«Απευθυνομαστε στους πολλους, τους μη προνομιουχους»

Συνέντευξη τύπου έδωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σερρών και πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Μάρκος Μπόλαρης ξεκινώντας από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ πριν από 34 χρόνια. Είπε χαρακτηριστικά ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε πολιτική τομή ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ «μια δύναμη που συντόνιζε πολλούς έλληνες πολίτες στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο». Έθιξε θέματα της επικαιρότητας όπως το φορολογικό, αλλά και τα αγροτικά, όπως και ζητήματα ιδιωτικοποίησης της παιδείας αλλά και της υγείας.

Ο κ. Μπόλαρης συμμετείχε στη συνέχεια σε ευρεία σύσκεψη της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στα γραφεία του κόμματος στην πλατεία Ειρήνης όπου η συμμετοχή των στελεχών ήταν πολύ θερμή μια και υπήρχαν και πολλοί όρθιοι.

Τον κ. Μπόλαρη υποδέχτηκαν ο γραμματέας της ΝΕ Παύλος Δαμιανίδης, οι βουλευτές Γιώργος Πεταλωτής και Αχμέτ Χατζηοσμάν και η Μαρία Καρδίμη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου ΠΑΣΟΚ.

Ο Π. Δαμιανίδης έκανε λόγο για ανοιχτό νομαρχιακό συμβούλιο που επρόκειτο να συνεδριάσει λίγο μετά τη συνέντευξη τύπου με θέμα τον εορτασμό της 3ης Σεπτεμβρίου. Σημείωσε ότι ξεκίνησε με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου στο Θησείο και πρόσθεσε ότι το επόμενο θέμα του συμβουλίου αφορά στον

προγραμματισμό της νέας χρονιάς.

Γ. Πεταλωτής

Το νομοσχέδιο για τη φορολογία θα πλήξει τον μέσο έλληνα πολίτη

Ο Γ. Πεταλωτής μίλησε με τη σειρά του για «κλίμα ενθουσιασμού, ειδικά από τη νεολαία, κλίμα προοπτικής στις δύσκολες εποχές που περνάμε» στην πρόσφατη συγκέντρωση στο Θησείο. Σχετικά με την παρουσία του κ. Μπόλαρη και την ομιλία που επρόκειτο ν’ ακολουθήσει, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι σχεδίαζαν να του θέσουν ζητήματα της Ροδόπης σχετικά με την ανάπτυξη, την αποβιομηχάνιση, την υγεία με ιδιαίτερη μνεία στο νοσοκομείο Κομοτηνής. «Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά εξαπατώντας το λαό της Ροδόπης, προχώρησε σε εξαγγελίες ο υπουργός Δ. Αβραμόπουλος» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στα εγκαίνια της ΔΕΘ είναι η διαμαρτυρία των πολιτών. Πρόσθεσε ότι αυτή την εβδομάδα θα συζητήσουν στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη φορολογία, «το οποίο θα πλήξει τον μέσο έλληνα πολίτη ο οποίος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως πολίτης β΄ κατηγορίας».

Α. Χατζηοσμάν «Δυστυχώς η ΝΔ έχει ξεχάσει τη Ροδόπη»

Ο Α. Χατζηοσμάν μίλησε για τα προβλήματα της Ροδόπης με την επισήμανση «δυστυχώς η ΝΔ έχει ξεχάσει τη Ροδόπη» κι εξηγώντας. «Καθημερινά κλείνουν εργοστάσια. Οι αγρότες μας, οι καπνοπαραγωγοί μας έχουν έρθει σε αδιέξοδο, οι νέοι μας βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία, ο νομός υστερεί σε βασικά έργα υποδομής, όπως το νοσοκομείο και το οδικό δίκτυο του ορεινού όγκου. Έχουμε χορτάσει υποσχέσεις, αναγκαζόμαστε να γυρίσουμε σελίδα στη χώρα μας και να πετύχουμε τα αυτονόητα για τον κάθε πολίτη.

Ξεκινά μια πολιτική χρονιά με πολιτικές εξελίξεις»
κατέληξε.

