Απασα η Κοινωνια Πολιτων παρουσα στην πρωτη του Γιαννη Γκαρανη ως υποψηφιου δημαρχου

Υπεραμύνθηκε των έργων της διοίκησης και έδωσε το στίγμα της παράταξης για το μέλλον - «Η πρόοδος του τόπου μας με πράξεις είναι το κεντρικό μας σύνθημα»

«Με βαρύ το αίσθημα της ευθύνης, αλλά και βαθύτατα συγκινημένος για την τιμητική στο πρόσωπό μου επιλογή των συνεργατών και συναδέλφων μου στην Κοινωνία Πολιτών, αναλαμβάνω το φορτίο εκπροσώπησης μιας παράταξης, που ήδη έχει παράγει ουσιαστικό έργο και έχει θέσεις στέρεες βάσεις για να συνεχίσει αυτήν την πορεία ακούραστα και με νέες ιδέες». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του ο νέος επικεφαλής της δημοτικής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης στην επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητάς του.
 
Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του ξενοδοχείου «Chris and Eve» το απόγευμα της Παρασκευής με σύσσωμη την ομάδα της «Κοινωνίας Πολιτών», σε μια συμβολική κίνηση, να δίνει το παρών -του νυν δημάρχου κ. Γιώργου Πετρίδη μηδέ εξαιρουμένου, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί κι ο ίδιος πως θα στηρίξει το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί στο τιμόνι της δημοτικής παράταξης.
 
 Ο κ. Γκαράνης ξεκίνησε την ομιλία του τονίζοντας την κρισιμότητα και σπουδαιότητα των επερχόμενων δημοτικών εκλογών καθώς  «η επικείμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση θα αναδείξει τη Δημοτική Αρχή, που θα βρεθεί αντιμέτωπη με ακόμη μεγαλύτερες προκλήσεις. Θα κληθεί να διοικήσει τον Δήμο Κομοτηνής μέσα σε μια συνεχιζόμενη δύσκολη χρονική συγκυρία, με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον της χώρας να υπαγορεύει πολιτικές ευθύνης και σοβαρότητας». «Ο Δήμος, ο εγγύτερος στον πολίτη θεσμός» εκτίμησε ο κ. Γκαράνης μετά βεβαιότητας «θα κληθεί μέσα σ’ ένα ολοένα και περισσότερο ανταγωνιστικό περιβάλλον να διεκδικήσει πόρους και προγράμματα, που θα επενδύονται για την ενίσχυση της τοπικής ανάπτυξης και τις αναδυόμενες νέες ανάγκες των επερχόμενων καιρών» για να σημειώσει πως «οι πόροι αυτοί είναι περισσότερο απαραίτητοι από ποτέ, δεδομένης της συνεχώς μειούμενης κρατικής επιχορήγησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρά τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των συνδημοτών μας». 

Επί οκτώ χρόνια «ενωμένη κι αταλάντευτη» η Κοινωνία Πολιτών 

Κατά την ομιλία του ο κ. Γκαράνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οχτώ χρόνια κατά τα οποία η Κοινωνία Πολιτών «ενωμένη κι αταλάντευτη», όπως επεσήμανε, διαχειρίζεται τη διοίκηση του δήμου για να τονίσει πως «είμαστε άριστοι γνώστες των θεμάτων της πόλης και των οικισμών της, κι έχουμε βαθιά συναίσθηση της ευθύνης μας για τη συνέχιση αυτού του έργου». Δίνοντας τους άξονες πάνω στους οποίους βάδισε η πολιτική της «Κοινωνίας Πολιτών» ο ίδιος αποτίμησε πως «η Δημοτική Αρχή στη διάρκεια της τελευταίας οχταετίας έχει να επιδείξει ένα πολύ σημαντικό έργο, μέσα σε αντίξοες συνθήκες» δεσμευόμενος πως «με κύριες προτεραιότητές μας τη στήριξη και την ενίσχυση των ασθενέστερων οικονομικά και κοινωνικά συμπολιτών μας, την κατασκευή ουσιαστικών και στοχευμένων έργων υποδομής, την τόνωση της τοπικής μας οικονομίας, την δημιουργία ενός Δήμου φιλικού προς τους δημότες και την εμπέδωση μια στέρεης αναπτυξιακής νοοτροπίας προσανατολισμένες στις ανάγκες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας  βαδίζουμε με δύναμη, με επιμονή και θέληση».
 
Από την ομιλία του κ. Γκαράνη δεν έλειψε και μια πρώτη αποτίμηση του μέχρι τώρα έργου της διοίκησης του δήμου, στεκόμενος ιδιαίτερα στην οικονομική εξυγίανση του δήμου, την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, την ανάπλαση και ανάδειξη του κέντρου της Κομοτηνής με τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων και παρεμβάσεων σε κεντρικές αρτηρίες της πόλης, την ανακαίνιση της Τσανακλείου, τον βιολογικό στους παραλιακούς οικισμούς, τη στήριξη του πολιτισμού κ.ά. 

