Αντωνης Γραβανης, Υποψηφιος δημαρχος Κομοτηνης, επικεφαλης της «Συμπραξης Προοπτικης»

«Πρέπει να σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε με την μετριότητα και να προχωρήσουμε στο μέλλον με ελπίδα και προοπτική»

«Δεν με φοβίζει τίποτα∙ αυτό που δεν χρειάζεται η Κομοτηνή αυτή τη στιγμή είναι ένας φοβισμένος δήμαρχος»

Την ανάγκη να έρθουν κοντά όλες οι υγιείς δυνάμεις του Δήμου Κομοτηνής ώστε να αξιοποιηθούν τα παραμελημένα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόνισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΠτΘ» ο υποψήφιος Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Αντώνης Γραβάνης.
 
Ο κ. Γραβάνης τόνισε πως ο ίδιος και τα μέλη της παράταξής του θέλουν να κάνουν την Κομοτηνή καλύτερη και να την βάλουν ξανά δυνατά στον χάρτη των εξελίξεων, αξιοποιώντας το σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η περιοχή.
 

Ο λόγος στον ίδιο…

 
ΠτΘ: Πραγματοποιήσατε πρόσφατα την κεντρική πολιτική σας ομιλία, και εκεί είδαμε και κόσμο που έδωσε το παρών για να σας ακούσει και να δει τι είναι αυτό που έχετε να πείτε.

Α.Γ.: Ήταν μια έντονη περίοδος, πρωτόγνωρη και για μένα, καθώς πρώτη φορά είμαι υποψήφιος δήμαρχος, από την οποία μόνο θετικά έχω αποκομίσει. Η πλατεία ήταν μια συνειδητή επιλογή. Μερικοί το θεώρησαν ρίσκο, όμως δίνει τη δυνατότητα μιας άλλης επαφής με τον κόσμο. Να ευχαριστήσω και όλους όσους συμμετείχαν δυναμικά σε εκείνη την ομιλία. Θεωρώ ότι πέρασαν το μήνυμα της αλλαγής, και το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας για τον τόπο που τόσο αγαπάμε.
 
Η σύμπραξη άλλωστε, και γι' αυτό ονομάσαμε τον συνδυασμό «Σύμπραξη Προοπτικής», δεν είναι μόνο μια λέξη. Είναι η φιλοσοφία ότι αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε μια νέα προοπτική για τον τόπο μας, για την οποία χρειάζεται μια σύμπραξη όλων των υγιών δυνάμεων της περιοχής.
 
Θεωρούμε ότι αυτό το έχουμε πετύχει, και πως ο κόσμος την Κυριακή θα δώσει ένα ισχυρό μήνυμα. Είμαστε αισιόδοξοι για τις δυνατότητες του τόπου μας, για τις δυνατότητες της πόλης και των οικισμών, γιατί θεωρούμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες, πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει ούτε να τα αναδείξουμε, ούτε να τα αξιοποιήσουμε και τα οποία όμως μπορούμε να τα κάνουμε συγκριτικά αποτελέσματα προς όφελος των κατοίκων και των ανθρώπων της περιοχής.
 

ΠτΘ: Στο ψηφοδέλτιό σας κυριολεκτεί η σύμπραξη και στη σύνθεση των ανθρώπων που το στελεχώνουν, με πολλούς νέους υποψηφίους.

Α.Γ.: Εκτός από τρεις νυν εκλεγμένους και δύο ακόμη που έχουν ξανακατέβει, όλοι οι υπόλοιποι είναι για πρώτη φορά.
 
Το πιο μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι έχουμε ένα ολοκληρωμένο συνδυασμό αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας μας, από ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται απ' όλες τις κοινωνικές, πολιτικές, επαγγελματικές ομάδες της περιοχής που έχουν όρεξη και μεράκι, βούληση, γνώση, αποφασιστικότητα, για να προσφέρουν για την επόμενη μέρα και να συμβάλλουν στο σχέδιο που έχουμε συνδημιουργήσει για τον τόπο μας.
 

«Στόχος να γίνει η Κομοτηνή καλύτερη»

 
ΠτΘ: Μας είπατε ότι δεν σας φοβίζουν ούτε οι άξιοι, ούτε οι άριστοι. Είστε έτοιμος;

Α.Γ.: Θεωρώ ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα του πολιτικού, του ηγέτη, όπως θέλετε πείτε το, είναι να ακούει. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρουμε να ακούμε, αυτούς που ξέρουν καλύτερα από εμάς, και από κει και πέρα να μπορούμε να προχωράμε.
 
