Απεργουν αυριο Πεμπτη οι εργαζομενοι στο ΙΚΑ

24ωρη απεργία εξήγγειλε η ΠΟΣΕ ΙΚΑ για την Πέμπτη 6 Μαρτίου αντιδρώντας στις αντιασφαλιστικές και αντεργατικές επιλογές της κυβέρνησης διεκδικώντας παράλληλα και τη δίκαιη λύση των προβλημάτων που απασχολούν στον κλάδο. Στην απεργία συμμετέχει και ο σύλλογος εργαζομένων ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Να σημειωθεί ότι ένα ακόμη αίτημα της απεργίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ αποτελούν και οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

«Η ενοποίηση σημαίνει μείωση κατά 50% των αποδοχών στη σύνταξη»

Επεξηγώντας του λόγους της απεργίας ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς, εξέφρασε την αντίρρησή του στην ενοποίηση του ΤΕΑΠΟΚΑ με το ΤΕΑΔΥ. «Στο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο πρόκειται να καταθέσει η υπουργός κ. Πετραλιά και στο σχετικό της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων συγχωνεύει το επικουρικό ταμείο των ασφαλιστικών ταμείων το ΤΕΑΠΟΚΑ με το επικουρικό ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων το ΤΕΑΔΥ. Αυτό δεν πρόκειται να περάσει, διότι θα έχει αποτέλεσμα κατά 50% τη μείωση των αποδοχών μας στη σύνταξη. Δηλαδή, αν ένας υπάλληλος του ΙΚΑ έπαιρνε 380 ευρώ επικουρικό με την ενοποίηση των ταμείων θα πάρει 180 ευρώ. Πρόκειται για μεγάλη μείωση των αποδοχών μας. Δημιουργείται έτσι ένα μεγάλο πρόβλημα στους εργαζόμενους στο Ίδρυμα, οι οποίοι για 25 ή και 30 χρόνια πληρώνουν τις εισφορές τους στο ασφαλιστικό τους ταμείο και ξαφνικά τους μειώνεται η σύνταξη».

Με βάση αυτά, αποφασίσθηκε απεργία στις 6 Μάρτη, μέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, και από εκεί και πέρα θα αποφασισθεί η συνέχιση των κινητοποιήσεων. «Εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα, είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις, πολυήμερες απεργίες και καταλήψεις των υποκαταστημάτων», τονίζει ο κ. Τσουκαλάς.

Ανάγκη για άμεσες προσλήψεις

Ένα δεύτερο αίτημα της απεργίας των εργαζομένων στο ΙΚΑ αποτελούν και οι προσλήψεις μονίμου προσωπικού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. «Θέτουμε και αυτό το αίτημα διότι το ΙΚΑ, αν δεν προσλάβει προσωπικό, καταρρέει, διότι έχει το αναγκαίο προσωπικό για να κάνει τη δουλειά του να εξυπηρετήσει τον πολίτη, να διενεργήσει τους εξωτερικούς ελέγχους, να δώσει τις συντάξεις. Δημιουργείται ένα μεγάλο πρόβλημα λόγω της έλλειψης των υπαλλήλων, το οποίο θα βρούμε μπροστά μας στο άμεσο μέλλον. Τα προγράμματα stage, με τα οποία είμαστε αντίθετοι και τα οποία απετέλεσαν μεσοβέζικη λύση, τελειώνουν και θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα. Ζητάμε λοιπόν άμεσα να γίνουν προσλήψεις».

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.