Απαραιτητη η γνωση για την ασφαλεια στο διαδικτυο

Δράση από το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» με αφορμή την Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου

Σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, είναι η Ημέρα ασφαλούς διαδικτύου, η οποία διοργανώνεται κάθε χρόνο από το δίκτυο Insafe/INHOPE με την υποστήριξη της Κομισιόν, με σκοπό να προωθήσει την ασφαλή και θετική χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, ιδιαίτερα ανάμεσα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.
 
Μια ανάγκη η οποία με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο απαραίτητη και αφορά όλους τους χρήστες, ανεξαρτήτου ηλικίας.
 
Με δεδομένο ότι το τοπίο της ασφάλειας του διαδικτύου έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια από την ανάγκη για ένα «ασφαλέστερο» διαδίκτυο σε ένα «καλύτερο» διαδίκτυο, και αφορμή τον εορτασμό της ημέρας, τα μέλη του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» Ροδόπης πραγματοποίησαν δράση ενημέρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου.
 
Έτσι μοίρασαν φυλλάδια με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου της Κομοτηνής για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και πώς μπορούν όλοι να είναι ασφαλείς, μεταφέροντας το φετινό μήνυμα της Ημέρας «Γίνε η αλλαγή: Όλοι μαζί για ένα καλύτερο διαδίκτυο».
 
 

Διατεθειμένα τα παιδιά να γίνουν η αλλαγή

 
Όπως σημείωσε η κ. Στέλλα Χατζοπούλου, εκπαιδευόμενη ψυχολόγος και επιστημονικό στέλεχος του Κέντρου, θέλησαν να ευαισθητοποιήσουν μέσα από αυτή τη δράση μικρούς και μεγάλους, κάτι που έκαναν και με τον «τοίχο» που είχαν στο χώρο, όπου όλοι μπορούσαν να ζωγραφίσουν και να κολλήσουν μηνύματα.
 
Το Κέντρο έχει ενεργή δράση και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα, με τα στελέχη σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς να διοργανώνουν βιωματικές δράσεις μέσα από τις οποίες ενημερώνουν τα παιδιά για το διαδίκτυο, τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει αυτό, όπως εκφοβισμοί, απάτες, cyberbullying ή ένα πρόβλημα που παρατηρείται τελευταία το sexting.
 
Επιπλέον προειδοποιούν ότι ο καθένας μπορεί να υιοθετεί οποιαδήποτε ταυτότητα στον πλασματικό κόσμο του διαδικτύου, ένα θέμα για το οποίο πρέπει να επαγρυπνούν, τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς, που είναι η ομάδα που μπορεί να τα βλέπει και να παρακολουθεί τις αλλαγές τους.
 

Από τις επαφές με τα παιδιά, το Κέντρο βλέπει πως αυτά ασχολούνται και γνωρίζουν το διαδίκτυο όλο και περισσότερο, για αυτό και τα πρώτα φαίνεται να θέλουν να μάθουν για τους κινδύνους που κρύβει.
 
«Είναι διατεθειμένα να μάθουν και να γίνουν τα ίδια τα παιδιά η αλλαγή, και μέσα από τα παιδιά τους μπορούν και οι γονείς να μάθουν για το διαδίκτυο» σημείωσε η κ. Χατζοπούλου, επισημαίνοντας πως δουλειά των ενηλίκων είναι να βοηθήσουν σε αυτό όσο το δυνατόν περισσότερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.