Απαντησεις στη φαινομενικη σιωπη του Θεου κατα τις δοκιμασιες των ανθρωπων εδωσε ο π.Χαραλαμπος Παπαδοπουλος η π. Λιβυος

Αφουγκραζόμενοι την σιωπή του Θεού - Στην παρουσίαση του βιβλίου του «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό. Η “σιωπή” του θεού στις δοκιμασίες των ανθρώπων» στην Κομοτηνή

Το βιβλίο του π.Χαράλαμπου Παπαδόπουλου «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό. Η “σιωπή” του Θεού στις δοκιμασίες των ανθρώπων» παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τρίτης 28 Μαΐου στην Κομοτηνή, από την Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, το Δημοκρίτειο Βιβλιοχαρτοπωλείο και τις εκδόσεις Αρμός.
 
Η αίθουσα του Ιδρύματος Παπανικολάου γέμισε από κοινό που γνωρίζει τον π. Χαράλαμπο είτε από το συγγραφικό του έργο είτε από την διαδικτυακή του παρουσία ως πατέρα Λίβυου και το plibyos.blogspot, μια σελίδα από την οποία δίνει ένα φάσμα ευρύτερων σκέψεων επί της χριστιανικής Ορθοδόξου πίστεως.
 
Έτσι το κοινό αλλά και οι ιερείς που βρέθηκαν στο ακροατήριο, με πρώτο τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονα, παρακολούθησαν την παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποίησαν ο Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής π .Βαρθολομαίος και ο συγγραφέας, υπό τον συντονισμό της κ. Τζένης Κατσαρή-Βαφειάδη. 

Διαχρονική  μαρτυρία και ομολογία για τον αληθινό Θεό 

Τον π. Χαράλαμπο Παπαδόπουλο καλωσόρισε ο π. Βαρθολομαίος, ο οποίος σημείωσε πως ο τίτλος του βιβλίου «Ένας Θεός που έπαιζε κρυφτό. Η “σιωπή” του Θεού στις δοκιμασίες των ανθρώπων» είναι μια πραγματικότητα, η οποία ομολογείται μέσα από την εμπειρία της εκκλησίας και καταγράφεται στα αγιολόγια και τα μαρτυρολόγιά  της.
 
«Αυτό σημαίνει πως πολλές φορές στην καθημερινότητά μας μπορεί να διατυπώνουμε και εμείς το παράπονο προς το Θεό Πατέρα, αν μέσα από τις δικές μας δοκιμασίες, είτε είναι αρρώστια, είτε οικονομικές δυσκολίες, είτε οποιαδήποτε άλλη απουσιάζει ο Θεός από την καθημερινότητά μας» σημείωσε.
 
Η απάντηση θεωρεί πως έρχεται μέσα από ένα απλό παράδειγμα ενός Αγίου της Εκκλησίας μας, ο οποίος παρομοιάζει αυτή την πραγματικότητα με το γεγονός που συμβαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Έτσι όπως ο καθηγητής όταν βάζει διαγώνισμα στους μαθητές παραμένει σιωπηλός και ανέκφραστος, το ίδιο συμβαίνει και με εμάς, δηλαδή στην καθημερινότητά μας δίνουμε εξετάσεις προς το Θεό Πατέρα, εκείνος μπορεί να μας αποκαλύπτεται με διαφορετικούς τρόπους, εμείς τον αγνοούμε, όταν όμως αποστατούμε από ό,τι εκείνος έχει προσδιορίσει ως το πρέπον στη ζωή μας, μάς αποκαλύπτεται μέσα από πρόσωπα και καταστάσεις.
 
Το βιβλίο του π. Χαράλαμπου, τόνισε,  έρχεται να δώσει μια διαφορετική διάσταση σε αυτό που γνωρίζουν στην Εκκλησία μέσα από το Ευαγγέλιο και την παράδοση των Αγίων, ότι δηλαδή και ο χριστιανός του 2019, και όσων ετών θα έρθουν, θα είναι ένα ξεχωριστό πρότυπο μοντέλο, που θα βαδίζει στα παλαιά πρότυπα Αγίων, Μαρτύρων και Οσίων της πίστεως, ωστόσο στο σύγχρονο γίγνεσθαι θα δίνει τη δική του μαρτυρία και ομολογία για τον αληθινό Θεό.
 
Στην Εκκλησία, σημείωσε, δεν μπορεί να αποκλεισθεί κανένας από τη σωτηρία, αρκεί ο καθένας να έχει τη διάθεση και να τηρεί όλες εκείνες τις πνευματικές προϋποθέσεις δια των οποίων θα κερδίζει τον παράδεισο, που είναι το ζητούμενο της πορείας μας για την αγιότητα. 

Αναζητώντας του λόγους της φαινομενικής σιωπής του Θεού 

Το βιβλίο απαρτίζεται από δοκίμια τα οποία προσπαθούν να απαντήσουν σε ένα μεγάλο ερώτημα που έχει να κάνει με την παρουσία του πόνου, των δοκιμασιών, των δυσκολιών στη ζωή και της φαινομενικής σιωπής του Θεού, τόνισε ο π. Χαράλαμπος.
 
«Πολλές φορές όλοι οι άνθρωποι, σε μια σκληρή δοκιμασία, απευθυνόμαστε στον ουρανό και το Θεό και έχουμε την αίσθηση ότι Αυτός δεν μας απαντάει ή ότι είναι απόμακρος» σημείωσε, το βιβλίο αναλύει αν αυτό είναι πραγματικό, και αν ναι γιατί σιωπά ο Θεός.
 
Η ανάλυση γίνεται μέσα από μια ψυχολογική, οντολογική και πνευματική σκοπιά, και διαβάζοντας κανείς το βιβλίο ο συγγραφέας θεωρεί πως λαμβάνει την απάντηση ότι στην πραγματικότητα η σιωπή είναι ένας άλλος τρόπος του Θεού να μιλά μέσα στην Ιστορία
 
«Ο Θεός αγαπά τη σιωπή γιατί αγαπά την ταπείνωση, αγαπά και σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου, για αυτό και πολλές φορές σιωπά για τα προβλήματα και τις δυσκολίες μας» τόνισε.
 
Βέβαια πολλές φορές βλέπουμε το Θεό ωφελιμιστικά, μόνο σε στιγμές δυσκολίας για να πάρουμε κάτι, και ύστερα τον ξεχνάμε, τον εγκαταλείπουμε και δεν έχει σχέση η ζωή μας με τον ίδιο.
 
Αυτό όμως ο συγγραφέας θεωρεί πως έχει και μια άλλη ανάγνωση, ότι ο άνθρωπος μέσα στον πόνο, γκρεμίζοντας τις αυταπάτες της παντοδυναμίας του, αισθάνεται ότι είναι ριζικά ελλειμματικός, ότι δεν μπορεί να τα ελέγξει όλα με τις δικές του δυνάμεις, οπότε δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μια δοκιμασία απευθύνεται προς το Θεό.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.