Απαραιτητη η συνολικη προσεγγιση στην ενεργειακη αναβαθμιση των κτιριων

Δημήτρης Λουρίκας «Θα πρέπει να βλέπουμε ευρύτερα την προστασία του κτιρίου, είτε πρόκειται για ηχομόνωση, πυροπροστασία ή άλλες παρεμβάσεις» - Ενημέρωση για το θέμα της ευρύτερης προστασίας των κτιρίων κατά την ενεργειακή αναβάθμιση θα πραγματοποιήσει το ΤΕΕ Θράκης

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την μεγάλη φωτιά στον πύργο Grenfell στο Λονδίνο, όπου υπολογίζεται πως 80 άτομα έχασαν τη ζωή τους, με ένα από τους παράγοντες που θεωρείται πως ευθύνεται για την έκταση που έλαβε η φωτιά, να είναι τα υλικά από τα οποία κατασκευάστηκε η μόνωση που είχε τοποθετηθεί στο κτίριο. 

Το θέμα της ασφάλειας των υλικών αυτών, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς πως και στην Ελλάδα, πολλοί είναι αυτοί που έχουν επιλέξει κάποιο τύπο μόνωσης για τις κατοικίες τους, ενώ πολλοί θα θελήσουν να το κάνουν μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» το οποίο αναμένεται να ανοίξει τους επόμενους μήνες.
 
Για το θέμα ο «ΠτΘ» απευθύνθηκε στον πρόεδρο του ΤΕΕ Θράκης κ. Δημήτρη Λουρίκα, ο οποίος τόνισε πως η προσέγγιση πλέον, σε οποιαδήποτε παρέμβαση σε ένα κτίριο, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα όχι μόνο την θερμική μόνωσή του, αλλά πρέπει να γίνεται με βάση την γενικότερη προστασία του κτιρίου, όπως πυροπροστασία, ηχομόνωση και άλλα.
 
Για αυτό και το ΤΕΕ Θράκης, ενόψει του προγράμματος το οποίο αρχικά αναμενόταν να ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου αλλά φαίνεται να μετατίθεται για το φθινόπωρο, θα πραγματοποιήσει ειδική ημερίδα που θα καλύπτει το θέμα των μελετών και της ένταξης σε αυτό, εντάσσοντας στην επιμόρφωση των μηχανικών παράλληλα την ενημέρωση για τον τομέα της ευρύτερης προστασίας. 

Το κτίριο καθορίζει και το υλικό μόνωσης 

Αυτό που πολλές φορές ο κόσμος θεωρεί άκαυστο υλικό, δεν υπάρχει, αναφέρει ο κ. Λουρίκας, υπενθυμίζοντας πως και ο καθ’ ύλην αρμόδιος Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης με ανακοίνωσή του έχει τονίσει πως δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμα υλικά που να μην καίγονται, μιας και όλα έχουν ένα σημείο ανάφλεξης, ανάλογα με τις συνθήκες. Για αυτό και οι κανονισμοί πυροπροστασίας όλων των ευρωπαϊκών χωρών, σημείωσε, προσαρμόζουν ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου (κατοικία, δημόσιο, εργασίας κτλ) τις απαιτήσεις για τα υλικά και τα συστήματα με τα οποία κατασκευάζονται και εξοπλίζονται τα κτίρια.
 
Ειδικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο, οι κανονισμοί αυτοί βασίζονται στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά πρότυπα, τα οποία καθορίζουν τις απαραίτητες δοκιμές προκειμένου τα υλικά και τα συστήματα να κυκλοφορούν στην αγορά και να τοποθετούνται στα κτίρια με ασφάλεια. 

Δημοφιλή τα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης στην Ελλάδα 

Για το πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ οίκον, που δίνει ένα κίνητρο για να μονώσει κάποιος την κατοικία του, ο κ. Λουρίκας ανέφερε πως αυτά τα σύνθετα συστήματα εξωτερικής θερμομόνωσης αποτελούν μια από τις σημαντικότερες επεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης των κατασκευών στην Ελλάδα.
 
