Απεργουν οι επαγγελματιες

Σύσσωμοι οι επαγγελματίες της περιοχής κατεβαίνουν στην απεργία της 22ας Οκτωβρίου, στα πλαίσια της πανελλαδικής διαμαρτυρίας, με κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων της Κομοτηνής. Επίσης, την ίδια ημέρα στις 8.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της Ομοσπονδίας ώστε να ξεκινήσει η πορεία των επαγγελματιών προς τη Νομαρχία δίνοντας έτσι δυναμικό παρόν στον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

Τους λόγους που οδήγησαν τον εμπορικό κόσμο του νομού να κατέβει στην απεργία της 21ης Οκτωβρίου εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης Αργύρης Αργυρόπουλος. «Θα απεργήσουμε γιατί πήραμε την απόφαση να δείξουμε κι εμείς τη δύναμή μας, να δείξουμε ότι κι εμείς είμαστε Έλληνες πολίτες και έχουμε ίσα δικαιώματα όπως έχουν όλοι οι Έλληνες».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό -που παραμένει φλέγον ζήτημα για το σύνολο του επαγγελματικού κόσμου- μέσα από το ιστορικό του. Το 1999 με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τον υπουργό Απασχόλησης κ. Ρέππα οι επαγγελματίες κλήθηκαν να συμφωνήσουν με την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων που είχε σχέση με ελεύθερα επαγγέλματα. Ωστόσο, είχαν θέσει τους εξής όρους: πρώτον, ΄όλα τα ταμεία που θα ενωθούν να είναι υγιή διότι «εκείνη την στιγμή το ΤΣΑ, ΤΑΕ που έπρεπε να ενωθούν με το ΤΕΒΕ είχαν προβλήματα. Ο τότε υπουργός υποσχέθηκε ότι όντως τα ταμεία θα μπουν μηδενικά στο ενωμένο ταμείο του ΟΑΕΕ». Απ’ ό,τι φάνηκε όμως από το 1999 μέχρι το 2006 που έγινε η ενοποίηση των ταμείων δεν έχει γίνει τίποτα, με αποτέλεσμα σήμερα το δεύτερο μεγαλύτερο ταμείο, το ΟΑΕΕ, να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Οι επαγγελματίες της περιοχής αντιδρούν δια στόματος του κ. Αργυρόπουλου για τη μείωση των συντάξεων. «Όλοι μας δουλεύουμε για να έχουμε ένα καλύτερο αύριο».

Περίπου 49 δις. ευρώ είναι το ποσό που θα έπρεπε να έχει σήμερα το ταμείο του ΤΕΒΕ – σύμφωνα με αναλυτικές μελέτες του Υπουργείου Οικονομικών- ενώ έχει μόνο 400 εκατ. ευρώ. «Δηλαδή, τόσα λεφτά που χρειάζονται για να πληρωθούν οι συντάξεις για 2-3 μήνες».

Όπως ανέφερε ο κ. Αργυρόπουλος, το Υπουργείο δίνει στο ΙΚΑ το 1% του κρατικού ΑΕΠ, ενώ οι επαγγελματίες ζητάνε το 0,60% ώστε να εξασφαλίσουν ένα υγιές ταμείο. «Για να μπορέσουμε να πούμε ότι σε 15 χρόνια κι εμείς θα έχουμε ένα υγιές ταμείο».

Επίσης, οι επαγγελματίες ζητάνε σύνταξη στα 35 χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας. «Ζητάμε να παίρνουμε κανονική σύνταξη. Όσοι είμαστε ασφαλισμένοι στο ΟΑΕΕ και σε οποιοδήποτε άλλο ασφαλιστικό ταμείο, αντί να παίρνουμε περισσότερη σύνταξη παίρνουμε λιγότερη. Κανένας από εμάς δεν έγινε κατευθείαν επαγγελματίας. Σήμερα φτάνουμε στο σημείο να συνταξιοδοτηθούμε και αντί να πάρουμε 1000 ευρώ παίρνουμε 800. Όλα αυτά είναι προβλήματα που ζητάμε να επιλυθούν».

