Απ’ ολα ειχε ο… μαραθωνιος «αγαπης» συμπολιτευσης – αντιπολιτευσης

Ικανοποίησε και τους πλέον… απαιτητικούς και κατέστησε επίπονη τη διαδικασία καταγραφής της η μαραθώνια συνεδρίαση του πρώτου δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης, δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα όσων πρόκειται να ακολουθήσουν στα επόμενα τριάμισι χρόνια.

Λίγο κάποιοι σύλλογοι που προσήλθαν με αιχμή του δόρατος τον Κολυμβητικό Όμιλο Ξάνθης που προερχόταν από παράσταση διαμαρτυρίας στους δρόμους της πόλης, λίγο το ειδικό βάρος κάποιων υπό συζήτηση θεμάτων από τα 41 της ημερήσιας διάταξης, λίγο η ανάγκη να καταδειχτούν προθέσεις και να δοθεί το στίγμα της νέας περιόδου από παλιούς και νέους συμβούλους και το σκηνικό στήθηκε. Σχεδόν πέντε ώρες κράτησε η συνεδρίαση που τελείωσε τα μεσάνυχτα, ενώ κάποιες στιγμές οι αντεγκλήσεις και οι ανταλλαγές «φιλοφρονήσεων» άγγιξαν τα όρια των… εχθροπραξιών. Μια από αυτές ακριβώς στα μισά της συνεδρίασης –λίγο μετά τις εννιάμισι- όταν ο Χρίστος Πούλιος εξέφρασε «τη βαθύτατη δυσαρέσκεια» της παράταξής του, λέγοντας ότι η διοίκηση του δήμου «δεν δέχτηκε τη συμμετοχή συμβούλων της αντιπολίτευσης ούτε καν ως αναπληρωματικών, δεν θέλει την αντιπολίτευση, τη φιμώνει συστηματικά και το καταγγέλλουμε αποχωρώντας από όλες τις επιτροπές». Με τον… θάλλοντα προχθές Θανάση Ξυνίδη να στήνει «χουνέρια» στη συνέχεια…

Κατά τη συζήτηση του μείζονος σημασίας ζητήματος της συμπληρωματικής σύμβασης για την ενοποίηση των πλατειών, αποχώρησε ο σχετιζόμενος με την ανάδοχο εταιρία και πλέον αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπένης. Ο δήμαρχος παρείχε στήριξη στον πολυσυζητημένο νεοεκλεγέντα της παράταξής του, λέγοντας ότι ο κ. Μπένης δεν είναι μέτοχος της εταιρίας και δεν τίθεται κανένα ζήτημα. Η δε αντιπολίτευση -δια στόματος Χρίστου Πούλιου- έθεσε και την ηθική βάση του ζητήματος, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την πρόθεση αποφυγής (από πλευράς συμπολίτευσης) της παρουσίας Μπένη στη συζήτηση, κάτι που την είχε κάνει να φέρει το θέμα νωρίτερα. Τη μακρά συζήτηση χρωμάτισε η επιμονή συμβούλων της αντιπολίτευσης να περιστρέφονται σ’ αυτό, καθώς και η δυναμική παρέμβαση του Θανάση Ξυνίδη (υπήρξαν πολλές σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης), που έκανε λόγο για παρανομία και αδικαιολόγητη συμπληρωματική σύμβαση. Φυσικά, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία μετά από ψηφοφορία.

Θ. Ξυνίδης «Να θυμάστε αυτή τη στάση σας όταν σε λίγο καιρό θα ζητάτε συναίνεση…»

Μετά την προαναφερθείσα αποχώρηση της μείζονος αντιπολίτευσης, ο Θανάσης Ξυνίδης επέστρεψε λέγοντας «βάζω κι εγώ υποψηφιότητα για πρόεδρος της επιτροπής παραλαβής έργων», πυροδοτώντας την ατμόσφαιρα. «Αποχωρήσατε ή όχι;» φώναζαν οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης με τον σύμβουλο των «Πολιτών για την Αλλαγή» να ρίχνει την ατάκα της συνεδρίασης λέγοντας: «Να θυμάστε αυτή τη στάση σας όταν σε λίγο καιρό θα ζητάτε συναίνεση…».

Τη συνεδρίαση απασχόλησε και το θέμα των περιπτέρων, για τα οποία περίσσεψε το μελάνι που χύθηκε από τον «ΠτΘ» προς ώτα μηδέποτε ακουόντων. Αφορμή ήταν το 13ο θέμα της («Τροποποίηση της 214/2010 απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, με την οποία καθορίστηκαν οι θέσεις των περιπτέρων ως προς την παράγραφο Η») και από αυτή ξεπήδησε άλλη μια… κορυφαία ατάκα (γράφουμε σχετικά στα «Απαρατήρητα»). Ο Θανάσης Ξυνίδης επέμεινε και σ’ αυτό το ζήτημα, το οποίο ενώ είχε να κάνει κυρίως με τις θέσεις των νέων περιπτέρων που είχαν αδειοδοτηθεί από τη νομαρχία, ανέδειξε πολλές παραμέτρους του μείζονος και προσβλητικού για την πόλη ζητήματος. Για να «κουκουλωθεί» και να παραμείνει μόνο στα εν προκειμένω, διαιωνίζοντας μια απαράδεκτη κατάσταση ασυδοσίας, αμετροέπειας και παντελούς έλλειψης πολιτικής και ελέγχων, παρά τις περί «καθορισμού από τον νόμο διατάξεις» πομφόλυγες του δημάρχου την ώρα που δεν τηρείται τίποτε!…

Κατά τα λοιπά, ήταν μια εξοντωτική συνεδρίαση που προαναγγέλλει τα μελλούμενα, καθώς οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης εμφανίζονται αποφασισμένες να ασκήσουν δυναμικά τα καθήκοντά τους, την ώρα που η διοίκηση του δήμου εμφανίζεται αμετακίνητη επί του μοντέλου που εφαρμόζει εδώ και χρόνια. Όσο για την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, αποδεικνύεται πλέον πολύ μικρή για να χωρέσει τη νέα σύνθεση, ενώ οι δημοσιογράφοι εξακολουθούν να γράφουν στο… γόνατο, ασφυκτικά στριμωγμένοι.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.