Προέρχομαι από έναν συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, το ξέρει όλη η τοπική κοινωνία, όμως οι δημοτικές εκλογές δεν έχουν σχέση με τα κόμματα. Έχουν σχέση με τους ανθρώπους, και έχουν σχέση με το πρόγραμμα που θέλεις να υλοποιήσεις για την πόλη και τους στόχους που έχεις για την πόλη και τους οικισμούς.
 
Εδώ δεν υπάρχει κάτι να μας χωρίζει. Μας ενώνει ο στόχος που έχουμε βάλει, για το πώς θα κάνουμε την Κομοτηνή καλύτερη, για το πώς θα βάλουμε ξανά την Κομοτηνή δυνατά στον χάρτη των εξελίξεων, και αυτό είναι που μας ενώνει και με αυτό θα προχωρήσουμε. Είμαστε εδώ για να ακούμε, είμαστε εδώ για να επεξεργαζόμαστε, είμαστε εδώ για να συμπράττουμε όλοι μαζί, και να προχωρούμε για το καλό της πόλης και των οικισμών.
 

«Σημαντικό το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου Κομοτηνής»

 
ΠτΘ: Ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της προεκλογικής περιόδου;

Α.Γ.: Ο απολογισμός είναι πάρα πολύ θετικός. Το πιο βασικό και αυτό που με εξέπληξε πάρα πολύ θετικά, είναι το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε στην περιοχή.
 
Έχουμε εξαιρετικούς ανθρώπους, είτε επαγγελματικά, είτε επιστημονικά, είτε κοινωνικά, όπου ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει από τον τομέα του, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε αυτό το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό.  Αυτό που θεωρώ ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερά μας πλεονεκτήματα σαν περιοχή. Όμως δεν έχουμε δώσει σε αυτό το δυναμικό τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει όλη αυτή τη γνώση, την εμπειρία του, την αγάπη για τον τόπο.
 
Όλα αυτά που έχουμε στο πρόγραμμά μας, και όλες οι προτάσεις που έχουμε κάνει, έχουν προέλθει μετά από βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με πολίτες, με δημότες, και αυτό που θα μου μείνει σε όποια θέση κι αν αποφασίσει ο λαός της Κομοτηνής να μου αναθέσει, είναι το ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
 

«Κοντά στους πολίτες η Δημοτική αρχή»

 
ΠτΘ: Και στην κεντρική σας ομιλία αλλά και στο προηγούμενο διάστημα, αναφερθήκατε σε ορισμένες δεσμεύσεις, όπως η ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς, η μεταφορά της Πυροσβεστικής και η δημιουργία παρκινγκ και πολλά άλλα. Η λέξη δέσμευση είναι μια λέξη πολύ συγκεκριμένη. Σας φοβίζει αυτό για την επόμενη μέρα;

Α.Γ.: Δεν με φοβίζει τίποτα. Αυτό που δεν χρειάζεται η Κομοτηνή αυτή τη στιγμή είναι ένας φοβισμένος δήμαρχος. Γι' αυτό κι εγώ είχα το θάρρος από την αρχή να ξεδιπλώσω όλες αυτές τις προτάσεις, γιατί θεωρώ ότι έχω τη βούληση, την αποφασιστικότητα, την εμπειρία, τη δύναμη να διεκδικήσω, να συγκρουστώ όπου χρειαστεί, και να μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας.
 
Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να κρινόμαστε από τα αποτελέσματα. Σημασία έχουν τα αποτελέσματα. Όχι οι δικαιολογίες. Δικαιολογίες ο καθένας μας μπορεί να βρει πολλές. Πλέον πρέπει να περάσουμε στα αποτελέσματα. Πολιτική, ειδικά στην τοπική αυτοδιοίκηση, ειδικά στους δήμους και ειδικά στην περιοχή αυτή που το έχει τόσο ανάγκη, σημαίνει αποτελέσματα.
 
ΠτΘ: Θα προσπαθήσετε να βρείτε έναν τρόπο έτσι ώστε να κάνετε συμμέτοχο και τον πολίτη;

Α.Γ.: Η συμμετοχική διοίκηση είναι πάρα πολύ σημαντική. Πρέπει όμως οι διοικήσεις, και ο δήμαρχος, ο ρόλος του δημάρχου είναι να είναι με τους πολίτες. Να τους ακούει, να πηγαίνει σε όλους τους οικισμούς, να επισκέπτεται όλους τους οικισμούς και όλες τις γειτονιές.
 
