Αντιπολιτευση στην αντιπολιτευση απο τον τοπικο ΣΥΡΙΖΑ

Στ. Σακελλίων και Δ. Χαρίτου απαντούν στις «εξαγγελίες» Μητσοτάκη από την Κομοτηνή

Δριμεία κριτική ασκούν σε γραπτές δηλώσεις τους, δύο τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα από το βήμα της κεντρικής του ομιλίας στην Κομοτηνή ανέφερε το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο λόγος για τους κ.κ. Σταμάτη Σακελλίωνα, συντονιστή της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης και Δημήτρη Χαρίτου, μέλος της τοπικής ΝΕ οι οποίοι καταγράφουν τις αντιρρήσεις, τα σχόλια και τις επισημάνσεις τους στα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη. 

Σταμάτης Σακελλίων «Ο κ. Μητσοτάκης “δειλός μοιραίος κι άβουλος αντάμα να περιμένει κάποιο θάμα” που δεν θα ‘ρθει»

Αναλυτικότερα στη γραπτή του δήλωση ο κ. Σακελλίων επισημαίνει:
 
«Κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν μας είπε για τις ευθύνες του που οδήγησαν την ΒΙΠΕ της περιοχής μας σε μαρασμό, δεν μας είπε τίποτε για τις καταστροφικές πολιτικές του κόμματός του και του ίδιου προσωπικά που οδήγησαν την χώρα μας στην κατάσταση που βιώνουμε όλοι. Αντιθέτως υποσχέθηκε μείωση των φορολογικών συντελεστών από το 29% στο 20% για τις επιχειρήσεις άμεσα. Μάλλον θα ατυχήσει, γιατί η πρόταση της κυβέρνησης είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα να μειωθούν κατά μία μονάδα και η μονάδα αυτή να πάει σε ελάφρυνση του φόρου των επιχειρήσεων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Μητσοτάκης επ’ αυτού δεν λέει τίποτε. Και δεν λέει τίποτε γιατί απλώς θέλει να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες. Δηλαδή λιγότερα σχολεία και νοσοκομεία και απολύσεις. Ο κύριος Μητσοτάκης μας κατηγόρησε ότι γράφουμε τον πρόλογο του 4ου Μνημονίου. Ποιος; Αυτός, που ήδη έχει έτοιμο μνημόνιο διαρκείας για τον ελληνικό λαό. Αυτός που αρνήθηκε το βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, φωνάζοντας παρών στο προσκλητήριο του Δ.Ν.Τ. και του Σόϊμπλε.
 
Μονότονα ζητά εκλογές γιατί πιστεύει ότι θα γυρίσει για να συνεχίσει το καταστρεπτικό του έργο. Όμως ο ελληνικός λαός και μνήμη έχει και κρίση. Οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι γνωρίζουν πολύ καλά ποιος κατακρήμνισε τα εισοδήματά τους και οι άνεργοι ξέρουν ποιος τους οδήγησε στην ανεργία. Ειδικά οι νέοι άνθρωποι, οι οποίοι ήταν απόντες από την ομιλία του στην Κομοτηνή. Όσες τρικλοποδιές και να προσπαθεί να βάλει στη χώρα και στην κυβέρνηση δεν θα αρκέσουν για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού. Άλλωστε ο λαός ξέρει με ποιους συμπορεύεται ο κ. Μητσοτάκης, με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών και με τις σκιές της Siemens και του Χριστοφοράκου. Γι’ αυτό θα είναι χρήσιμο να σταματήσει να ζητά συνεχώς εκλογές, γιατί θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση γραφικός. “Δειλός μοιραίος κι’ άβουλος αντάμα να περιμένει κάποιο θάμα” που δεν θα ‘ρθει». 

Δημήτρης Χαρίτου «Στη συμφωνία αλήθειας της Ν.Δ. μάλλον δεν έχει θέση η Θράκη!» 

Από την πλευρά του, στη δική του γραπτή δήλωση, ο κ. Χαρίτου σημείωσε τα εξής:
 
«Οι επισκέψεις των πολιτικών αρχηγών στην περιοχή προκαλούσαν πάντα ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της σημασίας της.
 
