Απειχαν απο τα καθηκοντα τους οι δικηγοροι εν ειδει συμβολικης διαμαρτυριας για το πολυνομοσχεδιο

Αντιτίθενται στις αλλαγές που προβλέπονται για τον θεσμό της διαμεσολάβησης - Ιωάννα Χατζηαντωνίου, Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης «Αν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, ως έχει, θα απευθυνθούμε σε εθνικά και περιφερειακά δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του νόμου»

Σε αποχή από τα καθήκοντά τους, ως μία συμβολική μορφή διαμαρτυρίας, προχώρησαν χθες οι δικηγόροι όλης της χώρας, αντιτιθέμενοι στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στη διαμεσολάβηση.
 
Σε έκτακτη σύγκλιση της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, έκριναν πως οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου  «δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια και επιβαρύνσεις για τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες» καθώς και « ότι οι εισαγόμενες ρυθμίσεις αντίκεινται στο Σύνταγμα και το δίκαιο της ΕΕ».
 
«Οι όποιες τροποποιήσεις και βελτιώσεις έγιναν, δεν αναιρούν τη βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, η οποία βρίσκει την Ολομέλεια κατηγορηματικά αντίθετη» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, για να επισημάνουν οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της χώρας πως πέραν της αποχής κατά την ημέρα ψήφισης του Πολυνομοσχεδίου, η Ολομέλεια αποφάσισε να ζητήσει τη σύγκληση της Διοικητικής Ολομέλειας του Ανωτάτου δικαστηρίου για τα νομικά ζητήματα που ανακύπτουν από την καθιέρωση υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, εφόσον το νομοσχέδιο ψηφιστεί με τη σημερινή του μορφή. 

Ιωάννα Χατζηαντωνίου «Η μη διαβούλευση με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας αγγίζει τα όρια του παραλογισμού» 

Τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν σχετικά με τις αλλαγές στον θεσμό της διαμεσολάβησης, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας, υπογράμμισε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Ιωάννα Χατζηαντωνίου. Όπως εξήγησε η βασική αλλαγή που φέρνει το πολυνομοσχέδιο στον θεσμό της διαμεσολάβησης αφορά στην υποχρεωτικότητα αυτής, γεγονός που όπως τόνισε «αγγίζει τα όρια του παραλογισμού» καθώς όπως κατήγγειλε δεν προηγήθηκε καμία διαβούλευση με τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Όπως έκανε γνωστό η κ. Χατζηαντωνίου το νομοσχέδιο αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 28 Δεκεμβρίου, δηλαδή κατά τη διάρκεια δικαστικών διακοπών, μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, ενώ ένα από τα σημεία στα οποία αντιδρά η δικηγορική κοινότητα είναι τόσο το εύρος των υποθέσεων που θα εφαρμόζεται καθώς  και το χρηματικό ύψος της διαμεσολάβησης που όπως ορίζεται είναι αρκετά υψηλό.
 
«Η υποχρεωτικότητα έγκειται στο γεγονός ότι είναι υποχρεωτικό να προσφύγεις στη διαμεσολάβηση σε ορισμένες κατηγορίες διαφορών, γιατί εάν προσφύγεις απευθείας στο δικαστήριο, τότε λοιπόν με τη μη απαραδέκτου, απορρίπτεται το έντυπο βοήθημά σου. Δηλαδή εάν κάνουμε προσπάθεια για διαμεσολάβηση με τον διαμεσολαβητή, και δεν συμφωνήσουμε, πρέπει το πρακτικό της αποτυχίας της διαμεσολάβησης, να προσκομιστεί οπωσδήποτε στη συζήτηση της αγωγής μας στο δικαστήριο. Εάν δεν προσκομισθεί αυτό το πρακτικό, τότε απορρίπτεται η αγωγή» εξήγησε η ίδια ενώ ερωτηθείσα σχετικά με το ύψος της αμοιβής εξήγησε πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τις δύο πρώτες ώρες προβλέπεται αμοιβή ύψους 170 ευρώ και κάθε επιπλέον ώρας 100 ευρώ, κόστος ιδιαίτερα υψηλό, το οποίο όπως υπογράμμισε «αν αποτύχει η διαμεσολάβηση και προσφύγει κάποιος στο δικαστήριο η δαπάνη αυξάνεται».
 
« Η σημερινή αποχή είναι συμβολική» εξήγησε η ίδια, προαναγγέλλοντας πως σύμφωνα με συζητήσεις που έχουν γίνει στην Ολομέλεια, σε περίπτωση ψήφισης ως έχει του πολυνομοσχεδίου,  «θα προσφύγουμε και σε εθνικά και περιφερειακά δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, γιατί πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι η διαμεσολάβηση υποχρεωτική».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.