Αντιστροφη μετρηση για το νεο προγραμμα συνδρομης σε απορους

2,6 εκατ. ευρώ για τις προμήθειες 34 ειδών πρώτης ανάγκης - «Ο βασικός μας στόχος είναι να διανεμηθούν τα τρόφιμα υπό καλές συνθήκες στους δικαιούχους και ο δεύτερος να «πέσει» στην αγορά της Ροδόπης ένα μέρος ή πλειοψηφία των χρημάτων»

Για διάστημα ενός μήνα, από τις 5 Αυγούστου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, η διαδικτυακή πύλη του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων θα δέχεται τις προσφορές υποψήφιων προμηθευτών στον διαγωνισμό για το Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ/FEAD), το οποίο υλοποιεί ο δήμος Κομοτηνής για λογαριασμό και των άλλων 3 δήμων της Ροδόπης. Πρόκειται για το πρόγραμμα ΤΕΒΑ του 2016, το οποίο περιλαμβάνει την προμήθεια και τη διανομή σε άπορες οικογένειες τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 2.609.533,11 ευρώ.
 
Για πρώτη φορά φέτος οι δήμοι αναλαμβάνουν εξολοκλήρου την υλοποίηση του προγράμματος, από την κατάρτιση των όρων και την προκήρυξη των διαγωνισμών, μέχρι την παραλαβή των προϊόντων από τους προμηθευτές και τη διανομή αυτών στους δικαιούχους τους. Για το διαγωνισμό, που αφορά στα τρόφιμα για την ενίσχυση των άπορων οικογενειών της Ροδόπης, έχει ήδη βγει η διακήρυξη και έχει δημοσιευτεί στη διαδικτυακή πύλη www.promitheus.gov.gr του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ. και στην ιστοσελίδα του δήμου Κομοτηνής (www.komotini.gr). Πρόκειται για ένα ανοικτό ηλεκτρονικό διεθνή διαγωνισμό με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη απόλυτη τιμή ανά είδος ή το μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης ανά είδος. Δεκτές θα γίνονται προσφορές για το σύνολο της προμήθειας ή για ένα ή περισσότερα είδη. 

Τα 34 προϊόντα και είδη πρώτης ανάγκης, που περιλαμβάνει η μελέτη για τις προμήθειες 

Τα είδη πρώτης ανάγκης, που περιλαμβάνονται στη μελέτη για τις προμήθειες, είναι αναλυτικά τα κάτωθι:
 
1. Πάνες (συσκευασίες 20-50 τεμαχίων)
2. Μωρομάντηλα (συσκευασίες 60 τεμαχίων και άνω)
3. Σκόνη πλυντηρίου ρούχων – συσκευασίες 3 κιλών
4. Καθαριστικό υγρό γενικής χρήσης – συσκευασίες 1 lt
5. Υγρό πιάτων-συσκευασίες 400 ml
6. Οδοντόκρεμα τεμάχια
7. Σαμπουάν 500 ml τεμάχια
8. Οδοντόβουρτσα
9. Σαπούνι σε θήκη
10. Σερβιέτες υγείας
11. Πακέτο σχολικών ειδών
12. Υποδήματα
13. Σχολικός σάκος
14. Κρέμα δημητριακών – συσκευασία 300 γρ.
15. Κρέμα Ρυζάλευρο – συσκευασία 300 γρ.
16. Γάλα σκόνης- συσκευασία 800 γρ.
17. Γάλα εβαπορέ- συσκευασία 300 ml
18. Κοτόπουλο νωπό ολόκληρο
19. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο- φιάλες 1 lt
20. Μοσχάρι-συσκευασία 500 γρ.
21. Χοιρινό- συσκευασία 500 γρ.
22. Φασόλια- συσκευασία 500 γρ.
23. Φακές- συσκευασία 500 γρ.
24. Φέτα- συσκευασία 500 γρ.
25. Ζάχαρη- συσκευασία 1 κιλού
26. Μακαρόνια- συσκευασίες 2Χ500 γρ.
27. Πελτές- συσκευασία 400 γρ.
28. Ρύζι- συσκευασία 500 γρ.
29. Αλεύρι- συσκευασία 1 κιλού
30. Ημίσκληρο τυρί – 450-500 γρ.
31. Γάλα εβαπορέ κουτιά 400 ml
32. Μήλα
33. Πορτοκάλια
34. Λάχανο 

