Απαιτουν το δικαιωμα στη θεραπεια

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Κομοτηνή για το νέο νόμο στην ειδική αγωγή

Διαμαρτυρία ζητώντας να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στη θεραπεία των παιδιών που χρίζουν Ειδικής Αγωγής πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 4 Μαρτίου στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής. Αρκετοί γονείς και παιδιά που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα συγκεντρώθηκαν για να ζητήσουν να δοθεί λύση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η θεραπεία και η φροντίδα των παιδιών που χρίζουν ειδικής αγωγής.
 
Τη στήριξή τους εξέφρασαν με την παρουσία τους, πέρα από τους πολίτες, ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Τσαλικίδης, η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ και του Συλλόγου Παιδιών με Αναπηρία «Άγιοι Θεόδωροι» κ. Νατάσα Λιβεριάδου, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Θέμης Τζενετίδης, ο πρώην βουλευτής κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, η πολιτευτής της ΝΔ κ. Βούλα Ελευθεριάδου, ο πολιτευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάκης Χαρίτου, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής.
 

Την διαμαρτυρία διοργάνωσε η Ομάδα Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής, με αίτημα η πολιτεία να εξασφαλίσει το δικαίωμα των παιδιών στη θεραπεία και να διασφαλίσει,  μεταξύ άλλων, τη διατήρηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ στα ενδεικτικά μεσοσταθμικά μεγέθη της πραγματοποιημένης δαπάνης της τελευταίας τριετίας, και το κονδύλι για την ειδική αγωγή να διαμορφώνεται με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης.
 
Επίσης επιθυμούν την μη υπαγωγή της Ειδικής Αγωγής στο άρθρο 100 του Ν.4172/2013 (μηχανισμό claw back και rebate) με αναστολή εφαρμογής του Νόμου, γιατί καθιστά τη σύμβαση απαγορευτική για τους παρόχους, αλλά και διόρθωση του προτεινόμενου χρόνου λογοθεραπείας, από ελάχιστο χρόνο 30 λεπτών στα 45 λεπτά, ώστε να μην υπάρχει περικοπή της θεραπευτικής δυναμικής ανά συνταγογράφηση.
 
Παράλληλα ζητούν τη διατήρηση του βασικού όρου της σύμβασης περί απαγόρευσης ζήτησης ή είσπραξης οποιασδήποτε επιπλέον αμοιβής από τον ασφαλισμένο πλην της νόμιμης αμοιβής της συνεδρίας, με τη νόμιμη αμοιβή να διαμορφωθεί με νέα κοστολόγηση και πιθανή συμμετοχή του ασφαλισμένου σε ποσοστό όμως που δεν θα υπερβαίνει σε καμία περίπτωση το 25% της συνολικής αμοιβής, να έχουν το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή θεραπευτή των παιδιών τους αλλά και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης για τη σύμβαση θεραπευτών/ΕΟΠΥΥ. 
 

Απαραίτητη η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας 

Την ανάγκη να ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία, της οποίας είναι μέρος και αυτά τα παιδιά, τόνισε η κ. Ευγενία Εξακοΐδου, από το σύλλογο ΔΑΔΑΑ σημειώνοντας στα ήδη υπάρχοντα πάρα πολλά προβλήματα ο νέος νόμος της ειδικής αγωγής δημιουργεί ακόμη περισσότερα.
 
«Μας βγάζει από το πρόγραμμα  που χρόνια τώρα ακολουθούν τα παιδιά μας, στους θεραπευτές όπως εργατοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, παιδοψυχολόγους, που τους βοηθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους» σημείωσε, τονίζοντας πως ο σύλλογος δεν είναι κάθετα αντίθετος σε όλες τις ρυθμίσεις του νόμου, μιας και υπάρχουν αρκετές που βοηθούν. Όμως υπάρχουν και ρυθμίσεις που θεωρούν ότι αν εφαρμοστούν ως έχουν, θα αφαιρέσουν ένα μεγάλο κομμάτι από τις δαπάνες της ειδικής αγωγής με πολλά παιδιά να μένουν εκτός θεραπειών.
 
Ο νόμος, τόνισε, οδηγεί στη συρρίκνωση των θεραπευτών σε μεγάλα κέντρα παροχής θεραπείας, που σε μια πόλη όπως η Κομοτηνής δεν υπάρχουν και είναι άγνωστο αν θα δημιουργηθούν ποτέ. Για αυτό ζητούν από το κράτος να δει μία μία όλες τις προβλέψεις του νόμου και να σκύψει πάνω από την ειδική αγωγή.
 
 

Δεν πρέπει να υπάρχουν περικοπές στη φροντίδα 

«Ήρθαμε στο κάλεσμα που έκανε η ΔΑΔΑΑ, η θέση μας είναι πάγια και συμβαδίζει με τη θέση της ΕΣΑΑΜΕΑ, και είμαστε αφενός υπέρ των συμβάσεων, και αφετέρου υπέρ της ποιοτικής αναβάθμισης των υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με αυτισμό, ιδιαίτερα στα παιδιά» σημείωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ροδόπης κ. Τρύφωνας Καρούντζος.
 
Ζήτησε δε εκ μέρους του σωματείου να μην μπαίνουν τα παιδιά προμετωπίδα στα προβλήματα μεταξύ υπουργείου και θεραπευτών όσο αφορά τα θέματα αναπηρίας, γιατί είναι αυτά που υποφέρουν. Για αυτό τόνισε πως πρέπει να συμμετέχουν όλοι στις ομάδες της κοινής διαβούλευσης για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα και των παιδιών και των θεραπευτών, τονίζοντας πως δεν θα επιτρέψει κανείς να γίνουν περικοπές όσο αφορά τις υπηρεσίες των παιδιών, αντίθετα επιθυμούν την αναβάθμιση τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.