Απελευθερωση τωρα του Ποντιου φοιτητη του Παντειου Πανεπιστημιου, Φετχι Γκιουλτεπε

Ονομάζεται Φετχί Γκιουλτέπε. Είναι Πόντιος, καταγόμενος από την περιοχή Τόνια της Τραπεζούντας, φοιτητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στα μέσα Οκτωβρίου ταξίδεψε για την πατρίδα του μέσω της Κωνσταντινούπολης για να επισκεφθεί την οικογένειά του. Στην Κωνσταντινούπολη οι Τουρκικές ρατσιστικές αρχές τον συνέλαβαν με την προβοκατόρικη και γελοία κατηγορία της «απόπειρας ίδρυσης Ποντιακού κράτους». Πρόκειται για αστειότητες. Φυλακίστηκε στη Ραιδεστό σε φυλακή τύπου F, χειρότερη από αυτή που είδαμε στην ταινία «Εξπρές του Μεσονυκτίου».

Οι αστειότητες όμως αυτές στη χώρα – φυλακή που ονομάζεται Τουρκία έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν, να εκφοβίσουν, να ταπεινώσουν τους πληθυσμούς του Πόντου που έχουν μια διαφορετική από την Τουρκική ταυτότητα. Δηλώνουν ότι είναι Πόντιοι και ομιλούν την πλησιέστερη προς την αρχαία Ελληνική ομιλούμενη σήμερα γλώσσα.

Το Τουρκικό ρατσιστικό, νεοκεμαλικό, κατεστημένο στο εξωτερικό του δηλώνει ότι σέβεται τις μητρικές γλώσσες, στο εσωτερικό του τις καταδικάζει βάναυσα.

Με την εγκληματική του πράξη το Τουρκικό κράτος στερεί στο νεαρό φοιτητή το δικαίωμα στην ανώτερη μόρφωση. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι στον Πόντο στερούνται αυτού του δικαιώματος. Του στερεί το δικαίωμα της επικοινωνίας και της ελεύθερης διακίνησης. Κατ’ αυτό μπορεί να κινείται μόνο στη χώρα – φυλακή Τουρκία ή μα μείνει στη φυλακή – φυλακή της Ραιδεστού, λίγα χιλιόμετρα από τα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Το δικαίωμα στη μόρφωση και στην ελεύθερη επικοινωνία που έχουν οι χιλιάδες Καζάκοι, Ουζμπέκοι, Τατάροι, Τσετσένοι μουσουλμάνοι που φοιτούν στα πανεπιστήμια της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης το στερούνται οι μουσουλμάνοι Πόντιοι. Αυτό το δικαίωμα το απολαμβάνουν ελεύθερα οι μουσουλμάνοι νέοι της Δυτικής Θράκης.

Το Τουρκικό κατεστημένο που προκαλεί τις αξίες, τον πολιτισμό, τις αντιλήψεις μας για τη δημοκρατική οργάνωση των κοινωνιών μας και τη δημοκρατική συμβίωση και επικοινωνία ανάμεσα σε ελεύθερους πολίτες ελευθέρων, ειρηνικών εθνών, πρέπει άμεσα εδώ και τώρα να πάρει ένα ισχυρό και αποφασιστικό μήνυμα. Να απελευθερώσει αμέσως τον Πόντιο φοιτητή της Παντείου Φετχί Γκιουλτέπε. Άμεσα, τώρα, χωρίς γελοιότητες, κουτοπονηριές και προβοκατόρικες δικαιολογίες.

Το μήνυμα αυτό οφείλουν να το εκπέμψουν η Ελληνική κι Ευρωπαϊκή πανεπιστημιακή κοινότητα, οι κοινότητες των φοιτητών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικά οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, η Ευρωπαϊκή επιτροπή, η πολιτική Ελλάδα και η πολιτική Ευρώπη, οι σύλλογοι των Ποντίων στην Ελλάδα και τη διασπορά, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος η Ελληνική Κυβέρνηης που όπως και σε άλλα κρούσματα τηρεί μια στάση ενοχής και κομπλεξικής σιωπής. Ακατανόητης πολιτικά και διπλωματικά για οποιαδήποτε σοβαρή κι αξιοπρεπή χώρα.

Ακόμη και την εποχή των σουλτάνων τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα εκατοντάδες Πόντιοι φοιτητές από τον Πόντο φοιτούσαν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Αυτό απαγορεύεται το 2002.

Το δικό σας μήνυμα ειρήνης, ισότιμης συμβίωσης, ελεύθερης επικοινωνίας και αδελφοσύνης ανάμεσα σε όλους τους λαούς εκφράζετε σήμερα με το σύνθημα:

«Απελευθέρωση τώρα του Πόντιου φοιτητή Φετχί Γκιουλτέπε. Ελεύθερη επικοινωνία ανάμεσα στο τόπο των σπουδών και τον τόπο καταγωγής του». Αυτό το μήνυμα πρέπει να πάει σε όλη την οικουμένη.

Ο πρόεδρος Γαβριηλίδης Αγάπιος

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.