Μ. Καρδίμη «Η κυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του ελληνικού λαού»

Η Μαρία Καρδίμη μίλησε με τη σειρά της για «πολλά και σωρευμένα προβλήματα του νομού Ροδόπης, τα οποία αυξάνονται καθημερινά». Σχολίασε ότι «η 3η Σεπτέμβρη αποτελεί για το ΠΑΣΟΚ ένα ιδεολογικό και πολιτικό ορόσημο. Ο Α. Παπανδρέου με σύνθημα την αλλαγή κατέστησε το ΠΑΣΟΚ πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία, φέρνοντας στο προσκήνιο όλες τις ομάδες που ήταν στο περιθώριο». Η κ. Καρδίμη τόνισε ότι σε όλα τα μέλη μεταφέρεται ένα «μήνυμα συστράτευσης, αγώνα και αντίστασης ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης η οποία αυξάνει καθημερινά τα προβλήματα όλων των οικογενειών καθιστώντας τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.

Η κυβέρνηση βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του ελληνικού λαού κι αντί να φροντίζει να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη λαμβάνει μέτρα που καθιστά τους επαγγελματίες ανίκανους ν’ ανταπεξέλθουν στα καθημερινά τους προβλήματα» είπε προσθέτοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κίνημα ελπίδας».

Μ. Μπόλαρης

Ο Μ. Μπόλαρης έκανε μια διαδρομή στο παρελθόν της ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ περιγράφοντας. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου ανταποκρινόμενος στο βασικό αίτημα της ελληνικής κοινωνίας, το βασικό πρόβλημα του έλληνα πολίτη, έκανε πολιτική τομή στα πολιτικά πράγματα της χώρας ιδρύοντας το ΠΑΣΟΚ. Ιδρύθηκε για να είναι η φωνή, η δύναμη που θα συντονίζει τους πολλούς έλληνες, τους μη προνομιούχους, τον εργάτη, τον αγρότη, τον φοιτητή, τον συνταξιούχο στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο.

Όντας η φωνή των πολλών ελλήνων το ΠΑΣΟΚ γιγαντώθηκε και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα πήρε την εντολή διακυβέρνηση της χώρας κι έκανε τομές: έκανε συμμέτοχους όλους τους πολίτες στα πράγματα της χώρας γιατί μέχρι τότε το 60% των ελλήνων ήταν έξω από τις διαδικασίες.

Ένωσε τους έλληνες, αναγνώρισε την Εθνική Αντίσταση, το μεγαλείο του ελληνικού λαού απέναντι στους τυράννους και παρενέβη με θεσμούς αποκέντρωσης, δίνοντας υπόσταση στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έκανε μεγάλη τομή στην υγεία, ιδρύοντας το ΕΣΥ, ιδρύοντας κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα, τοπικά μικρά νοσοκομεία. Έκανε την παρέμβαση της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης δίνοντας στους πολίτες του νομού τη δυνατότητα ν’ αυτοδιοικηθούν, τη μεγάλη παρέμβαση με τον Καποδίστρια».

Ο κ. Μπόλαρης
ανέφερε ότι οι πολίτες αναγνώρισαν τα πλεονεκτήματα της κοινωνικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ δίνοντας ως παράδειγμα τα ΚΑΠΗ, τις παρεμβάσεις στη σύνταξη και τον ιατροφαρμακευτικό τομέα. «Το κοινωνικό συμβόλαιο του Ανδρέα Παπανδρέου με το λαό, η παρέμβαση που έκανε το 1974, οι υποσχέσεις που έδωσε στο λαό, υλοποιήθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Αλλαγή σελίδας

Ο κ. Μπόλαρης στάθηκε στο 2004, χρονιά που η κάλπη και ο ελληνικός λαός έδειξαν εμπιστοσύνη στον Κώστα Καραμανλή, αναφέροντας ότι η εντολή ανανεώθηκε το 2007. «Πέντε χρόνια μετά την πρώτη εντολή στον Κ. Καραμανλή η ελληνική κοινωνία αισθάνεται ότι βρίσκεται πριν από το 1981, ότι υπάρχει μια κυβέρνηση που εργάζεται για το καλό των λίγων, των ισχυρών, της οικονομικής ολιγαρχίας.

Σήμερα, απευθυνόμαστε στους πολλούς, τους μικρομεσαίους, τους μη προνομιούχους, τους ανθρώπους που μοχθούν για να πάει μπροστά ο τόπος και δε μπορούν ν’ απολαύσουν το αποτέλεσμα αυτού του μόχθου γιατί η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή του πλούτου υπέρ των ολίγων».


