Απαιτηση για αμεση χρηματοδοτηση του ΟΠΑΔ

Στάση εργασίας από τις 12:00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας κήρυξε για την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου η ΑΔΕΔΥ απαιτώντας την άμεση χρηματοδότηση με επιχορήγηση -και όχι δανεισμό- του Ταμείου Πρόνοιας και του ΟΠΑΔ, για την ομαλή και πλήρη κάλυψη των ιατραοφαρμακευτικών αναγκών των ασφαλισμένων του Δημοσίου, μισθωτών και συνταξιούχων. Η στάση εργασίας θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη της βάρδιας.

Μιλώντας για τη στάση εργασίας ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Νομού Ροδόπης κ. Γιώργος Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο δικαίωμα των εργαζομένων, στην προκειμένη περίπτωση γιατρών και φαρμακοποιών να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους, επιρρίπτοντας ευθύνες στους κρατικούς φορείς και την πολιτεία για την πολύμηνη καθυστέρηση πληρωμής τους. «Ο κάθε εργαζόμενος και βάσει του Συντάγματος πρέπει να αμείβεται για τις υπηρεσίες που παρέχει. Οι γιατροί παρέχουν υπηρεσίες στους υπαλλήλους του δημοσίου χωρίς να αμείβονται εδώ και ένα δεκάμηνο κάνοντας υπομονή και αναμένοντας το θέμα να διευθετηθεί. Επίσης οι φαρμακοποιοί από το Μάη είναι απλήρωτοι. Για τους φαρμακοποιούς επιπλέον το πρόβλημα είναι εντονότερο γιατί πληρώνουν από την τσέπη τους για την αγορά με ένα κόστος 85%. Είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν ούτε οι γιατροί ούτε οι φαρμακοποιοί να παρέχουν «αφιλοκερδώς» ή με τέτοια καθυστέρηση τις υπηρεσίες τους. Όλη η ευθύνη βαραίνει τις κρατικές υπηρεσίες αλλά και το υπουργείο Οικονομικών, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εσωτερικών. Δεν μπορούν όλοι αυτοί να είναι απλήρωτοι με αποκλειστική ευθύνη κρατικών φορέων και πολιτείας. Η πολιτεία αδιαφορεί για το τι συμβαίνει με το 1,5 εκατομμύριο εργαζομένων, εννοώ όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και τις οικογένειές τους. Αυτά είναι χρήματα που αφορούν παρακράτηση δικών μας χρημάτων και πρέπει να αποδοθούν σε αυτούς που παρέχουν υπηρεσίες. Είναι πιθανόν κωδικοποιημένα αυτά τα χρήματα. Πού λοιπόν πηγαίνει η παρακράτηση και δεν αποδίδονται τα χρήματα στους γιατρούς και φαρμακοποιούς; Φοβόμαστε ότι η κυβέρνηση θέλει να μας αγανακτήσει και έμμεσα να μας δώσει να καταλάβουμε ότι παύει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους δημοσίους υπαλλήλους ενώ είναι ευθύνη της».

Το όλο θέμα θα δημιουργήσει κοινωνικές αναταράξεις τις οποίες όπως λέει ο κ. Ιωαννίδης η κυβέρνηση δεν τις κατανοεί. «Ή δεν καταλαβαίνει ή δεν έχει τη δυνατότητα από κακό προγραμματισμό ή από κακό συντονισμό να πληρώσει». Η δήλωση του κ. Αβραμόπουλου που αφορά στην τρίμηνη παροχή των δεδουλευμένων των ιατρών δεν ικανοποιεί τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο, γιατί όπως ισχυρίζεται ο κ. Ιωαννίδης «το πρόβλημα θα εμφανιστεί και πάλι μετά την πάροδο κάποιων μηνών. Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση».

Απεργία στις 10 Δεκέμβρη

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχισθούν στις 10 Δεκέμβρη με 24ωρη απεργία με αφορμή τον προϋπολογισμό. «Βλέπουμε με το νέο προϋπολογισμό την κυβέρνηση να θέλει να εισπράξει πλέον 7,1 δις ευρώ εκ των οποίων τα 5,5 θα προέλθουν από δημοσίους υπαλλήλους και χαμηλοσυνταξιούχους. Η κυβέρνηση δεν έχει μάθει ότι σε καμία περίπτωση εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε επιπλέον στην Εφορία. Δεν την ενδιαφέρει. Χρησιμοποιεί την δοκιμασμένη μέθοδο της αύξησης των τιμών σε τσιγάρα, ποτά, τέλη κυκλοφορίας και θα τα πάρουμε από αυτούς που αναγκαστικά πληρώνουν έχοντας το κεφάλαιο στο απυρόβλητο. Βλέπουμε χαρισματικές ρυθμίσεις σε τράπεζες, βλέπουμε 28 δις να παρακαλά η κυβέρνηση να τα δώσει στους τραπεζίτες, και θρασύτατα οι τραπεζίτες θέτουν όρους δικούς τους για να πάρουν έτοιμα χρήματα. Από την άλλη η κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για το ταμείο φτώχειας όταν ένα δισεκατομμύριο θα έπρεπε να υπάρχει σε αυτό και αυτή τη στιγμή έχει 100.000. Αυτή η κατάντια και αυτός ο απρογραμμάτιστος προγραμματισμός της κυβέρνησης μας έχει φέρει στα όριά μας. Δεν μας λένε τι έγινε με τα τοξικά αμερικάνικα ομόλογα. Με το κραχ που έγινε χάσαμε δισεκατομμύρια ευρώ μέσα από τις επενδύσεις που έγιναν για το εφάπαξ. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ρευστό για να πληρωθούν το εφάπαξ αυτοί που βγήκαν στη σύνταξη. Για τη ζημιά που έγινε το Μάρτιο με την κομπίνα των ομολόγων δεν βλέπουμε να τιμωρήθηκε κανείς. Η κυβέρνηση μας είπε ότι επεστράφησαν τα χρήματα και άρα δεν υπάρχει αδίκημα. Βέβαια για αυτά τα χρήματα εμείς βρισκόμαστε σε δικαστικό αγώνα. Χάθηκε ποσό 1 δις 300.000.000 ευρώ από χρήματα επενδυδυμένα για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Αυτή τη στιγμή οι συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι περιμένουν να το πάρουν. Ήταν ενάμισι χρόνο η αναμονή πολύ φοβούμαι ότι ο χρόνος επιμηκύνεται και δεν γνωρίζουν πότε θα πληρωθούν» τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.

Α.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.