Απεργουν αυριο Πεμπτη οι εργαζομενοι στην Αγροτικη Τραπεζα

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στην ΑΤΕ, που έγινε στην Αθήνα το Σάββατο 15-12-2007, έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου και αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη πανελλαδικής απεργίας από την Πέμπτη 20-12-2007, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 48ωρων και 24ωρων κινητοποιήσεων.

Η Γενική Συνέλευση κατήγγειλε την πολιτική που ασκεί η Διοίκηση, απέναντι στους εργαζόμενους, ως υπονομευτική για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας. Πρόκειται για πολιτική που χαρακτηρίστηκε αντεργατική, με αυθαίρετες και μονομερείς αποφάσεις σε κρίσιμα εργασιακά ζητήματα, χωρίς κανένα διάλογο και καμιά συνεννόηση.

«Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη απεργιακή κινητοποίηση. Πρόκειται για μια κινητοποίηση που αποφασίσθηκε ομόφωνα με έκτακτη Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας των εργαζομένων το Σάββατο 16 Δεκέμβρη. Στα επιμέρους θέματα μπορεί να υπήρξαν κάποιες διαφορές αλλά στη μορφή του αγώνα και στο γενικό περίγραμμα ήταν ομόφωνη απόφαση» αναφέρει ο εκπρόσωπος εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα στο Νομό Ροδόπης Παντελής Αμπατζιάνης.

Σύμφωνα με τον κ. Αμπατζιάνη οι υπάλληλοι της ΑΤΕ ζητούν «να σταματήσει η επί δύο χρόνια άρνηση της εργοδοσίας να διαλεχθεί με το Σύλλογο, επί όλων των θεμάτων που απασχολούν την Τράπεζα και τους εργαζόμενους. Εδώ και δύο χρόνια η διοίκηση έχει πάψει να συζητά με τους εργαζόμενους ενώ μέχρι τότε υπήρξε σχετικά ένας τακτικός διάλογος.

Ζητάμε να ξεκινήσουν άμεσα διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής ΣΣΕ, πέρα από τις άλλες, που θα θεσμοθετεί ένα νέο και σύγχρονο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Κάποια στιγμή η διοίκηση έκανε μια προσπάθεια να μας επιβάλλει ένα σύστημα αξιολόγησης που βασίζονταν στην ατομική στοχοθεσία αυθαίρετα όμως δεν έγινε αποδεκτό από τους εργαζόμενους και τους συλλόγους τους. Δεν αρνούμαστε να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης απλά θέλουμε να υπάρξει διάλογος εκ των προτέρων και να μην υπάρχει το σύστημα της ατομικής στοχοθεσίας».


Οι εργαζόμενοι επίσης ζητούν να αναμορφωθεί – μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνίας – ο Κανονισμός Τοποθετήσεων, με τον περιορισμό των δυνατοτήτων και των περιθωρίων που έχει η Επιτροπή Συνεντεύξεων να αυθαιρετεί και να ρουσφετολογεί. Μέσω ειδικών ρυθμίσεων θα πρέπει να υπάρξουν κανόνες και διαφάνεια στη λειτουργία της Επιτροπής, ενώ παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και μείωση του ύψους της βαθμολογίας που μπορεί να δώσει στους υποψηφίους για υπεύθυνες θέσεις.

«Ζητάμε επίσης να ξεκινήσουν από τις αρχές του 2008 διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση Κανονισμού Μεταθέσεων, η εφαρμογή του οποίου θα θέσει τέρμα στην εκμετάλλευση των εργαζομένων σ΄ ένα ευαίσθητο θέμα. Να δημιουργηθεί ένα οργανόγραμμα για τους εργαζόμενους στην Τράπεζα και ζητάμε κάτι που είναι πολύ σημαντικό, να σταματήσει η πολιτική υπονόμευσης των Οργανισμών προσωπικού, δηλαδή το σύνολο των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου Υγείας, του Οικοδομικού Συνεταιρισμού και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Τράπεζα γιατί τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μια τέτοια τακτική. Εμείς θέλουμε ο Οργανισμός Προσωπικού να μετατραπεί σε πολιτική συνεργασίας της Τράπεζας με τους συνεταιρισμούς των εργαζομένων αλλά και τους ίδιους και ενίσχυσης του έργου τους. Ζητάμε επίσης να υπάρξει συνεργασία των δύο πλευρών έτσι ώστε να βρεθούν και να προωθηθούν λύσεις μετά τα τετελεσμένα γεγονότα που έχουν δημιουργηθεί με το θέμα του ασφαλιστικού, γιατί οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα ήταν από τους πρώτους που δέχθηκαν την επίθεση και μάλιστα με τετελεσμένα γεγονότα και αυθαίρετες αποφάσεις τα Ταμεία μας εντάχθηκαν στο ΙΚΑ και το ΕΤΑΤ.

Τέλος ζητάμε να συμφωνηθεί και να υπογραφεί ικανοποιητική επιχειρησιακή ΣΣΕ με βάση τις προτάσεις του Συλλόγου και τις τελευταίες αποφάσεις του Δ.Σ».

Α.Π.

Επιστολή προς τους πελάτες της Α.Τ.Ε.

Με επιστολή προς τους πελάτες της κυρίως αγρότες οι εργαζόμενοι ενημερώνουν για την απεργία τους ζητώντας την κατανόησή τους και τη στήριξή τους στον αγώνα τους αυτό. Συγκεκριμένα στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

«Αγαπητοί πελάτες,

Μας γνωρίζετε και σας γνωρίζουμε!…

Ξέρουμε ότι είστε εκείνοι που εμπιστεύεστε σε μας τις συναλλαγές σας. Ότι οι δικές σας οικονομίες είναι εκείνες που δίνουν τη δυνατότητα στην ΑΤΕ να υπάρχει.

