Αντιθετος στην «περαιτερω χαλαρωση» του «χαλαρου» μεχρι σημερα lockdown ειναι ο Ιατρικος Συλλογος Ροδοπης

Προτρέπει τους πολίτες να αποφύγουν κάθε είδους συνωστισμό αυτές τις γιορτινές μέρες

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ροδόπης, αφού εκτίμησε την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού στον νομό μας, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς επισημαίνει τα εξής:

Παρότι, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια μικρή μείωση του αριθμού των νοσούντων από Covid-19 και κατά συνέπεια των εισαγωγών ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα υγείας συνεχίζεται, καθώς οι διαθέσιμες απλές κλίνες για ασθενείς covid-19 είναι κατειλημμένες κατά 70% ενώ οι αντίστοιχες κλίνες ΜΕΘ κατά 90%.

Στο Δ.Σ. εκφράστηκε ομόφωνα η αντίθεση σε κάθε περαιτέρω χαλάρωση του… χαλαρού μέχρι σήμερα lockdown, καθώς οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος και αναστροφή της μικρής και αργής αποκλιμάκωσης, που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες στο σύστημα υγείας. Αυτή η χαλάρωση πρέπει να αποτραπεί ιδιαίτερα τις μέρες των γιορτών.

Τονίστηκε, επίσης, ότι η πρόσφατη παρατηρούμενη μείωση του συνολικού αριθμού των τεστ στην περιοχή μας, καθώς δε γίνονται μαζικά rapid test- πιθανώς με ανάλογη μείωση των θετικών κρουσμάτων- που ανακοινώνονται καθημερινά, δεν επιτρέπει να οδηγήσει σε συμπεράσματα υπεραισιοδοξίας και εφησυχασμού από τους πολίτες.

Εξετάστηκε δε και το πλαίσιο λειτουργίας των εμβολιαστικών κέντρων -σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές- και υπήρξε σύμφωνη γνώμη όλων ότι ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να είναι έτοιμος να συνδράμει τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ κλπ), ώστε να επιτευχθεί το συντομότερο δυνατόν ικανή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, που θα οδηγήσει σε επάνοδο στην κανονικότητα.

Διατυπώθηκε επίσης η αγωνία των μελών του Δ.Σ. του Ι.Σ.Ρ., για την επί μακρόν μετατροπή των νοσοκομείων της Περιφέρειας σε νοσοκομεία covid-19, η οποία αν συνεχιστεί μπορεί να οδηγήσει σε θανάτους από «παραμελημένες» παθήσεις εκτός covid-19. Επισημάνθηκε, για μια ακόμη φορά, ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται από όλους τα γνωστά μέτρα προστασίας (σωστή χρήση μάσκας, αποστάσεις, συνθήκες υγιεινής των χεριών, αερισμός χώρων) και υπενθυμίζουμε ότι το προσωπικό των νοσοκομείων εργάζεται σε συνθήκες εξάντλησης και υπερκόπωσης και «οφείλουμε όλοι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης, ώστε να δώσουμε μια ανάσα ανασυγκρότησης, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας στους συναδέλφους στην πρώτη γραμμή»

Τέλος, ο ΙΣΡ εύχεται στους πολίτες του ν. Ροδόπης «καλά  Χριστούγεννα και ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος», προτρέποντας τους να αποφύγουν κάθε είδους συνωστισμό αυτές τις γιορτινές μέρες, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους και την υγεία των δικών τους ανθρώπων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.