Στη συνέχεια, ο κ. Μπόλαρης μίλησε για προβλήματα στον τομέα της υγείας, με την επισήμανση ότι «ένα από τα πιο δυσβάσταχτα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας είναι τα τεράστια βάρη της όταν σπουδάζουν τα παιδιά τους. Αντί η κυβέρνηση να σκύψει πάνω στα προβλήματα της παιδείας, έχουμε τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι με τα θέματα της εισαγωγής των παιδιών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θ’ ασχοληθούν στην επόμενη τετραετία.

Αυτά, δεν είναι λάθος πολιτική αλλά υλοποίηση πολιτικής γιατί η πολιτική της ΝΔ όλα αυτά τα χρόνια είναι η σαλαμοποίηση. Κόβουμε κομμάτια από το δημόσιο τομέα, από το κοινωνικό κράτος και τα περνούμε στους ιδιώτες. Κόβουμε κομμάτια από την τεχνική εκπαίδευση και τα δίνουμε στους ιδιώτες, όπως και από τα νηπιαγωγεία.

Κόβουμε κομμάτια από τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για να τα δώσουμε στα ΚΕΣ τα οποία ονομάζουμε κολέγια. Ρωτήσαμε χθες στη Βουλή τον υπουργό ποια είναι η θέση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην καταιγιστική επίθεση που δέχεται ο έλληνας γονιός με το παιδί που τέλειωσε το λύκειο και θέλει να σπουδάσει. Υπάρχει μια επίθεση παραπληροφόρησης από όλα τα μεγάλα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες. Οι κύριοι των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών υπόσχονται ότι θα βγάλουν μηχανικούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους χωρίς να έχουν υποδομές. Έγιναν ξαφνικά τα ΚΕΣ Πολυτεχνεία και δεν παρεμβαίνει το κράτος για να προστατέψει τα παιδιά;

Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πολύ καλή στην υπεράσπιση των συμφερόντων, αλλά είναι αδέξια στην προάσπιση των δικαιωμάτων των μη προνομιούχων ελλήνων».


Σχολίασε ότι εξυπηρετεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τα διυλιστήρια και τις μεγάλες εισαγωγικές εταιρίες.

Αγρότες

Με αφορμή την αναφορά του στα πετρελαϊκά τραστ, ο κ. Μπόλαρης έκανε νύξη για το πετρέλαιο των αγροτών. «Βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη απάτη από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την υπόθεση της φορολογίας του πετρελαίου κι αυτά τα είχαμε πει ως ΠΑΣΟΚ τον Γενάρη. Είχαμε πει ότι αν ο κ. Κοντός ήθελε να αντιμετωπίσει τη λαθρεμπορία του πετρελαίου θα έπρεπε να κάνει παρέμβαση στην πηγή, στα διυλιστήρια κι όχι να φορολογεί τον αγρότη που πάει στο χωράφι του».

Μένοντας στα αγροτικά ζητήματα, ευρισκόμενος σ’ έναν αγροτικό νομό, ο κ. Μπόλαρης μίλησε για την κτηνοτροφία. «Κλείσαμε προχθές ένα νομοσχέδιο για τους κτηνοτρόφους και είναι γνωστή η δύναμη της κτηνοτροφίας στη Θράκη. Το νομοσχέδιο δεν αφορούσε στους κτηνοτρόφους, δεν έλυσε κανένα πρόβλημα των κτηνοτρόφων γιατί σε ό,τι αφορά στο γάλα υποτιμήθηκε η αξία του σε σχέση με τον κτηνοτρόφο τέσσερις φορές. Το ίδιο διάστημα η τιμή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων ανεβαίνει κατακόρυφα, έχει φτάσει στο 40%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μόναχο το γάλα πωλείται με 80 λεπτά το λίτρο ενώ στην Ελλάδα, στην Κομοτηνή και σε όποια πόλη, το ίδιο γάλα από τις ίδιες αλυσίδες μάρκετ πωλείται με 1,30 1,40 1,45, δηλαδή 80% πάνω».


Ο κ. Μπόλαρης σχολίασε ότι τα προβλήματα των κτηνοτρόφων έχουν να κάνουν με την υποστήριξη που παρέχει η κυβέρνηση «στα καρτέλ, στους ολίγους».

