιαίες αποδοχές μας χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση προσβάλλει τα συμφέροντα του κλάδου και το θεωρούμε αδικία».

• Αντίδραση στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με 15% του 50% των ΔΕΤΕ

Οι περικοπές αυτές αναφέρονται σε επιδόματα τα οποία παίρνουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης με 15% του 50% των Δικαιωμάτων Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών που παίρνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. «Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρεται όλο το ποσό των ΔΕΤΕ σε κλίμακα. Είμαστε αντίθετοι προς αυτό, γιατί, όπως ανέφερα δεν υπήρξε προηγούμενη προειδοποίηση. Ο καθένας μας έχει ρυθμίσει τη ζωή του με συγκεκριμένο τρόπο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση των ΔΕΤΕ υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Σύμφωνα με δικαστική απόφαση του 1997 υπήρξε μια αυτοτελής φορολόγηση του 15% επί του 50% των ΔΕΤΕ που θεωρήθηκε παράνομη από τα ελληνικά δικαστήρια και έτσι το ποσό αυτό εισπράττεται μεν από το κράτος αλλά με δικαστικές αποφάσεις που βγαίνουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα το κράτος επιστρέφει αυτά τα ποσά στους υπαλλήλους. Τα Δεικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών είναι κατοχυρωμένα και θεσπισμένα στους υπαλλήλους από το 1918. Αυτά τα λεφτά δεν χαρίζονται στους υπαλλήλους των τελωνείων. Όπως είναι γνωστό πολλοί τελωνειακοί υπάλληλοι εργάζονται επί 24ωρου βάσεως και Σαββατοκύριακα και Κυριακές. Οι αποδοχές αυτές στηρίζονται σε πραγματικά στοιχεία και αυτό είναι γεγονός γιατί εισπράττουμε ΔΕΤΕ μόνον όταν έχουμε εκτέλεση τελωνειακών εργασιών εκτός του ωραρίου μας. Πάντα ο λογαριασμός εκ των οποίων πληρώνονταν τα ΔΕΤΕ έφθανε όχι μόνο για να πληρωθούν οι υπάλληλοι αλλά προσέφερε και στον κρατικό κορβανά ένα πολύ σημαντικό οικονομικό ποσό. Σήμερα με την περικοπή των ΔΕΤΕ δεν γνωρίζω από πού θα καλυφθούν αυτά τα χρήματα, από πού θα βρει το κράτος τα χρήματα για να αποζημιώσει για αυτά τα χρήματα, γιατί βλέπουμε το Υπουργείο Εργασίας τον τελευταίο καιρό με σοβαρό τρόπο και με ιδιαίτερη βαρύτητα αντιμετωπίζει την υπερωριακή εργασία. Οι τελωνειακοί υπάλληλοι εργάζονται ώρες ατελείωτες και στις περισσότερες των περιπτώσεων για τους ελέγχους χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα και μάλιστα πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίωξης οικονομικών εγκλημάτων».

 

Κατά τον κ. Νικολαϊδη θα μπορούσαν οι τελωνειακοί να συμφωνήσουν με τη μεταφορά όλων των αποδοχών στην κλίμακα «αν όμως αυτή η μεταφορά είχε να κάνει με τις συνταξιοδοτικές μας απολαβές. Και αυτό δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους του τελωνειακού κλάδου αλλά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, διότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αυτοί αποζημιώνονται μέσω επιδομάτων τα οποία όμως στην τελική δεν συμπεριλαμβάνονται στις συντάξιμες αποδοχές τους».

 

Το κράτος εισπράττει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σημαντικά χρηματικά ποσά από την υπερωριακή απασχόληση των τελωνειακών υπαλλήλων. «Αυτά τα ποσά που εισπράττουμε και πηγαίνουν στην ΕΕ και επιστρέφονται στην Ελλάδα θα έπρεπε μέρος τους να επιστρέφονται σε μας. Είναι κατοχυρωμένο αυτό και στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τελωνειακοί υπάλληλοι παίρνουν αυτά τα χρήματα. Ποτέ δεν έχει επιστραφεί ούτε μέρος αυτών των χρημάτων, παρακρατούνται παρανόμως από όλες τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, αποτελεί λόγο επίσης για την απεργιακή μας κινητοποίηση».

• Περικοπή του επιδόματος εξόδων κίνησης

Ένας άλλος λόγος της απεργίας είναι η περικοπή 220 ευρώ που αφορά στο επίδομα εξόδων κίνησης και αυτό βέβαια δεν αφορά μόνο στον τελωνειακό κλάδο αλλά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. «Από τα επιδόματα που παίρνουμε ως δημόσιοι υπάλληλοι δεν προσβάλλεται μόνο το οικογενειακό».

• Συμμετοχή και στην απεργία της ΑΔΕΔΥ

«Κατανοούμε την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο θα πρέπει να ξεπερασθεί το πρόβλημα θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικός και προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης, διότι και τα αποτελέσματα της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων και όχι μόνο σίγουρα θα φέρουν δυσμενή αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία».

 

Οι τελωνειακοί συμμετέχουν και στηρίζουν δυναμικά και την απεργία της ΑΔΕΔΥ. Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων στην Αθήνα όπου θα συμμετέχουν όλα τα εκλεγμένα μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων για να αποφασισθεί το μέλλον του αγώνα. «Στόχος μας δεν είναι ούτε η παρεμπόδιση της εξυγίανσης των οικονομικών της χώρας εν αντιθέσει είναι η στήριξη των προσπαθειών αυτών. Θεωρούμε όμως ότι κάποιες ρυθμίσεις που ακούγονται ότι θα γίνούν και όπως φαίνεται θα γίνουν ότι δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση».

• Μείωση μισθού μέχρι και εξακόσια ευρώ

Σύμφωνα εξ όσων ακούγονται η μείωση του μισθού των τελωνειακών υπαλλήλων θα αφορά μέχρι και εξακόσια ευρώ. «Ανησυχούμε γιατί το κόστος ζωής δεν είναι όπως παλιότερα και μια τέτοια απώλεια εσόδων θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργία των οικογενειών. Όλων των πολιτών της χώρας ο οικογενειακός προγραμματισμός σαφέστατα προσβάλλεται από τέτοιες βιαστικές αποφάσεις. Όταν ο μισθός σου μειώνεται κατά 25% ή έως και 35% γίνεται κατανοητό ότι οι μειώσεις αυτές είναι ουσιαστικές».

 

Ο κ. Νικολαϊδης παραδέχεται ότι οι απολαβές τους είναι υψηλές «όμως προέρχονται από ένα συγκεκριμένο τρόπο και όχι αδικαιολόγητα. Οι αποδοχές όλων των υπαλλήλων του υπουργείου οικονομικών ανταποκρίνονται σε πραγματικές ώρες εργασίας.

Άννα Πατρωνίδου

 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.