Απειλουνται 500 θεσεις εργασιας στον Εβρο

Σε πανεργατικό- παναγροτικό συλλαλητήριο καλεί σήμερα το βράδυ στις 7.00 το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Έβρου και η Αγωνιστική Συσπείρωση τους πολίτες του Έβρου, διεκδικώντας: να μην κλείσει και μεταφερθεί κανένα εργοστάσιο του Έβρου, να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος και να καταβληθεί το 100% του μισθού στους εργαζόμενους της ΑΝΚΕΡ, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

«Οι 26 που δε βρίσκονται σε διαθεσιμότητα δεν έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους» σύμφωνα με την τοπική γραμματέα του ΠΑΜΕ, Φανή Τρέλλη- Μεταξά η οποία μίλησε στον ΠτΘ για την όλη διοργάνωση. «Το ΠΑΜΕ και η Αγωνιστική Συσπείρωση Έβρου προχωρούν σε συλλαλητήριο μετά από μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν τελευταία το νομό μας σχετικά με το κλείσιμο μιας σειράς επιχειρήσεων ιματισμού, ΟΤΤΟ, ΑΝΚΕΡ και ΘΡΑΚΗ, αλλά και τη ΔΕΠΕΑ και τον αγροτικό πληθυσμό. Βλέπουμε καθημερινά χιλιάδες αγρότες να ξεκληρίζονται και να οδηγούνται στην ανεργία.

Όλη την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε περιοδείες στους χώρους δουλειάς και στους αγρότες. Τα τρία διοικητικά συμβούλια των σωματείων πήραν την απόφαση να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο».

Η κ. Τρέλλη μιλά για την ανταποδοτικότητα που οφείλουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους: «Όλο το προηγούμενο διάστημα αυτές οι επιχειρήσεις έχουν καρπωθεί μια σειρά από προνόμια (χαριστικά δάνεια κ.α.) με σκοπό την ανάπτυξη. Σήμερα αυτές οι επιχειρήσεις απειλούν με κλείσιμο και τους εργαζόμενους ότι θα βρεθούν στο δρόμο, ενώ ζητούν και άλλα προνόμια.

Ζητάμε άλλου είδους ανάπτυξη στο νομό μας και βέβαια οι εργαζόμενοι να μη χάσουν καμία θέση εργασίας, να μην κλείσει κανένα εργοστάσιο και να μη μεταφερθεί σε άλλη χώρα». Κι ενώ στην ΑΝΚΕΡ η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως σοβαρή για τους 26 που έμειναν, στη ΘΡΑΚΗ οι εργαζόμενοι παίρνουν κάποιες προκαταβολές και οι της ΟΤΤΟ Έβρος επέστρεψαν στις δουλειές τους «μετά από κάποιες εξελίξεις που είχαμε στον όμιλο Λαναρά με κάποιο ομολογιακό δάνειο που έχει πάρει αλλά κι εκεί επικρατεί αβεβαιότητα».

Οι θέσεις εργασίας στις παραπάνω επιχειρήσεις είναι περίπου 500. «Είναι και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΠΕΑ, τη Δημοτική Επιχείρηση, όπου δεν έχει αποφασιστεί τι θα γίνει. Η ΔΕΠΕΑ πάει για κλείσιμο και στους εργαζόμενους χρωστούν 12 μήνες» προσθέτει η κ. Τρέλλη.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου δίνουν το επόμενο ραντεβού στις 12 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει το πρόγραμμα της κυβέρνησής του, το οποίο σίγουρα θα περιλαμβάνει νέα αντιλαϊκά μέτρα. Καλούμε τους εργαζόμενους να λάβουν μαζικά μέρος σ’ αυτή την εκδήλωση».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.