Απαραδεκτο να απουσιαζει το κριτηριο της εντοπιοτητας

Για μια ακόμη φορά η εταιρεία ΝΤΙΑΞΟΝ της ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής προκαλεί με την πρακτική της σχετικά με τις προσλήψεις προσωπικού. Παλιότερα δημιουργήθηκαν προβλήματα με την προσπάθεια προσλήψεων εκτός ΑΣΕΠ., γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων, φέρνοντας το θέμα με Ερώτησή μας και στη Βουλή. Σήμερα προκαλεί με την επιλογή της να μη συμπεριλαμβάνεται το κριτήριο της εντοπιότητας στην πρόσφατη προκήρυξή της για προσλήψεις προσωπικού.

Αντιδρώντας σ’ αυτή την πρακτική και επιμένοντας στο δίκαιο των ανέργων της περιοχής μας, η βουλευτής Ροδόπης κ. Χρύσα Μανωλιά κατέθεσε σχετική Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητεί να αλλάξει η σχετική προκήρυξη και να συμπεριληφθεί μεταξύ των κριτηρίων για τις προσλήψεις και το κριτήριο της εντοπιότητας, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην υποστήριξη των ντόπιων ανέργων και τη μείωση της ανεργίας στο Νομό Ροδόπης.

Στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή η κ. Μανωλιά τονίζονται τα εξής:

«Η εταιρεία ΝΤΙΑΞΟΝ – ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ Α.Β.Ε.Ε., θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, έχει προβεί σε σχετική προκήρυξη για την κάλυψη θέσεων εργασίας στο εργοστάσιό της στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.

Επισημαίνουμε ως θετικό το γεγονός ότι η συγκεκριμένη εταιρεία, σε αντίθεση με προγενέστερή της πρακτική (που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων) να κάνει προσλήψεις εκτός των διαδικασιών ΑΣΕΠ, σήμερα εφαρμόζει τις διατάξεις του Ν.3429/05. Παρατηρούμε όμως ότι στη συγκεκριμένη προκήρυξη απουσιάζει το κριτήριο της εντοπιότητας, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων, των ανέργων και ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

Το γεγονός αυτό αδικεί κατάφωρα την περιοχή μας και δε συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, αφού εξισώνει τους τοπικούς ανέργους με εκείνους άλλων περιοχών. Το δικαίωμα της εργασίας ασφαλώς και είναι ιερό για όλους που ψάχνουν για δουλειά. Σε μια περίοδο όμως έκρηξης της ανεργίας στο Ν. Ροδόπης και με δεδομένες τις ιδιαιτερότητες του Νομού μας, ανάλογες ενέργειες δε συνιστούν υποστηρικτική πολιτική για τη μείωση της ανεργίας και τη στήριξη του εισοδήματος των εργαζομένων στην ακριτική μας περιοχή. Δικαιολογημένα, επομένως, ντόπιοι φορείς και εργαζόμενοι διαβλέπουν μεθοδεύσεις, μέσα από τη συγκεκριμένη επιλογή, για προσλήψεις ατόμων από άλλες περιοχές.

Την όλη αυτή κατάσταση η τοπική κοινωνία δεν την αποδέχεται και για το λόγο αυτό ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις του να αλλάξει τους όρους πρόσληψης όσον αφορά στην παραπάνω προκήρυξη και να συμπεριλάβει μεταξύ των κριτηρίων και το στοιχείο της εντοπιότητας για τη στήριξη των ανέργων της περιοχής μας»;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.