Η εξαγγελθείσα από καιρό επίσκεψη του κ. Κ. Μητσοτάκη και όσα ανακοίνωσε, προκάλεσαν περισσότερα ερωτήματα ακόμα και σε όσους είχε δημιουργήσει προσδοκίες. Είναι να αναρωτιέται κανείς. Πώς είναι δυνατόν να εμφανίζεται μάλιστα ως εξοργισμένος δηλώνοντας ότι δεν αξιοποιήθηκαν οι αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής; Ή το ίδιο εξοργισμένος γιατί οι πόροι των κοινοτικών πλαισίων στήριξης δεν έπιασαν τόποκαι η Θράκη είναι τελευταία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως ο ίδιος είπε; Αλήθεια ποιος άραγε βρισκόταν στο τιμόνι της χώρας δεκαετίες τώρα; Δεν ήταν κυβερνήσεις της Ν.Δ. – και όχι μόνο- που διαχειρίστηκαν δυσθεόρατους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους, ύψους τουλάχιστον 6 με 7 δις μόνο για τη Θράκη; Τι απέμεινε τελικά από όλα αυτά; Το μόνο βασικά που έμεινε είναι η Εγνατία Οδός και εκείνη ακόμα ανολοκλήρωτη. Μια ΒΙ.ΠΕ Κομοτηνής που μοιάζει περισσότερο με νεκροταφείο εργοστασίων και πολλών χιλιάδων χαμένων θέσεων εργασίας, που εκτίναξαν την ανεργία στην περιοχή!
 
Αν δεν αναγνωρισθούν όλα αυτά, ποια αξιοπιστία άραγε μπορεί να έχει η εξαγγελία για ανασχεδιασμό του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής; Όταν μάλιστα αυτά που διατυπώθηκαν ως η «μαγική» λύση, είναι η προσέλκυση μεγάλων ξένων επενδύσεων στην περιοχή , υποσχέσεις που ανακυκλώνονται εδώ και χρόνια, αλλά ελάχιστες τελικά ήταν αυτές που ήρθαν. Μήπως αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται να αποκρυφθεί είναι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα στην περιοχή να κατευθυνθούν ευρωπαϊκοί πόροι, το αναβαθμισμένο πρόγραμμα Leader και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και στον τουρισμό ή η προσπάθεια να αναζητηθούν βιώσιμες επιχειρησιακά λύσεις για σχολάζουσες, μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην περιοχή;
 
Αναμφίβολα τα έργα που αναβαθμίζουν ως κόμβο ενεργειακά την περιοχή, έχουν συνέχεια. Το έργο όμως κατασκευής των δικτύων σύνδεσης με φυσικό αέριο των πέντε μεγάλων πόλεων της Περιφέρειας, καρκινοβατούσε για πολλά χρόνια και η ένταξη του έργου στο λεγόμενο πακέτο Γιουνγκέρ, ύψους 110 εκατομμυρίων ευρώ, υπογράφηκε από τη σημερινή κυβέρνηση. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να αποκρύβεται αυτή η πραγματικότητα και να εμφανίζεται ως έργο της Περιφέρειας που ασφαλώς συμμετέχει, αλλά με ένα μικρό ποσοστό.
 
Κι ακόμη, αν πράγματι το Δ.Π.Θ. αποτελεί σήμερα για τη Ν.Δ. ένα σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα για την περιοχή οφείλει να εξηγήσει γιατί οι κυβερνήσεις, στις οποίες συμμετείχε και ο κ. Μητσοτάκης, το κρατούσαν σε οικονομική ασφυξία. Μήπως η επιμονή του στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που επανέλαβε και χθες, θα πλήξει πρώτα απ’ όλα τα περιφερειακά πανεπιστήμια και θα υπονομεύσει το Δ.Π.Θ., ως αναπτυξιακό πυλώνα της περιοχής; Μήπως δεν άκουσε ότι σε συμφωνία του Υπουργείου Παιδείας με την ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων, εντάχθηκαν η ολοκλήρωση των κτιριακών υποδομών των σχολών του Δ.Π.Θ.; Ή ότι μετά από πολλά χρόνια προκηρύσσονται ξανά θέσεις Δ.Ε.Π.;
 
Υπάρχει πράγματι ανάγκη για ένα συνεκτικό ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο σχέδιο αξιοποίησης των μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, σχέδιο που δεν θα λαμβάνει υπόψη τη σημερινή οικονομική συγκυρία. Ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται να το συνδιαμορφώσουν, οι παραγωγικοί, οι κοινωνικοί φορείς και όσοι από θέσεις ευθύνης συμμετέχουν στα πράγματα. Μόνο έτσι θα είναι έτοιμη η περιοχή να διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί ,την επόμενη ημέρα, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και το πέρασμα της χώρας στην περίοδο της κανονικότητας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.