Την αγανάκτηση του επαγγελματικού κόσμου σε σχέση με την αντιμετώπιση που έχουν από το ελληνικό κράτος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Ροδόπης. Ειδικότερα, ανέφερε τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών λέγοντας ότι το ελληνικό κράτος χρηματοδοτεί τον συνταξιούχο του ΟΓΑ με 5.000 ευρώ περίπου, τον συνταξιούχο του ΙΚΑ με 3.666 ευρώ, τον συνταξιούχο του ΝΑΤ με 15.000 ευρώ χονδρικά, τον συνταξιούχο του ΤΑΠ-ΟΤΕ με 9.300 ευρώ, τον συνταξιούχο της ΔΕΗ με 16.00 ευρώ, ενώ τον συνταξιούχο με 667 ευρώ. «Για μία ακόμα φορά είμαστε στην τελευταία σειρά. Για μία ακόμα φορά αισθανόμαστε άνθρωποι τρίτης κατηγορίας».

Νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Εξίσου φλέγον ζήτημα αποτελεί και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που απασχολεί εδώ και δύο μήνες όλη την ελληνική κοινωνία. Πρόκειται για νομοσχέδιο που οδηγεί στο κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυρόπουλος. «Δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης να είναι Α΄ κατηγορίας και να έχει αφορολόγητο 10.500 και ο άλλος να είναι Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας και να έχει μηδέν αφορολόγητο. Ο συνάδελφος που είναι στον Κέχρο και στη Νέα Πέτρα που δουλεύει και κόβει δέκα αποδείξεις την ημέρα, φορολογείται και αυτός. Ο συνάδελφος που ανοίγει το μαγαζί του και στο τέλος της χρονιάς έχει παθητικό, φορολογείται κι αυτός», είπε ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν είναι υγιείς όλες οι επιχειρήσεις. «Μήπως θέλουν να μας κλείσουν γρήγορα; Μήπως θέλουν να μας αφανίσουν;»

Όσο για τους φόρους που επικαλούνται να πληρώσουν οι επαγγελματίες, ο κ. Αλογοσκούφης βάλθηκε να διαψεύσει τον υπουργό κ. Αλογοσκούφη ο οποίος αποκάλεσε «κλέφτες» τους επαγγελματίες. «Εμείς πληρώνουμε φόρους και μάλιστα πολλούς. Δεν είμαστε κλέφτες και το αποδεικνύουμε με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Οι αυτοαπασχολούμενοι δηλώνουν μέσο όρο 32 χιλ. ευρώ και πληρώνουν γύρω στα 4,5 χιλ. ευρώ φόρο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν 22,5 χιλ. ευρώ το χρόνο και πληρώνουν περίπου 3,5 χιλ. ευρώ φόρο. Οι υπάλληλοι δηλώνουν γύρω στις 17 χιλ. ευρώ και πληρώνουν 1,5 χιλ. φόρο».

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία

Κάλεσμα για την συμμετοχή στην απεργία της 22ας Οκτωβρίου απηύθυνε σε όλους τους επαγγελματίες της περιοχής μας ο κ. Αργυρόπουλος. Την Τετάρτη στις 8.30 το πρωί θα γίνει συγκέντρωση μπροστά από τα γραφεία της Ομοσπονδίας. «Να συγκεντρωθούμε εδώ όλοι μαζί και να δηλώσουμε ότι είμαστε παρόντες και είμαστε ενωμένοι. Εμείς δεν έχουμε χρώμα, ούτε κόμμα. Έχουμε χρώμα την τσέπη μας και δυστυχώς οι τσέπες άρχισαν να αδειάζουν πολύ και πολύ επικίνδυνα».

Τέλος, να σημειωθεί ότι στην αγορά επικρατεί θετικό κλίμα σε σχέση με την διάθεση των επαγγελματιών να ανταποκριθούν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας -κλείνοντας για μια μέρα τα καταστήματά τους- μετά από τις επισκέψεις στους χώρους εργασίας των επαγγελματιών που έγιναν από τις ομάδες του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας.