Σας ευχαριστούμε γι’ αυτό.

Ξέρετε ότι προσπαθούμε να σας εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο.

Ξέρετε, το έχετε ζήσει, ότι αυτή μας η προσπάθεια γίνεται πολλές φορές σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Γνωρίζετε, και μας το λέτε συχνά, πως γι’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες, δεν είμαστε εμείς οι υπεύθυνοι. Δεν είμαστε εμείς που προγραμματίζουμε και αποφασίζουμε για το χρόνο και για τον τρόπο της εξυπηρέτησής σας.

Αγαπητοί πελάτες,

είμαστε στην ίδια πλευρά του λόφου!…

Έχουμε τα ίδια οικονομικά προβλήματα, την ίδια αγωνία για την κάλυψη των υποχρεώσεών μας, για τη συντήρηση των οικογενειών μας.

Οι αμοιβές μας δεν έχουν καμία σχέση με όσα εντέχνως κάποιοι διαδίδουν, είμαστε το ίδιο φορτωμένοι με δάνεια όπως κι εσείς. Δανειζόμαστε και εμείς για να καλύψουμε στοιχειώδεις ανάγκες και έξοδα. Πληρώνουμε και εμείς τόκους και δόσεις κάθε μήνα.

Η Διοίκηση της ΑΤΕ μας αντιμετωπίζει απαξιωτικά.

Χρησιμοποιεί και εκμεταλλεύεται την ανάγκη μας για δουλειά. Μας προσβάλλει και μας ειρωνεύεται.

Μεταξύ των άλλων:

1. Θεωρεί πως οι άνθρωποι που σας εξυπηρετούν στα ταμεία της Τράπεζας δεν πρέπει να πάρουν ούτε 8 ευρώ αύξηση, το μήνα.

2. Πιστεύει ότι οι συναδέλφισσες που καθαρίζουν τους χώρους της Τράπεζας με αμοιβή 300 ευρώ τον μήνα, παίρνουν ήδη πάρα πολλά χρήματα και δεν δικαιούνται άλλα!

3. Θέλει να μας επιβάλλει ένα σύστημα, όπου ο μισθός μας θα εξαρτάται από τον αριθμό των δανείων που θα σας «πείθουμε» να πάρετε. Θέλει να αποδεχτούμε, με το ζόρι, ένα σύστημα «ατομικής στοχοθεσίας», όπου ο «στόχος» θα είστε εσείς. Θέλει εσάς για θύματα και εμάς φυσικούς αυτουργούς, σε μια διαδικασία υπερδανεισμού σας.

Για τον εαυτό της η εργοδοσία κρατάει το ρόλο του ηθικού αυτουργού και της «επιτυχημένης» Διοίκησης, αφού έτσι θα πολλαπλασιάζονται τα κέρδη της Τράπεζας.

Αγαπητοί πελάτες,

Οι Τράπεζες είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας που ευημερεί. Δείτε τα υπερκέρδη, που ανακοινώνονται κάθε τόσο. Προσπαθούν και φαίνεται, πως τα καταφέρνουν να βγάλουν και «από τη μύγα ξύγκι».

Η ΑΤΕ ανακοίνωσε πριν λίγες εβδομάδες 90% αύξηση στα κέρδη της για τους πρώτους 9 μήνες του 2007. Τα κέρδη αυτά, φαίνεται πως κατά τη γνώμη των Διοικούντων την Τράπεζα, οφείλονται αποκλειστικά στη Διοίκηση και σε 10-15 μεγαλοδιευθυντές, οι οποίοι και δικαιούνται να πάρουν γενναίες αυξήσεις.

Στον εαυτό της, η Διοίκηση της ΑΤΕ έδωσε, τον περασμένο Ιούνιο, αύξηση 17% και φρόντισε για ειδικές παροχές και εξυπηρετήσεις για την ομάδα των μεγαλοδιευθυντών, που την εξυπηρετεί.

Για μας ο κόμπος δεν είναι, πια, στο χτένι, το έσπασε και το έχει ξεπεράσει!

Προσπαθήσαμε πολλές φορές να κουβεντιάσουμε με την εργοδοσία τα προβλήματα που προαναφέραμε. Η απάντηση που εισπράξαμε ήταν η σιωπή, η προκλητική ειρωνεία και η απαξίωση.

Η Διοίκηση της ΑΤΕ για περισσότερο από δύο χρόνια αρνιόταν να συναντήσει το Σωματείο μας και να συζητήσει μαζί του τα προβλήματά μας.

Αγαπητοί πελάτες,

Δεν έχουμε άλλα περιθώρια παρά να αντιδράσουμε.

Θέλουμε να φωνάξουμε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Δεν ζητάμε μόνο την κατανόησή σας, ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ για την συμπαράστασή σας.

Στις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουμε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για μας η απεργία δεν είναι εύκολη λύση…

Γιατί τα μεροκάματα, που θα χαθούν επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τα οικονομικά μας αδιέξοδα.

Γιατί όταν απεργούμε ξέρουμε πολύ καλά ότι κάποιοι από σας θα ταλαιπωρηθείτε.

Κι αυτό είναι το τελευταίο που επιθυμούμε.

Γιατί εμείς είμαστε που σας εξυπηρετούμε καθημερινά, εμείς είμαστε οι αποδέκτες των παραπόνων σας.

Άλλο τρόπο κι άλλο μέσο, όμως, δεν έχουμε.

Ζητάμε την συμπαράστασή σας για να προστατεύσουμε στοιχειωδώς την αξιοπρέπεια τη δική μας και των οικογενειών μας.

Πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε νικητές. Και θα διαπιστώσετε σύντομα ότι η δική μας νίκη θα είναι και δική σας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.