Αντιπροσωπεια της Ν.Α. Ροδοπης στην Αδριανουπολη

Η Nομαρχιακή Aυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου δέχτηκε επίσημη πρόσκληση από το Πανεπιστήμιο της Αδριανούπολης να παραστεί στον εορτασμό των 25 χρόνων από την ίδρυσή του που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης. Οι Τούρκοι ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι με την ελληνική αντιπροσωπεία και η εκδήλωση εκφωνήθηκε σε δύο γλώσσες, στα τουρκικά και τα ελληνικά.

Στην αποστολή και την τελετή του Πανεπιστημίου συμμετείχαν ο πρόεδρος της Διευρυμένης Γιώργος Μηνόπουλος, ο νομάρχης Ροδόπης Άρης Γιαννακίδης, οι αντινομάρχες Κώστας Κατσιμίγας, Σιμπέλ Μουσταφάογλου και Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Παναγιώτης Γρηγορόπουλος, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Νομαρχίας Γιώργος Πεταλωτής, η πρόεδρος του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Μαρίκα Πουρνάρα, ο έπαρχος Βορείου Έβρου Κώστας Αντωνιάδης, δύο αντινομάρχες Έβρου καθώς και μία νομαρχιακή σύμβουλος από την Ορεστιάδα, από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Συμμετείχε επίσης ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αχμέτ Ριζά Ντεμιρέρ και η βοηθός προξένου του Ελληνικού Προξενείου της Αδριανούπολης.

Ο κ. Κατσιμίγας
περιέγραψε τη βραδιά της τελετής και τη μεγάλη τιμή που έγινε στους Έλληνες επισκέπτες. «Η εκδήλωση περιλάμβανε ένα εξαιρετικής ποιότητας κονσέρτο κλασικής μουσικής. Έγινε απονομή τιμητικών διακρίσεων σε Καθηγητές της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης και ακολούθησε δεξίωση σε εγκαταστάσεις του πανεπιστημίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική εκπροσώπηση ήταν ιδιαίτερα πολυπληθής. Ο νομάρχης Αδριανούπολης απουσίαζε σε σύσκεψη στην Κωνσταντινούπολη και από τους τοπικούς άρχοντες παραβρέθηκαν ο δήμαρχος και οι δικαστικές αρχές της πόλης.

Οι τούρκικες πρυτανικές αρχές τίμησαν ιδιαίτερα τους Έλληνες και μάλιστα οι εκφωνήσεις γινόταν στις δύο γλώσσες, στα ελληνικά και τα τούρκικα, ενώ έγινε ιδιαίτερη μνεία στην παρουσία των Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ροδόπης Έβρου, Καθηγητής Γεώργιος Μηνόπουλος, και ο Νομάρχης Ροδόπης, Άρης Γιαννακίδης, είχαν καθίσει στην πρώτη σειρά καθισμάτων».

Ο κ. Κατσιμίγας
εξήγησε ότι η ελληνική αντιπροσωπεία, δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση και οι Τούρκοι φάνηκαν κολακευμένοι από την παρουσία της, γι’ αυτό κι απέδωσαν την τιμή.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην εκδήλωση, οι κ.κ. Κατσιμίγας, Χατζηοσμάν και η κ. Πουρνάρα πραγματοποίησαν εθιμοτυπική επίσκεψη στο νομάρχη και το δήμαρχο Σαράντα Εκκλησιών. «Ήταν η πρώτη μας επικοινωνία μετά από σχεδόν 50 χρόνια, που είχε γίνει επίσημη αποστολή του δήμου Κομοτηνής – το 1954 και το 1958 – και μάλιστα ανασύρθηκαν φωτογραφίες από την τότε συνάντηση» περιέγραψε ο κ. Κατσιμίγας.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.