Στη συνέχεια έκανε λόγο για φορολογική επιδρομή, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα Αλογοσκούφη «κεφαλικό φόρο». Μίλησε επίσης για τα παιδιά των 300, 400 και 500 ευρώ το μήνα που είναι στο στόχαστρο. «Η κυβέρνηση δε θέλει να φορολογήσει το μεγάλο κεφάλαιο γι’ αυτό κι επιχειρεί να καλύψει τα κενά στα δημοσιονομικά της χώρας φορολογώντας κεφαλικά όλους τους υπόλοιπους, αυτούς στους οποίους απευθύνεται το ΠΑΣΟΚ και για τους οποίους ιδρύθηκε».

Πρόσθεσε ότι τις επόμενες μέρες το ΠΑΣΟΚ θα διοργανώσει στην Κομοτηνή ανοιχτή συγκέντρωση.

ΑπαντήσειςL

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί το ΠΑΣΟΚ αν και ξεκίνησε ως κόμμα των μη προνομιούχων δεν ψηφίζεται από τους μη προνομιούχους είπε. «Οι πολίτες ψηφίζουν με βάση αυτά που περιμένουν. Το 2004 ήξεραν ότι από το ΠΑΣΟΚ είχαν πάρει πολλά και υπήρχε κάποιος που τους υποσχόταν περισσότερα. Σήμερα γνωρίζουν ότι δε μπορούν να περιμένουν τίποτε από τη Δεξιά και τον κ. Καραμανλή, γιατί έχουν βιώσει συνεχείς μεταρρυθμίσεις».

Είπε ότι οι πολίτες εισπράττουν απογοήτευση «γιατί ο κ. Καραμανλής δε βρήκε ένα μέτρο υπέρ των πολλών όλον αυτό το χρόνο».

Ο κ. Μπόλαρης μετέφερε την άποψη ότι η μεταστροφή του κόσμου θα είναι ραγδαία με το επιχείρημα ότι δε μπορεί πλέον να περιμένει.

Απέναντι στο ενδεχόμενο να συνεργαστεί το ΠΑΣΟΚ με άλλο κόμμα μετά τις εκλογές ο κ. Μπόλαρης είπε. «Το ΠΑΣΟΚ είναι οι πολίτες, είναι οι πολλοί, είναι τα μικρομεσαία του στελέχη. Οι πολίτες που θέλουν αλλαγή πολιτικής θα στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ για να έχει αυτοδυναμία στις εκλογές. Αυτή την αυτοδυναμία επιδιώκουμε για να κάνουμε την ανατροπή της δεξιάς πολιτικής που έχει ασκηθεί τα τελευταία χρόνια. Θέλουμε να κάνουμε αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πολλών, αυτών που τον παράγουν τον πλούτο. Εάν έχουμε αυτή την εντολή θέλουμε να κυβερνηθεί ο τόπος από την ευρύτερη δυνατή συμμαχία δημοκρατικών δυνάμεων. Το έχει δηλώσει το ΠΑΣΟΚ, το έχει αποφασίσει στο συνέδριό του και είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες, έχοντας την αυτοδυναμία. Κερδίζοντας τις εκλογές, έχοντας την αυτοδυναμία, δε θα πει αρκεί και θα κάνει μόνο του τους υπουργούς του, αλλά δηλώνει ότι η ευρύτερη δυνατή συμμαχία είναι αυτή που μπορεί ν’ ανατρέψει τις δεξιές πολιτικές».

Μιλώντας για τη Θράκη, ο Μάρκος Μπόλαρης σχολίασε ότι η Μακεδονία και η Θράκη αντιμετωπίζουν την πρόκληση του καπνού ανατολικού τύπου και αναφέρθηκε σε «πολιτικές που είναι εις βάρος των καπνοπαραγωγών. Χρειάζεται ν’ αυξηθεί το ποιοτικό παρακράτημα έτσι ώστε να μείνουν στην καπνοπαραγωγή, χρειάζεται ζωνοποίηση για να μπορούμε να κατευθύνουμε τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων ανάλογα με το προϊόν. Δεν είναι δυνατόν να παίρνει ο καπνός την ίδια επιδότηση με το βαμβάκι και το σιτάρι».

Πρόσθεσε ότι η είσοδος της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχει αρνητικές και θετικές συνέπειες για τους έλληνες αγρότες και αναφέρθηκε στη ζημιά που έπαθαν οι έλληνες κτηνοτρόφοι των μικρών ζώων το περασμένο Πάσχα γιατί έγιναν αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία με χαμηλές τιμές.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.