«Δεχόμαστε την κριτική, όπως και τις προτάσεις, που συμβάλουν στον δημιουργικό διάλογο» 

«Η παράταξή μας δεν πολιτεύτηκε με γνώμονα τις μεγαλόστομες διακηρύξεις. Δεν αντιμετωπίσαμε τους συνδημότες μας με αδιέξοδες και ανεφάρμοστες συνθηματολογικές δεσμεύσεις. Δε δώσαμε υποσχέσεις, χωρίς αντίκρισμα υλοποίησης» είπε στη συνέχεια ο κ. Γκαράνης για να δεσμευτεί ότι «με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε και στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές».
 
«Δεχόμαστε την κριτική» συμπλήρωσε, «όπως και τις προτάσεις, από τις υπόλοιπες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και την κοινωνία των πολιτών, που συμβάλουν στον δημιουργικό διάλογο. Η πορεία μας έχει αποδείξει, ότι δεν διστάζουμε να υιοθετήσουμε κάθε σοβαρή και ρεαλιστική πρόταση. Ζητάμε όμως αυτές οι προτάσεις να είναι στοιχειοθετημένες και κοστολογημένες, στο πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου και των υφιστάμενων χρηματοδοτικών εργαλείων, και όχι ένα, έστω και καλόπιστο, ευχολόγιο. Τέτοιες στρατηγικές και τακτικές στο παρελθόν μας έφεραν ένα βήμα πριν την καταστροφή και δεν προτιθέμεθα να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο για τον Δήμο Κομοτηνής». 

«Επιδιώκουμε για την επόμενη μέρα, να μας δοθεί από τους συνδημότες μας η δυνατότητα να εργαστούμε» 

Αναφερόμενος στο νέο σκηνικό που διαμορφώνει ο Κλεισθένης ο επικεφαλής της Κοινωνίας Πολιτών τόνισε πως ο Δήμος Κομοτηνής χρειάζεται μια διοίκηση με σταθερότητα, με δυνατότητα αυτοδύναμης και αυτοτελούς διακυβέρνησης για αυτό και ζήτησε «ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό από την πρώτη Κυριακή που θα διασφαλίσει τη δημιουργία συμμαχιών, στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων και όχι με γνώμονα την τήρηση πολιτικών ισορροπιών ή προσωπικών φιλοδοξιών».
 
«Αυτό που εμείς, ως παράταξη επιδιώκουμε για την επόμενη μέρα, είναι να μας δοθεί από τους συνδημότες μας η δυνατότητα να εργαστούμε, προκειμένου να συνθέσουμε δημιουργικά την αυτοδιοικητική εμπειρία των παλιότερων με τον ενθουσιασμό και τη διάθεση για προσφορά των νεότερων» ξεκαθάρισε ο κ. Γκαράνης για να διαβεβαιώσει πως, «αποφεύγοντας τις μεγαλόσχημες διακηρύξεις και τις εύκολες κινήσεις εντυπωσιασμού, κατερχόμαστε στις αυτοδιοικητικές εκλογές με συγκροτημένο όραμα και ήδη καταρτισμένο στρατηγικό σχεδιασμό. Έναν σχεδιασμό, που φιλοδοξεί να θέσει γερές βάσεις, οι οποίες θα αποτελέσουν το θεμέλιο για την μακροχρόνια σταθερότητα και την μακρόπνοη ανάπτυξη».
 
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Γκαράνης υπογράμμισε πως «η πρόοδος του τόπου μας με πράξεις, που θα είναι το αποτέλεσμα σκληρής, επίμονης δουλειάς, με γνώση και συνέπεια, είναι το κεντρικό μας σύνθημα», καλώντας καλόπιστα «κάθε μία και κάθε έναν από εσάς να συμβάλει σε αυτό με προτάσεις και πρωτοβουλίες».
 
Ο ίδιος δεσμεύτηκε πως στο αμέσως προσεχές μέλλον η Κοινωνία Πολιτών θα παρουσιάσει αναλυτικά και εκτενώς το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του συνδυασμού και κάλεσε σε συστράτευση όλους εκείνους, που οραματίζονται έναν Δήμο Κομοτηνής οικονομικά εύρωστο. Έναν Δήμο με στρατηγική διαμόρφωσης μιας ξεχωριστής πολιτιστικής ταυτότητας, χωρίς διακρίσεις και διαχωριστικές γραμμές. Έναν Δήμο, που θα έχει ως κύρια προτεραιότητά του την εξυπηρέτηση των πολιτών και την επένδυση σε έργα υποδομής, που θα βελτιώνουν την καθημερινότητά τους».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.