Έτσι, στην απεργία θα πάρουν μέρος όλα τα σωματεία της Ομοσπονδίας, πλην του Σωματείου Αρτοποιών και Κλιβανέων. Είναι τα εξής Σωματεία:

•Βαφέων Φανοποιών Αυτοκινήτων

•Βαφείων Στεγνοκαθαριστηρίων και Πλυντηρίων

•Βενζινοπωλών – Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων

•Εμπόρων Σιδηρικών Χρωμάτων

•Ένωση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Σαπών

•Εργαστηριούχων Οδοντοτεχνιτών Θράκης

•Ζυθεστιατόρων Ψητοπωλών

Καταστηματαρχών

•Ζαχαροπλαστών Μπουγατσοποιών

•Ηλεκτρολόγων εγκαταστατών

•Ιδιοκτητών Ταξί και Αγοραίων

•Καταστηματαρχών Ένδυσης

Υπόδησης

•Καφεποτοπωλών

Καταστηματαρχών

•Κρεοπωλών Καταστηματαρχών

•Κουρέων Κομμωτών

•Μηχανοτεχνιτών Συνεργείων

Επισκευής Αυτοκινήτων

•Ξυλουργών Επιπλοποιών

•Ραπτών Εμποροραπτών

•Υδραυλικών και Συναφών

Επαγγελματιών

•Χρυσοχόων Ωρολογοποιών

•Οπωροπωλών Λαχανοπωλών

•Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων

•Μικροπωλητών Πλανοδίων Λαϊκών Αγορών

Επίσης, θετικό είναι ότι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας ανταποκρίθηκαν και τα αστικά ΚΤΕΛ, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ

Η ΓΣΕΒΕΕ σε εφαρμογή της προς τον Υπουργό Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γ. Αλογοσκούφη, εκφράζει την έκπληξη και αντίθεσή της ως προς την εξαίρεση των λογαριασμών Επιχειρήσεων από την νομοθετική ρύθμιση για την εγγύηση Τραπεζικών Λογαριασμών έως 100.000€, ζητώντας παράλληλα την άμεση νομοθετική παρέμβαση του Υπουργού.

Συγκεκριμένα στο έγγραφο που απέστειλε, αναφέρει ότι αυτή η εξαίρεση σε συνδυασμό με την ολοένα αυξανόμενη δυσκολία δανειοδότησης για εκσυγχρονισμό και κεφάλαιο κίνησης από τις Τράπεζες, δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια και εγκυμονεί κινδύνους για την λειτουργία των Μικρών Επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα, σε μια περίοδο που αποτελεί αρχή μιας πιο έντονης κινητικότητας της Αγοράς.

Η Γενική Συνομοσποδνία, ενημέρωσε παράλληλα τον Υπουργό και για την θέση της UEAPME στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σε σχέση με την επέκταση των εγγυήσεων των τραπεζικών καταθέσεων στις ΜΜΕ, η οποία σε σχετικό Δελτίο Τύπου στις 14/10/2008 αναφέρει τα ακόλουθα:

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Κράτη Μέλη της πρέπει να προστατεύσουν την πραγματική οικονομία από τις αρνητικές παράπλευρες επιδράσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να δώσουν προτεραιότητα στην πρόσβαση των πιο δυναμικών τους επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση. Στην αυριανή ομιλία του στην καθιερωμένη Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και θα προηγηθεί του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της UEAPME, Georg Toifl, θα παρουσιάσει μια σειρά προτάσεων για να διασφαλιστεί ότι οι μικρές επιχειρήσεις της Ευρώπης δεν θα προσβληθούν από τη χρηματοπιστωτική αναταραχή που επηρεάζει την ήπειρο αυτήν την εποχή. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι ΜΜΕ περιμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) θα διασφαλίσει την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΜΜΕ κατά έναν ευέλικτο τρόπο, περισσότερα μέσα για την υποστήριξη των εθνικών καθεστώτων αντεγγύησης για τις ΜΜΕ και επαρκή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τις χρηματαγορές που στερεύουν. Σε εθνικό επίπεδο, η UEAPME θα καλέσει τα Κράτη Μέλη να επεκτείνουν στις μικρές επιχειρήσεις τις εγγυήσεις τραπεζικών καταθέσεων που τώρα προορίζονται για τα νοικοκυριά και που έχουν συντονισμένα αυξηθεί στο ελάχιστο των 50.000€ ανά λογαριασμό και να προετοιμάσουν καλά και εκ των προτέρων τα οικονομικά μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν όταν σταθεροποιηθούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές. Να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, και ειδικά τις μικρές επιχειρήσεις, και όχι μόνο τις επενδύσεις με υψηλότερο κίνδυνο αλλά και τις βασικές καθημερινές λειτουργίες», σχολίασε ο Πρόεδρος Toifl. «Η πραγματική οικονομία της Ευρώπης θα «κολλήσει» εάν δεν ληφθούν κατάλληλα αντίμετρα. Τα σχέδια δράσης των G4, της ΕΚΤ και της Eurogroup των τελευταίων εβδομάδων αποτελούν ένα ενθαρρυντικό σημάδι ως προς αυτό, πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο».

