Απαραιτητες οι διορθωσεις στο Προγραμμα μη Επιστρεπτεας ενισχυσης τονιζει ο Κ. Κατσιμιγας

Αρνητικά σχολιάζει την αποχώρηση Περιφερειάρχη και μεγάλου μέρους της συμπολίτευσης από τη συζήτηση

«Το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο, έχει το δικαίωμα και να συζητήσει το θέμα, και να υποδείξει βελτιώσεις προς τον Περιφερειάρχη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης»

Εκρηκτική ήταν, για ακόμα μια φορά, η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, που έγινε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, μιας και η συζήτηση του θέματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, ουσιαστικά «ανατίναξε» την συνεδρίαση, που σταμάτησε με την αποχώρηση διοίκησης και συμπολίτευσης, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» κ. Κώστα Κατσιμίγα, να μην συζητηθεί κανένα θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Η συνεδρίαση, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει δια ζώσης αλλά μερικές ώρες πριν από την έναρξή της αποφασίστηκε να γίνει με τηλεδιάσκεψη λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, είχε αρκετά τεχνικά προβλήματα, όμως τελικά απαντήθηκαν 4 επερωτήσεις, ενώ συζητήθηκε και το θέμα ψηφίσματος για την Χρυσή Αυγή.

Αποχώρηση από τον Περιφερειάρχη

Η «έκρηξη» σημείωσε, προκλήθηκε όταν κατατέθηκε πρόταση για εισαγωγή προ ημερησίας θέματος, που έγινε αποδεκτή με μεγάλη πλειοψηφία από το περιφερειακό Συμβούλιο, από την παράταξη της «Περιφερειακής Σύνθεσης», για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Περιφερειάρχης, και για το οποίο έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις και από παρατάξεις αλλά και από φορείς.

«Εκεί ξεκίνησε να γίνεται μια κουβέντα. O κ. Μέτιος θεώρησε πως είναι προσχηματική, είπε ότι “εγώ τα έκανα όλα καλά” και κατηγόρησε πως οι υπόλοιποι συκοφαντούν, και πως δεν θα συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση» μετέφερε ο κ. Κατσιμίγας προσθέτοντας πως την κίνηση του περιφερειάρχη ακολούθησαν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Η συζήτηση, τουλάχιστον όσο ήταν δυνατόν, πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή μάλιστα του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης κ. Κωστή Σιμιτσή, παρόλο που και η παράταξή του είχε τεθεί κατά της συζήτησης του θέματος.

Ο κ. Κατσιμίγας πάντως υπενθύμισε πως για το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας προκαταβολής, ως μέρος του ΕΣΠΑ, επιλαμβάνεται η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ΑΜΘ, με την τελική απόφαση να λαμβάνεται από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη.

Πρέπει να υπάρχουν προτάσεις από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Ωστόσο ο κ. Κατσιμίγας κατέθεσε την πεποίθησή του πως το Περιφερειακό Συμβούλιο, ως ανώτατο όργανο, έχει το δικαίωμα και να συζητήσει το θέμα, και να υποδείξει βελτιώσεις προς τον Περιφερειάρχη και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης, ώστε να γίνει ορθή κατανομή των επιδοτήσεων αυτών στις πραγματικά πληγείσες επιχειρήσεις, και όχι «να μοιράσουμε ένα χαρτζιλίκι σε όλο τον κόσμο προκειμένου να μας ψηφίσει εις τας προσεχείς εκλογάς».

Τέτοιες προτάσεις έκαναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, από τη δική τους οπτική, όμως όλες έθεσαν το θέμα να γίνει τροποποίηση στην προκήρυξη, όπως έγινε και σε άλλες περιφέρειες, προσθέτοντας το κριτήριο της πτώσης του τζίρου, το οποίο θεωρούν πως θα πρέπει να είναι το βασικότερο κριτήριο. Και αυτό γιατί μια εταιρεία που έχει πτώση τζίρου 80%, δικαιούται μεγαλύτερο ποσό από ό,τι μια εταιρεία που εκ φύσης έχει χαμηλότερη πτώση τζίρου, ή δεν επλήγη καθόλου. Την ίδια ώρα τουριστικές επιχειρήσεις, που ως εποχικές δεν είχαν εργαζόμενους το Μάρτιο, έχουν πρόβλημα με βάση την προκήρυξη, που θέτει ως κυριότερο ζήτημα τη διατήρηση των εργαζομένων.

«Αυτά θέλαμε να συζητήσουμε, και αυτό κάναμε στη συνεδρίαση, όμως με τις αντιδράσεις, αποφασίστηκε η διακοπή της συνεδρίασης» ανέφερε, ενώ μάλιστα σημείωσε πως ασυνήθιστα έντονη ήταν η αντίδραση από τον Αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ. Δημήτρη Πέτροβιτς. Όσο για τα υπόλοιπα θέματα, ο πρόεδρος φέρεται να επιφυλάχθηκε να συνεχιστεί σε επόμενη μέρα, παρόλο που δεν καθορίστηκε ακόμα πότε.

Πάντως ο κ. Κατσιμίγας θεωρεί πως ακόμα και αν δεν γίνει αυτό, μπορεί να γίνει έκτακτη σύγκλιση του συμβουλίου που θα προκαλέσει η αντιπολίτευση, με 17 υπογραφές, για αυτό και ο κ. Κατσιμίγας θεωρεί πως το συμβούλιο θα συγκληθεί σύντομα ξανά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.