Οι υποχρεώσεις των προμηθευτών 

Όλα τα είδη τροφίμων πρέπει να πληρούν τις εκάστοτε ισχύουσες κτηνιατρικές, αγορανομικές και υγειονομικές διατάξεις της ευρωπαϊκής και ελληνικής νομοθεσίας περί παραγωγής – συσκευασίας και μεταφοράς τροφίμων και να είναι απολύτως σύμφωνα με τις προδιαγραφές, που επιβάλλουν οι σχετικοί κρατικοί φορείς. Επίσης, η μεταφορά των ειδών θα γίνεται με καθαρά και απολυμασμένα μεταφορικά μέσα του προμηθευτή, σε κατάλληλες συνθήκες, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Οι ποσότητες των συσκευασιών μπορούν να έχουν μία απόκλιση το πολύ δέκα τοις εκατό από αυτές, που περιγράφονται στις τεχνικές προδιαγραφές. Οι συσκευασίες θα παραδίδονται σε χαρτοκιβώτια κατάλληλου βάρους και αντοχής για παλετοποίηση μαζί με σακούλες, οι οποίες θα φέρουν το σήμα του προγράμματος. 

Την επόμενη Παρασκευή θα «ανοίξει» ο διαγωνισμός 

Όπως προαναφέρθηκε, η δαπάνη για την προμήθεια των τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, που θα χορηγηθούν στους δικαιούχους του προγράμματος ΤΕΒΑ από το νομό Ροδόπης, έχει προϋπολογισθεί σε 2.609.533,11 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. Στο διαγωνισμό, που θα «ανοίξει» την επόμενη Παρασκευή, 5 Αυγούστου, και ώρα 7 το πρωί, γίνονται δεκτοί αναγνωρισμένοι προμηθευτές του δημοπρατούμενου είδους, εγγεγραμμένοι στο οικείο επιμελητήριο ή επαγγελματική οργάνωση. Ως καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των προσφορών έχει οριστεί η 5η Σεπτεμβρίου και ώρα 2 το μεσημέρι. Ο αύξων αριθμός(Α/Α) του διαγωνισμού στην βάση του Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ είναι ο 26432. 

Μέσα στο φθινόπωρο οι πρώτες διανομές 

Ενόψει της διενέργειας του επίμαχου διαγωνισμού, την προσεχή Δευτέρα θα συνεδριάσει στην Κομοτηνή η επιτροπή εργασίας, που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος ΤΕΒΑ στο νομό Ροδόπης. Επί τάπητος θα τεθεί ο προγραμματισμός των ενεργειών, που πρέπει να γίνουν για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος και την παροχή των υπό προμήθεια ειδών στους δικαιούχους. Ο αντιδήμαρχος κοινωνικών θεμάτων και πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος, εκτίμησε ότι οι πρώτες διανομές των προϊόντων στους δικαιούχους θα λάβουν χώρα μέσα στο φθινόπωρο. Ο ακριβής χρόνος έναρξης των διανομών δεν μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια, καθότι εξαρτάται από την έκβαση του διαγωνισμού και από τυχόν ενστάσεις, που θα υποβληθούν από τους υποψήφιους ανάδοχους. «Είναι χρονοβόρες οι διαδικασίες», διέκρινε ο κ. Σωτηρακόπουλος, αναφερόμενος στα τα διαγωνισμού, για να επισημάνει ότι οι υπηρεσίες του δήμου ανταποκρίθηκαν ταχύτατα στα στάδια που προηγήθηκαν. 