Αναπτύχθηκαν αρχικά στην Κεντρική Ευρώπη, και η τεχνολογία αναπτύσσεται συνεχώς, με την πρακτική να έχει δείξει πως η κατασκευή τους εμπεριέχει πλήθος τεχνικών λεπτομερειών και ειδικές απαιτήσεις κρίσιμες για την επιτυχία της εφαρμογής, και άγνωστες ακόμα και σε μηχανικούς που δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό, πόσο μάλλον σε συνεργεία όπου κάποιος ζητάει μόνωση, μιας και στις σημερινές εποχές της οικονομικής κρίσης, μεγάλο βάρος πέφτει στην οικονομική πλευρά.
 
«Οι εξωτερικοί τοίχοι των κτιρίων, όπως είναι σήμερα, με ένα ασβεστοκονίαμα και μια βαφή, αν αναβαθμιστούν με ένα απλό σύστημα θερμοπρόσοψης, μπορεί και να οδηγήσουν στην υποβάθμιση της πυροπροστασίας του κτιρίου» σημείωσε χαρακτηριστικά, κάτι που εξαρτάται ιδιαίτερα από το υλικό που έχει αυτό το σύστημα.
 
Μάλιστα πολλές φορές ο κίνδυνος μπορεί να προέρχεται όχι μόνο από την πυρκαγιά αυτή καθ’ εαυτή, αλλά από τα αέρια που εκλύονται κατά τη διάρκειά της, με μελέτες να έχουν βρει πως το 60% των θυμάτων σε τέτοιες περιπτώσεις να οφείλονται στους καπνούς και όχι στη φωτιά.
 
Για αυτό άλλωστε και ο νέος κανονισμός πυροπροστασίας, ο οποίος εκδόθηκε μόλις πρόσφατα, τον Μάρτιο του 2017, στην πυραντίσταση υπολογίζει τα φέροντα και μη φέροντα δομικά στοιχεία, καθώς και τα διαχωριστικά πυροδιαμερίσματα, που αναμένεται να εκτεθούν στην πυρκαγιά.
 
Σε αυτή την περίπτωση, σημειώνει ο κ. Λουρίκας, ο βασικός στόχος της πυροπροστασίας είναι ο περιορισμός της φωτιάς στο χώρο από τον οποίο ξεκίνησε, καθώς και η αποτροπή φαινομένων δομικής αστοχίας.
 
«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να έχουμε το κατάλληλο υλικό ούτως ώστε στο εύλογο χρονικό διάστημα μεταξύ του ξεσπάσματος της πυρκαγιάς και την άφιξη των σωστικών συνεργείων, να μην επεκταθεί το φαινόμενο» τόνισε. 

Συνολική προσέγγιση στην ενεργειακή αναβάθμιση 

Αυτό που θα πρέπει να γίνει ευρύτερα αντιληπτό, σημείωσε, είναι πως το πρόβλημα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων δεν είναι μια ανεξάρτητη εργασία, αλλά θα πρέπει να προσεγγιστεί με βάση την γενικότερη προστασία του κτιρίου γενικότερα.
 
«Αυτό που θα πρέπει να καταλάβει όποιος θέλει να κάνει ενεργειακή αναβάθμιση, ιδιαίτερα με την έλευση του Εξοικονομώ κατ’ οίκον, είναι πως δεν θα πρέπει να προσεγγίζεται μόνο με το αν το υλικό θα μας κάνει μια θερμική προστασία για το χειμώνα, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε ευρύτερα, είτε πρόκειται για την ηχομόνωση, την πυροπροστασία, όλο το πακέτο» τόνισε ο κ. Λουρίκας,
 
Αυτό, κατέληξε, μπορεί να διασφαλίσει στον πολίτη μόνο ο μηχανικός που το έχει σπουδάσει και το γνωρίζει καλύτερα και έχει τις γνώσεις που μπορεί να μην έχουν συνάδερφοί του που δε έχουν εξειδικευτεί σε αυτό, πόσο μάλλον ένα απλό συνεργείο το οποίο βάζει μόνωση χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό.
 
Ο κανονισμός έχει ειδικά υλικά τα οποία θα πρέπει να υπάρχουν, ειδικές συνθήκες που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και άποψη του Επιμελητηρίου είναι ότι θα πρέπει πάντα της αναβάθμισης να προηγείται μελέτη ανέφερε ο κ. Λουρίκας, καταλήγοντας πως «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι συμπολίτες μας είναι να ρωτούν τους μηχανικούς.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.