Αν δεν δω το πρόβλημα που δημιουργείται από την έλλειψη της παιδικής χαράς, αν δεν δω το πρόβλημα που δημιουργούν οι λακκούβες σε κάποια συγκεκριμένη γειτονιά, αν δεν δω πώς πλημυρίζει όταν βρέχει και τι πρόβλημα αυτό δημιουργεί, αν δεν δω την κατάσταση των αγροτικών δρόμων, πώς θα μπορέσω να διοικήσω και να υλοποιήσω; Καλό είναι να συμμετέχουν οι πολίτες αλλά κυρίως πρέπει εμείς να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία. Να είμαστε εκεί, δίπλα τους. Όχι κλειδωμένοι στα γραφεία μας.
 

«Έλλειψη σε αποτελέσματα, όχι σε διάλογο»

 
ΠτΘ: Ελπίζετε τώρα με την απλή αναλογική, επειδή ήσασταν πολύ ήσυχο δημοτικό συμβούλιο, μήπως ζωντανέψουν τα αίματα, ζωντανέψει και η πολιτική αντιπαράθεση, κατατεθούν προτάσεις και αναλάβουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι αντιπολίτευση και συμπολίτευση τις ευθύνες τους;

Α.Γ.: Πρέπει στο δημοτικό συμβούλιο να καταλάβουμε, και ειδικά τώρα με την απλή αναλογική, ότι ο σκοπός είναι να στηρίξουμε την πόλη και τους οικισμούς και φυσικά αυτό μπορεί να έρθει μόνο μέσα από διάλογο.
 
Η αντιπολίτευση είναι πολύ θεμιτή και πρέπει να γίνεται. Κάποιοι δεν την θέλουν. Δεν γίνεται όμως χωρίς αντίθετο λόγο. Εμείς είμαστε υπέρ του αντίθετου λόγου. Να συνδιαμορφώνουμε απόψεις.
 
Δεν σημαίνει ότι εγώ θα έχω μια διαφορετική άποψη ότι είναι καλό ή όταν εγώ θα είμαι στο τιμόνι του δήμου και θα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αυτό θα είναι κακό. Σκοπός είναι, όλοι μαζί να διαμορφώνουμε αυτό που είναι το καλύτερο, να συμμετέχουμε ενεργά. Θεωρώ ότι και σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο έγιναν πάρα πολλές παρεμβάσεις, ακούστηκαν πάρα πολλές προτάσεις. Το θέμα είναι ότι είχαμε πρόβλημα στην υλοποίηση.
 
Η έλλειψη του δήμου τα τελευταία χρόνια δεν ήταν στο θέμα των προτάσεων για τις λύσεις. Η έλλειψη ήταν στο θέμα των αποτελεσμάτων. Εκεί ήταν η διαφωνία. Εισηγούμασταν, κάναμε προτάσεις, ακουγόμασταν, διαφωνούσαμε, αλλά μετά πολλές φορές συμφωνούσαμε και μετά τίποτα.
 
Πλέον πρέπει να φέρνουμε αποτελέσματα. Να δίνουμε λύσεις. Αυτό έχει ανάγκη η πόλη μας. Η πόλη μας έχει ανάγκη να αλλάξει. Πρέπει επιτέλους να πιστέψουμε στην πόλη και τους ανθρώπους της, στην ιστορία μας, να αναδείξουμε τους ανθρώπους που διαχρονικά στήριξαν αυτή την περιοχή, μεγαλούργησαν σε διάφορους τομείς, και πρέπει να μάθουμε να είμαστε περήφανοι για τον τόπο μας.
 
ΠτΘ: Το μήνυμά σας προς τους πολίτες της Κομοτηνής;

Α.Γ.: Οι πολίτες την Κυριακή έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στη ζοφερή πραγματικότητα που ζουν τώρα, και στην προοπτική που οφείλουμε να δημιουργήσουμε για τους ανθρώπους αυτής της πόλης και των οικισμών.
 
Το δίλημμα είναι ξεκάθαρο. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουμε μπροστά, να αφήσουμε αυτή την πραγματικότητα που μας έχουν επιβάλει, να σταματήσουμε να συμβιβαζόμαστε με την μετριότητα και να προχωρήσουμε προς το μέλλον με ελπίδα και προοπτική.
 
Έχουμε καταθέσει πολλές δράσεις που μπορούν να δημιουργήσουν μια νέα προοπτική για τον τόπο, πιστεύουμε σε αυτή την περιοχή, αγαπάμε αυτό τον τόπο και τους ανθρώπους του και αξίζουμε καλύτερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.