Αντιθετοι στην επεκταση του Δικτυου Natura οι δημαρχοι της ΠΑΜ-Θ

Αφορά κυρίως σε θαλάσσιες περιοχές, αλλά και σε τμήματα του ορεινού όγκου

Αρνητική θέση για την προτεινόμενη επέκταση των ορίων του Δικτύου Natura 2000 στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη πήραν οι δήμαρχοι της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στη συνεδρίαση του περιφερειακού του οργάνου που έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης. Για το συγκεκριμένο θέμα τα μέλη της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κατέληξαν σε απόφαση-ψήφισμα, που θα κοινοποιηθεί τις επόμενες μέρες, όπου δηλώνουν την αντίθεσή τους στην προωθούμενη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος επέκταση του Δικτύου Natura. Να σημειωθεί ότι στην πλειοψηφία τους οι νέες περιοχές, που προτείνεται να ενταχθούν στο Δίκτυο, είναι αμιγώς θαλάσσιες και εκτείνονται σε όλο σχεδόν το μήκος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, ενώ περιλαμβάνονται και χερσαίες περιοχές, τμήματα του ορεινού όγκου. 

Φελίνα Καζάκου «Δεσμεύονται ολόκληρες περιοχές, όπου μελλοντικά δεν μπορεί να γίνει καμία ανάπτυξη είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας πρωτοβουλίας, ζημιώνοντας ολόκληρη την περιοχή» 

Για το θέμα μίλησε στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Εμείς… η πόλη» στον δήμο Κομοτηνής και μέλος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, κ. Φελίνα Καζάκου. Η κ. Καζάκου εξέφρασε την προσωπική της αντίθεση στον χαρακτηρισμό ως προστατευόμενων επιπλέον εκτάσεων, χερσαίων και υδάτινων, στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στα όρια της Ροδόπης και του δήμου Κομοτηνής. Όπως εξήγησε, περιοχές στη νότια πλευρά της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης, για 6 ναυτικά μίλια από τα όρια της παραλιακής ζώνης, αλλά και σε όλη την ακτογραμμή από τον Έβρο έως την Καβάλα, με μια μικρή διακοπή στο νομό Ξάνθης, σχεδιάζεται να χαρακτηριστούν προστατευόμενες με βάση το Δίκτυο Natura. Το ίδιο ισχύει, κατά την κ. Καζάκου, και με κάποια σημεία του ορεινού όγκου της Ροδόπης. «Σίγουρα περιβαλλοντικά έχουμε όλοι τις ευαισθησίες μας», τόνισε, «αλλά αυτό που μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα είναι ότι και στον ορεινό όγκο αλλά και στην παραλιακή ζώνη υπάρχουν πάρα πολλοί συμπολίτες οι οποίοι ζουν και επιβιώνουν ασχολούμενοι μόνο με την αλιεία ή μόνο με τη μελισσοκομία ή μόνο με κάποιες συγκεκριμένες καλλιέργειες». «Οι όροι που τίθενται πολλές φορές από τις Συνθήκες αυτές», επισήμανε, «θέτουν όρια στις δραστηριότητες στις συγκεκριμένες περιοχές, ακόμα και στην αλιεία». «Δηλαδή, φανταστείτε ότι οι ψαράδες δε θα μπορούν να απλώσουν τα δίχτυα τους σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές», συνέχισε, «από τις οποίες σήμερα αυτοί οι άνθρωποι βγάζουν το ψωμί τους και τα προς το ζην. Συνεπώς, αν λάβουμε υπόψιν μας και όλο το προηγούμενο πλαίσιο διαχείρισης των αντίστοιχων συνθηκών, όπως η Συνθήκη Ραμσάρ και το προηγούμενο σχέδιο Natura, διαπιστώνουμε ότι δεσμεύονται ολόκληρες περιοχές, όπου μελλοντικά δεν μπορεί να γίνει καμία ανάπτυξη είτε ιδιωτικής είτε δημόσιας πρωτοβουλίας, ζημιώνοντας ολόκληρη την περιοχή». 

«Με τόσους περιορισμούς στην παραλιακή ζώνη του Φαναρίου δημιουργείται μία κατάσταση που προκαλεί ένα χάος και δεν επιτρέπει καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία» 

«Σκεφτείτε πόσους περιορισμούς έχουμε στην παραλιακή ζώνη του Φαναρίου για τις όποιες επενδύσεις, μικρές ή μεγάλες, και για την όποια αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης», τόνισε σε άλλο σημείο η κ. Καζάκου. «Γιατί σε κάθε περίπτωση», προσέθεσε, «άλλα λέει η Ραμσάρ, άλλα λέει η Natura, άλλες περιοχές ανήκουν στην ΕΤΑΔ, άλλες αξιοποιούνται από το Υπουργείο Οικονομικών, δηλαδή μιλάμε για μία κατάσταση που προκαλεί ένα χάος και δεν επιτρέπει καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία». 

Ανάγκη συστράτευσης και συντονισμού των δήμων, της Περιφέρειας και των βουλευτών 

Τέλος, η κ. Καζάκου δεν παρέλειψε να εκφράσει την ικανοποίησή της για το γεγονός το συλλογικό όργανο των δημάρχων της Περιφέρειάς μας πήρε σαφή αρνητική θέση έναντι των προωθούμενων αλλαγών, ενώ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συστράτευση και συντονισμός δράσεων με την περιφερειακή αρχή και με τους τοπικούς βουλευτές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.