Απαλλασσονται απο τη «χαρτουρα» τα συλλογικα οργανα του δημου Κομοτηνης

Με την εγκατάσταση συνεργατικής διαδικτυακής πλατφόρμας

Τη διενέργεια μιας εργασίας, που υπόσχεται να απαλλάξει από τη «χαρτούρα» τα συλλογικά όργανα του δήμου Κομοτηνής, διευκολύνοντας το έργο των μελών τους αλλά και του στελεχιακού δυναμικού του δήμου, ενέκρινε στη συνεδρίαση της Δευτέρας το δημοτικό συμβούλιο. Ο λόγος για την εργασία με τίτλο «εγκατάσταση και υποστήριξη συνεργατικής διαδικτυακής πλατφόρμας για τη διευκόλυνση των εργασιών των συλλογικών οργάνων του Δήμου Κομοτηνής». Ο προϋπολογισμός της εργασίας ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ προ ΦΠΑ. 

Νότης Χαραλαμπίδης «Μέχρι τώρα απαιτείται η εκτύπωση και η διανομή χιλιάδων σελίδων χωρίς να είναι δυνατή η αρχειοθέτησή τους»

Την αναγκαιότητα αυτής της παρέμβασης, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα υποστηρίζεται στο εξής το έργο των συλλογικών οργάνων του δήμου, περιέγραψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κ. Νότης Χαραλαμπίδης. Ο κ. Χαραλαμπίδης υπογράμμισε πως υπό τις παρούσες συνθήκες η λειτουργία των συλλογικών οργάνων του δήμου, των επιτροπών, των νομικών προσώπων και των επιχειρήσεών του, προϋποθέτει τη συνεργασία ενός μεγάλου αριθμού στελεχών. Πιο συγκεκριμένα εξήγησε ότι «η ενημέρωση των μελών για τις τρέχουσες υποχρεώσεις, τη θεματολογία, το πρόγραμμα των συνεδριάσεων, τα κείμενα τεκμηρίωσης, τις αποφάσεις, την ημερήσια διάταξη, την ισχύουσα νομοθεσία κι όλες τις σχετικές πληροφορίες, απαιτούν την εκτύπωση και τη διανομή χιλιάδων σελίδων χωρίς να είναι δυνατή η αρχειοθέτησή τους». «Η αποστολή μέσω email του προγράμματος των συνεδριάσεων και των εισηγήσεων δεν είναι αυτοματοποιημένη, ούτε αρχειοθετημένη», επισήμανε, «κι επίσης δεν είναι δυνατή η ενημέρωση με sms». 

Πώς θα χρησιμοποιείται η διαδικτυακή πλατφόρμα

Κατόπιν των παραπάνω, ο κ. Χαραλαμπίδης υποστήριξε ότι «θεωρείται σκόπιμη η δημιουργία μιας διαδικτυακής πλατφόρμας, της οποίας η χρήση θα είναι δυνατή και κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των συμβουλίων». «Το υλικό θα είναι αρχειοθετημένο σε ψηφιακή μορφή», εξήγησε, «και θα βρίσκεται στη διάθεση των μελών ανά πάσα στιγμή, μειώνοντας την ανάγκη σε χαρτί, χρόνο και συνοδευτικούς φακέλους. Η ενημέρωση των μελών θα γίνεται αυτόματα μέσω email και sms κάθε φορά που η γραμματέας θα αναρτά υλικό στην πλατφόρμα. Επίσης, στην πλατφόρμα θα υπάρχουν ανακοινώσεις, βιβλιοθήκη με βασικά νομοθετήματα, καθώς και αρχείο των παλαιότερων αποφάσεων. Κάθε χρήστης θα διαθέτει password και προσωπικό φάκελο, όπου ο διαχειριστής θα του προσθέτει χρήσιμο υλικό για την εκπλήρωση των αρμοδιοτήτων του. Οι υπηρεσίες θα είναι προσβάσιμες μέσω διαδικτύου με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, smartphone και tablet. Θα υπάρχει η δυνατότητα εξέλιξής του, ώστε να περιλαμβάνει και τηλεσυνεδρίαση- τηλεσυνεργασία». 

«Οι σύγχρονες, αλλά κυρίως οι μελλοντικές ανάγκες, είναι τέτοιες που καθίσταται αναγκαία η χρήση των νέων τεχνολογιών»

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου σημείωσε πως «είναι προφανές ότι τα μέλη όλων των συμβουλίων και των επιτροπών, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν ουσιαστικά στις αρμοδιότητές τους, πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών και κατηγοριοποιημένων αρχείων, κάθε στιγμή και χωρίς την ανάγκη εκτυπώσεων». «Η αποστολή με email της ημερήσιας διάταξης και των εισηγήσεων κρίνεται έως τώρα θετική», επισήμανε, «οι σύγχρονές όμως, αλλά κυρίως οι μελλοντικές ανάγκες, είναι τέτοιες που καθίσταται αναγκαία η χρήση των νέων τεχνολογιών ώστε να μην περιορίζεται η συμμετοχή των συμβούλων αλλά αντίθετα να είναι πιο αποτελεσματικοί στο έργο τους». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.