Προτεραιότητα της επιτροπής η διαμόρφωση χώρων αποθήκευσης και ο αναγκαίος εξοπλισμός 

Μια από τις προτεραιότητες της επιτροπής είναι η εξεύρεση και η διαμόρφωση των χώρων, που θα χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση των προϊόντων μετά από την παραλαβή τους, με την εξασφάλιση ταυτόχρονα του αναγκαίου εξοπλισμού, όπως είναι τα ψυγεία, για τη συντήρηση των ευπαθών προϊόντων. «Η περσινή εμπειρία μας», σημείωσε στο σημείο αυτό ο κ. Σωτηρακόπουλος, «μας έχει κάνει πιο σοφούς και πιο έμπειρους, ώστε να μην παρουσιαστούν ούτε τα μικρά προβλήματα που ενδεχομένως προέκυψαν στις περσινές διανομές». 

Πρόσληψη προσωπικού για την υποστήριξη και τη διανομή των προϊόντων 

Επιπλέον, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Θεμάτων γνωστοποίησε ότι η επιτροπή θα ασχοληθεί και με το θέμα της πρόσληψης προσωπικού για τις ανάγκες της υποστήριξης του προγράμματος και της διανομής των προϊόντων. Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα χρειαστούν γύρω στα 7 ή 8 άτομα, για να επισημάνει όμως ότι την οριστική απόφαση θα την πάρει η επιτροπή εργασίας στην προσεχή συνεδρίασή της. 

5.300 οι δικαιούχοι, με βάση τις περσινές λίστες του προγράμματος 

Αξίζει να διευκρινιστεί ότι οι επικείμενες διανομές προϊόντων, μέσω του προγράμματος ΤΕΒΑ, θα γίνουν με βάση την περσινή λίστα δικαιούχων στο νομό Ροδόπης. «Αυτό δεν οφείλεται στον δήμο Κομοτηνής», υπογράμμισε ο κ. Σωτηρακόπουλος, «αλλά στην πολιτεία που δεν άνοιξε εγκαίρως τη διαδικασία υποβολής καινούργιων αιτήσεων». «Θα γίνουν καινούργιες αιτήσεις από τον Σεπτέμβριο», επισήμανε, «αλλά αυτές θα αφορούν στο πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί το 2017». Κατόπιν τούτου, το σύνολο των δικαιούχων του προγράμματος θα παραμείνει κοντά στους 5.300 στο νομό μας. Πιο συγκεκριμένα, γύρω στους 2.150 είναι οι δικαιούχοι από τον δήμο Κομοτηνής, 1.430 από τον δήμο Αρριανών, 916 από τον δήμο Ιάσμου και 824 από τον δήμο Μαρωνείας-Σαπών. 

Νίκος Σωτηρακόπουλος «Ο βασικός μας στόχος είναι να διανεμηθούν τα τρόφιμα υπό καλές συνθήκες στους δικαιούχους και ο δεύτερος να «πέσει» στην αγορά της Ροδόπης ένα μέρος ή πλειοψηφία των χρημάτων» 

Στο μήνυμά του ο κ. Σωτηρακόπουλος εξέφρασε την ελπίδα το καινούργιο πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής να ανακουφίσει τις άπορες οικογένειες της περιοχής μας και παράλληλα να ενισχύσει την τοπική οικονομία, μέσα από την ανάδειξη τοπικών προμηθευτών ως αναδόχων του έργου των 2,5 και πλέον εκατ. ευρώ. «Ο βασικός μας στόχος είναι να διανεμηθούν τα τρόφιμα υπό καλές συνθήκες στους δικαιούχους», υπογράμμισε, «και ο δεύτερος στόχος είναι από τα χρήματα, που θα διατεθούν, ένα μέρος ή η πλειοψηφία να «πέσει» στην αγορά της Ροδόπης ή στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.