Αντιθετοι οι φορεις της Ροδοπης

Την πλήρη αντίθεσή τους στον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για την κατάργηση ή μετακίνηση της έδρας της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΔΥΠΕ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης από την Κομοτηνή και τη Θράκη, εξέφρασαν από κοινού οι παραγωγικοί φορείς της περιοχής και οι βουλευτές Ροδόπης, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Κομοτηνή, με πρωτοβουλία του νομάρχη Ροδόπης Άρη Γιαννακίδη.

Συναποφασίστηκε η αποστολή υπομνήματος στον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, το οποίο θα προσυπογράψουν οι νομάρχες της Θράκης και οι δήμαρχοι των πρωτευουσών των 3 νομών και στο οποίο θα επισημαίνεται η σπουδαιότητα όχι μόνο της συνέχισης αλλά και της ενίσχυσης της λειτουργίας της ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ.

«Μετά από συζήτηση, προβληματισμό και διαβούλευση συναποφασίσαμε να αποστείλουμε αίτημα στον υπουργό Υγείας Δ. Αβραμόπουλο, στο οποίο με τεκμηριωμένες απόψεις και με συγκεκριμενοποιημένες θέσεις να επισημάνουμε την σπουδαιότητα της μη κατάργησης της ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ και της συνέχισης της λειτουργίας της έδρας της στην Κομοτηνή, γιατί στον περιφερειακό χωροταξικό σχεδιασμό είχαμε όλοι συναποφασίσει ότι η Κομοτηνή αποτελεί το διοικητικό κέντρο», δήλωσε ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης μετά το τέλος της σύσκεψης, αναφερόμενος στον επανασχεδιασμό της κυβερνητικής πολιτικής για την κατάργηση της ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ. «Το αίτημά μας θα έχει καθολικό χαρακτήρα καθώς όλοι οι φορείς της περιοχής διαφωνούν με κάθε σκέψη κατάργησης της ΔΥΠΕ. Πιστεύω ότι ο υπουργός Υγείας θα απορρίψει κάθε τέτοια ιδέα προχωρώντας ταυτόχρονα στην περαιτέρω ενίσχυση όλων των δομών υγείας αλλά και πρόνοιας στη Θράκη».

Την κάθετη αντίδρασή της στη σχεδιαζόμενη κατάργηση της ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ εξέφρασε με τη σειρά της και η βουλευτής Ροδόπης Χρύσα Μανωλιά. «Μας βρίσκει πλήρως αντίθετους όλους τους φορείς της περιοχής μας η σχεδιαζόμενη κατάργηση της ΔΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Σε ΔΥΠΕ μετονομάστηκαν τα γνωστά Πε.Σ.Υ. που είχε δρομολογήσει το ΠΑΣΟΚ και τα είχε εντάξει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με στόχο την αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας, τον καλύτερο συντονισμό και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών», είπε ενώ ισχυρίστηκε ότι η κατάργηση της ΔΥΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης «σίγουρα οδηγεί σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας σε μια περιοχή νευραλγική με πολλές ιδιαιτερότητες. Δεν θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στο συγκεντρωτισμό του παρελθόντος, δεν θέλουμε να υποβαθμιστεί ο τομέας της υγείας ακόμα περισσότερο. Για αυτό ακριβώς όλοι οι φορείς έχουμε αποφασίσει να υψώσουμε τη φωνή μας και να ζητήσουμε να μην καταργηθεί η ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ. Το υπόμνημα το οποίο μου είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι στη ΔΥΠΕ ΑΜ-Θ πριν από λίγο καιρό, ήδη το έχω φέρει ως θέμα στη Βουλή.

Αναμένουμε και μέσα από αυτή τη δίοδο απάντηση σε σχέση με το αίτημά μας. Πάντως, το σίγουρο είναι ότι θα σταθούμε αντίθετοι σε έναν τέτοιο σχεδιασμό και σε μια τέτοια πιθανή απόφαση».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.