Απαραιτητοι και με αυξημενο φορτο εργασιας οι λογιστες τον καιρο της πανδημιας

Θεόδωρος Σαββάκης: «Κάνουμε πολλά περισσότερα από αυτά για τα οποία αμειβόμαστε»

Ξεκίνησε χθες, Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων για την μη επιστρεπτέα προκαταβολή της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων λόγω του κορωνοϊού,  με θερμό όπως καταγράφεται ενδιαφέρον από πλευράς επαγγελματιών και επιχειρήσεων της Ροδόπης αλλά και επιπλέον φόρτο εργασίας για τους λογιστές και φοροτεχνικούς των επιχειρήσεων που καλούνται να ανταπεξέλθουν στις επιπλέον, λόγω κορωνοϊού, υποχρεώσεις.

Οι λογιστές άλλωστε όπως έχει καταγραφεί και στο πρόσφατο παρελθόν καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας ανέλαβαν μεγάλο φόρτο εργασίας για την εκπλήρωση τόσο των «παραδοσιακών» τρεχόντων υποχρεώσεων των επιχειρήσεων αλλά και όσων ανέκυψαν ως αποτέλεσμα της πανδημίας. Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης κ.Θεόδωρος Σαββάκης «οι λογιστές έδειξαν μεγάλη υπευθυνότητα έναντι τόσο των πολιτών, των φορολογουμένων και του κράτους, κρατώντας τα γραφεία μας ανοιχτά για την εκπλήρωση όλων των ανοιχτών θεμάτων και μάλιστα σε χρονικά όρια που ήταν μόλις ανεκτά».

Από τα προγράμματα της μη επιστρεπτέας προκαταβολής, τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας και ευρύτερα ό,τι αφορά στη νέα πραγματικότητα που έφερε ο κορωνοϊός και αφορά στο επιχειρείν, όλα έχουν περάσει μέσα από τα λογιστικά γραφεία, όπως εξήγησε ο ίδιος, «αποδεικνύοντας μεγάλη υπευθυνότητα, χωρίς πολλές φορές να πληρώνουν όχι απλά τα βασικά αλλά και τα χρήματα που αντιστοιχούν στις επιπλέον εργατοώρες της απασχόλησης αλλά της γνώσης που απαιτείται καθώς οι αλλαγές είναι πολλές».

«Τα γραφεία μας τα κάνουν πλέον όλα»

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένης και της έναρξης υποβολής των αιτήσεων για την μη επιστρεπτέα προκαταβολή που θα δοθεί σε επιχειρήσεις της ΠΑΜ-Θ, αλλά και της αμοιβής που θα κληθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να καταβάλλουν στα λογιστικά τους γραφεία και τις ενδεχόμενες αντιδράσεις ο κ. Σαββάκης θέλησε να υπογραμμίσει τον φόρτο εργασίας αλλά και την υπευθυνότητα που απαιτεί η διαδικασία. «Η τιμή για τις υπηρεσίες μας δεν είναι κάτι που θέλω να συζητήσω διότι κανείς δεν γνωρίζει τη δουλειά που απαιτείται» ανέφερε ο ίδιος χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ακόμα και όσοι, λίγοι, επιλέξουν να υποβάλλουν μόνοι τους τα χαρτιά, απαιτούνται χαρτιά και δικαιολογητικά τα οποία θα κληθούν να δώσουν, όπως και γίνεται οι λογιστές. «Τα γραφεία μας τα κάνουν πλέον όλα. Στην πλάτη μας πολλοί ζουν και βγάζουν λεφτά, αλλά περνούν όλα πρώτα από εμάς» δήλωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά τονίζοντας πως «επιτέλους πρέπει να μας αναγνωρίσουν τουλάχιστον το κομμάτι που μας αναλογεί, το ότι κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα από αυτά που αμειβόμαστε».

«Το βάθος της επιχείρησης και την επιχείρηση την γνωρίζει αυτός που την ζει καθημερινά και σε όλες τις στιγμές της» τόνισε ο ίδιος επισημαίνοντας πως για την μη επιστρεπτέα προκαταβολή απαιτείται η συμπλήρωση 19 πεδίων την γνώση των οποίων την έχουν οι λογιστές κάθε επιχείρησης, για να επισημάνει πως η δουλειά δεν σταματά στην κατάθεση της αίτησης, αλλά απαιτείται παρακολούθηση τόσο της πορείας της όσο και των όσων θα κληθούν μετά οι δικαιούχοι να εκτελέσουν.  Ο ίδιος γνωστοποίησε πως το ενδιαφέρον από πλευράς των επιχειρήσεων είναι έντονο για να καλέσει τους επαγγελματίες να απευθυνθούν στους λογιστές τους ώστε «να γίνει η δουλειά σύμφωνα με τα χρονικά όρια που έχουν τεθεί, με σοβαρότητα και ευθύνη».

Προσοχή στις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ερωτηθείς σχετικά με τις λοιπές υποχρεώσεις έως το τέλος του έτους αλλά και τις «παγίδες» που ενδεχομένως θα πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών ν. Ροδόπης αναφέρθηκε τόσο στα αναδρομικά των συνταξιούχων εφιστώντας την προσοχή για την κατάθεση των δηλώσεων όσο και στις ηλεκτρονικές αποδείξεις που θα πρέπει όλοι να συγκεντρώσουν έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα όπως εξήγησε όλα τα φυσικά πρόσωπα αλλά και οι επαγγελματίες θα πρέπει φέτος να εξοφλήσουν, με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών συνολικής αξίας έως 30% των ετησίων πραγματικών εισοδημάτων τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το ακάλυπτο ποσό θα φορολογείται με συντελεστή 22%.

Κληθείς να σχολιάσει το τρέχον έτος σε ό,τι αφορά την οικονομική επιβίωση του επιχειρείν ο κ. Σαββάκης έκανε λόγο για μία κακή χρονιά, γεγονός που επιβεβαιώνεται από τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία του συνόλου των επιχειρήσεων, για να καταλήξει πως για τον οικονομικό απολογισμό της χρονιάς αρκεί το ότι «όπως έχουν δείξει μελέτες, μετά το τέλος της πανδημίας 80εκατ. συνάνθρωποί μας σε παγκόσμιο επίπεδο θα ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας. Αυτό και μόνο αποτελεί ένα δυνατό ταρακούνημα για τον ενδεχόμενο σκεπτικισμό μας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.