Απαραιτητη η καλη συνεργασια μαθητων και γονεων για την επιτυχια στις εξετασεις

Μορφωτικές Συναντήσεις από το ΜΟΚ για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την αποβολή του άγχους των μαθητών

Τους τρόπους με τους οποίους θα προσεγγίσουν τους στόχους τους στις πανελλήνιες εξετάσεις και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και το πώς θα διαχειριστούν το άγχος των εξετάσεων, γνώρισαν γονείς και μαθητές το απόγευμα του Σαββάτου 31 Μαρτίου στην αίθουσα διαλέξεων του Λαογραφικού Μουσείου Κομοτηνής, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΜΟΚ.
 
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε ημερίδα επαγγελματικού προσανατολισμού για μαθητές και γονείς με εισηγητή τον κ. Αναστάσιο Σαρρή, εκπαιδευτικό και σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού, ενώ το δεύτερο μέρος ομιλία με θέμα «Διαχείριση άγχους στις εξετάσεις» με εισηγήτρια την κ. Γλυκερία Καλαμάτα, Ψυχολόγο ΑΠΘ.
 
 

Επιμονή και προσήλωση στους στόχους 

Στοιχεία τα οποία οι μαθητές δεν έχουν πρόσβαση από μόνοι τους παρουσίασε ο κ. Σαρρής, πέρα δηλαδή αυτών που μπορούν να βρουν μέσω του διαδικτύου για τις σχολές, εστιάζοντας σε παράγοντες που οδηγούν τους μαθητές στην επιτυχία.
 
Σύμφωνα με τον ομιλητή, αυτοί είναι η επιμονή, το πώς θα διαχειριστούν την αποτυχία, η πίστη και η προσήλωση σε ένα στόχο.
 
Ακόμα, για τους μαθητές που φέτος θα δώσουν εξετάσεις για τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ο κ. Σαρρής εκτίμησε πως το τρίμηνο που απομένει είναι σημαντικό για να γίνουν οι ορθές επαναλήψεις, αλλά και να διερευνήσουν τις σχολές και τις σπουδές που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία, προσπαθώντας να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους. «Αυτό που τους συμβουλεύω είναι να διαλέξουνε αυτό που θα τους κάνει να είναι πραγματικά ευτυχισμένοι όταν θα είναι εκεί, να το αγαπήσουν για να μπορέσουν να αποδώσουν καλύτερα, αυτό δηλαδή που κάνει την καρδιά τους να χτυπά πιο δυνατά» ανέφερε.
 
Όσο για τους γονείς και πώς αυτοί επηρεάζουν τη διαδικασία, ο κ. Σαρρής επισήμανε πως το άγχος τους πολλές φορές επηρεάζει και τους μαθητές, προβάλλοντας τα απωθημένα τους μερικές φορές στους μαθητές, για αυτό και αναφέρθηκε στην ανάγκη οι γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί να διερευνήσει τα ενδιαφέροντα, τις ανάγκες τους και να επιλέξει με βάση αυτά.
 
 

Σημαντικός παράγοντας η διαχείριση του άγχους 

Πολλές φορές οι γονείς είναι αυτοί που μεταδίδουν το άγχος στα παιδιά, σημείωσε η κ. Καλαμάτα, τονίζοντας πως τα παιδιά πρέπει να βάλουν προτεραιότητες, βλέποντας τι είναι σημαντικό και λιγότερο σημαντικό, και να επικεντρωθούν στα πιο σημαντικά, με στόχους σε μικρά μικρά βήματα.
 
«Για να φτάσεις στην κορυφή, πρέπει να ανέβεις πολλά σκαλοπάτια, οπότε αν βάλεις στόχο να ανεβαίνεις ένα σκαλοπάτι τη φορά, είναι πιο εύκολο από το να προσπαθήσεις να πηδήξεις για να φτάσεις εκεί» σημείωσε, τονίζοντας πως δεν θα πρέπει οι γονείς να αγχώνονται τόσο πολύ για τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ότι δεν τελειώνουν όλα με τις εξετάσεις. «Τα παιδιά θεωρούν τις εξετάσεις το σημαντικότερο γεγονός που θα συμβεί στη ζωή τους», τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Καλαμάτα, «ένα μεγάλο λάθος το οποίο θα καταλάβουν αργότερα, όμως επειδή στην ηλικία αυτή δεν μπορούν να δουν πέρα από αυτό τον ορίζοντα, η ευθύνη πέφτει στους γονείς να τα καθοδηγήσουν».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.