Απαντηση της ΚΕΔΕ σε Κοτζαμανη για τις μασκες στα σχολεια

Επιστολή-απάντηση στον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, απέστειλε σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου
Στην επιστολή του, η οποία κοινοποιείται και στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο κ. Παπαστεργίου τονίζει μεταξύ άλλων, ότι «οι προδιαγραφές για το μέγεθος και το υλικό των μασκών, ουδέποτε διαβιβάστηκαν απευθείας στην ΚΕΔΕ από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας, αλλά καθορίστηκαν και περιγράφηκαν με σαφήνεια στην υπ' αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του υπουργείου Εσωτερικών με την οποία ανατέθηκε στην ΚΕΔΕ η διενέργεια της εν λόγω προμήθειας. 
 
Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές καθορίστηκαν με Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες. Με βάση τα παραπάνω αναμφισβήτητα έγγραφα δεν αντιλαμβανόμαστε σε ποια παρεξήγηση αναφέρεται ο κ. Κοντοζομάνης και σε ποιο υποτιθέμενο αίτημα για διευκρινήσεις που δεν υπήρξε, καθώς η ΚΕΔΕ διενήργησε το διαγωνισμό με βάση τις ακριβείς προδιαγραφές που μας δόθηκαν με τις παραπάνω ξεκάθαρες και απολύτως συγκεκριμένες αποφάσεις των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας και οι μάσκες που παραδώσαμε ανταποκρίνονται σε αυτές ακριβώς τις προδιαγραφές, χωρίς καμία παρέκκλιση».
 
«Τις προδιαγραφές ασφαλείας και το μέγεθος των μασκών που θα παράγονταν και θα διανέμονταν, τις καθόριζαν αποκλειστικά τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Η ΚΕΔΕ είχε την ευθύνη να διενεργήσει το διαγωνισμό με απόλυτη διαφάνεια και νομιμότητα, καθώς και να παραδώσει έγκαιρα τουλάχιστον μια μάσκα σε κάθε σχολείο της χώρας. Όχι να καθορίσει τις προδιαγραφές των μασκών. Στην ευθύνη που ανέλαβε ανταποκρίθηκε με απόλυτη συνέπεια κι ευθύνη, κάτι που αναγνώρισε και ο κ. πρωθυπουργός με δημόσια αναφορά του στη συνέντευξη Τύπου της προηγούμενης Κυριακής. Για το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με τη διάσταση μιας κατηγορίας μασκών, θεωρήσαμε ότι δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για το ποιος ευθύνεται, με την προχθεσινή δημόσια δήλωση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Υγείας. Και περιμέναμε μετά την ανακοίνωση αυτή να μας σταλούν εκ νέου οι προδιαγραφές, με σαφείς οδηγίες, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία παραγωγής των μασκών που με δική μας εντολή διακόπηκε. Κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα».
 
Επίσης η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα» η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη και για «την αποκατάσταση της αλήθειας» δηλώνει «προς κάθε κατεύθυνση, ότι οι προδιαγραφές του Υπουργείου Υγείας, αρχικά διαβιβάστηκαν στο Υπ. Εσωτερικών και με την υπ' αρ. πρωτ. 53031/24-08-2020 Απόφαση της Υπηρεσιακής Γραμματέως του Υπουργείου Εσωτερικών (ΑΔΑ: ΨΩΤ946ΜΤΛ6-Μ3Ε) και χωρίς να αλλάξει η παραμικρή προδιαγραφή, διαβιβάστηκαν στην ΚΕΔΕ. Όλες δε οι παραπάνω προδιαγραφές, καθορίστηκαν με το πρακτικό της 109ης Συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID-19, κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες».
 
Στην Επιτροπή, αναφέρει, «του Διαγωνισμού για την αξιολόγηση των προσφορών και των δειγμάτων των υποψηφίων αναδόχων, συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, που ορίστηκε με Απόφαση του Υπουργού, ο οποίος ουδέποτε κατά τη διάρκεια της διαγωνιστικής διαδικασίας και της εξέτασης των 93 δειγμάτων μασκών αμφισβήτησε τις προδιαγραφές, όπως αυτές ετέθησαν στον διαγωνισμό, και ουδέποτε βέβαια έθεσε το παραμικρό θέμα αναγκαίων διευκρινήσεων, επί αυτών».
 
Ακόμη, ο κ. Παπαστεργίου παραθέτει την απάντηση που έλαβε η ΚΕΔΕ στην επιστολή της (11/9) προς το υπουργείο Εσωτερικών, με τις επισημάνσεις της για τις προδιαγραφές των μασκών.
 
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου μας απάντησε επί λέξει ότι “σε συνέχεια της από 11/09/2020 επιστολή σας προς τον υπουργό Εσωτερικών, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ότι οι τεχνικές προδιαγραφές που αναφέρονται στην υπ' αρ. 53031/24/08/2020 απόφαση του ΥΠΕΣ, είναι εκείνες που εγκρίθηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, του υπουργείου Υγείας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.