Σε ευρωπαϊκο επίπεδο, η ΕΤΕ έχει ήδη δεσμευτεί να αυξήσει στα 7,5δις € κατ’ έτος τη διάθεση «συνολικών δανείων», τα οποία χρησιμοποιούν οι εθνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση των δανείων των ΜΜΕ. Η UEAPME προφανώς, επιδοκιμάζει την απόφαση αυτή, ζητά όμως ευελιξία στην εφαρμογή της. «Οι τράπεζες ίσως χρειαστούν 10 δις € κατά το πρώτο έτος και 5 δις € κατά το δεύτερο. Η ΕΤΕ θα πρέπει να είναι έτοιμη να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους εάν παραστεί ανάγκη», είπε ο κ. Toifl. Η οικονομική κάμψη έχει αυξήσει επίσης τη ζήτηση αντεγγυήσεων για τη μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο και την ενθάρρυνση των πιστωτών από την πλευρά της προσφοράς χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Τα διαρθρωτικά ταμεία και τα εθνικά μέσα πρέπει να ανακατανεμηθούν προς τις αντεγγυήσεις, τόνισε ο Πρόεδρος Toifl.

Σε εθνικό επίπεδο, τα Κράτη Μέλη συμφώνησαν στο τελευταίο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας να αυξήσουν τις εγγυήσεις τραπεζικών καταθέσεων για τα νοικοκυριά στο ελάχιστο των 50.000€ ανά λογαριασμό, με ορισμένα Κράτη Μέλη να αυξάνουν περαιτέρω το ποσό αυτό για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να εφαρμοστεί επίσης στις μικρές επιχειρήσεις, τόνισε η UEAPME: «Η εμπιστοσύνη των μικρών επιχειρήσεων της Ευρώπης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα κλονίστηκε στον ίδιο βαθμό με τα νοικοκυριά. Τους αξίζει ο ίδιος βαθμός προσοχής από τα Κράτη Μέλη», σχολίασε ο Toifl. Η UEAPME ζήτησε επίσης εφαρμόσιμα εθνικά σχέδια για την παροχή εγγυήσεων, τα οποία πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και να διασφαλίζουν την ευρωστία του μελλοντικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Τα χρήματα των φορολογούμενων πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να εξέλθει η Ευρώπη από τη χρηματοπιστωτική κρίση, δεν μπορεί όμως να σπαταληθούν για να καλυφθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από ανεύθυνους κερδοσκόπους. Αυτό θα χειροτέρευε την ήδη κακή κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων», τόνισε ο κ. Toifl.

Τέλος, η UEAPME κάλεσε τα Κράτη Μέλη να ξεκινήσουν να προετοιμάζουν εφαρμόσιμα μέτρα οικονομικής πολιτικής τα οποία θα εφαρμοστούν όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές σταθεροποιηθούν και να ζητήσουν τη γνώμη των κοινωνικών εταίρων κατά τη διαδικασία. «Είναι η κατάλληλη ώρα να ληφθούν συντονισμένα μέτρα οικονομικής πολιτικής σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους. Η UEAPME είναι πρόθυμη και έτοιμη να συνεργαστεί με τους άλλους Ευρωπαίους Κοινωνικούς Εταίρους σε αυτή την κατεύθυνση, και ελπίζει ότι τα Κράτη Μέλη θα δράσουν ανάλογα σε εθνικό επίπεδο», είπε, κλείνοντας, ο κ. Toifl».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.